BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 16:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: e39 3.0d 193km brak Mocy:(
PostNapisane: 8 stycznia 2013, 16:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 3.0d
Kod silnika: M57306D1
Witam Koledzy.Mialem uszkodzony EGR.Wymienili mi go i szlafiki bo byly popekane.Zalozyli mi uzywke z anglika z remontem zaplacilem 220zl.Musze jeszcze Turbo opczyscic bo ciezko chodzi lopatka i dlatego pewnie nie ma tego zrywu z miejsca:(A wtryski to sa jeszcze takie sobie 3 i 5 maja tak 1.4. 1.8 a reszte to 0.8 .0.6.to chyba nie jest jeszcze zle?I powiedzieli mi ze BMW w dieslu to porazka:(Zalamali mnie.Oni zajmuja sie tylko BMW i mowia ze najwiecej przyjezdza do nich wlasnie 3.0d :( Ze duzo lepsze sa Benzyniaki tansze w eksploatacji i mniej awaryjne.Ale ja jakos lubie 3.0d

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 8 stycznia 2013, 16:29 
Pierwsze kroki

Witam.Mialem uszkodzony EGR.Jest juz duzo lepiej ale jeszcze nie to:(Zadnych bledow juz nie ma.Tylko powiedzieli mi ze trzeba opczyscic Turbine.Za ciezko chodzi tez ta lopatka nie domyka sie do konca poprostu zastala sie ktos ja wczesniej za mulil widoczie

PostNapisane: 8 stycznia 2013, 16:50 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
Przedmuchaj turbo i powinno być dobrze, jeśli łopatki są mocno zapieczone konieczne będzie rozebranie turbo.
Diesle w BMW szczególnie 3.0d to bardzo dobre silniki pod warunkiem że się dba.
Z reguły jest tak że ktoś jeździ długi czas nic nic nie robiąc i auto sprzedaje.
Później nowy właściciel zaczyna mieć problemy i żałuje że kupił diesla w BMW.
Większość rzeczy można naprawić samemu, czytając tylko forum.

PostNapisane: 8 stycznia 2013, 19:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
maniu19_89 napisał(a):
wtryski to sa jeszcze takie sobie 3 i 5 maja tak 1.4. 1.8 a reszte to 0.8 .0.6.to chyba nie jest jeszcze zle?I
Wtryski w normie.
maniu19_89 napisał(a):
powiedzieli mi ze BMW w dieslu to porazka:(Zalamali mnie.
I przez to przez 3 lata zdobywały nagrody silnik roku http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_M57 Niestety są to silniki, które potrzebują dobrego oleju, dobrego paliwa i dbania a w Polsce bardzo różnie z tym jest. Kupisz trupa to będzie skarbonka a jak kupisz dobry i będziesz dalej to będziesz miał właśnie "engine of the year".

PostNapisane: 8 stycznia 2013, 19:49 
Pierwsze kroki

Kolega dawalismy jej po gorach zeby przeczscic i jest troszke lepiej.Jeszcze pojezdze troche jak nie bedzie poprawy to wyjme ja i opczyszcze.Wlasnie o to chodzi ze ja lubie ten silnik i jestem zadowolony ogolnie z Bmw :super: i dbam o samochod i to bardzo

PostNapisane: 8 stycznia 2013, 21:00 
Pierwsze kroki

Koledzy powiedzcie mi jak sprawdzic czy jest taka moc jaka powinna byc?I czy ma dobre przyspieszenie?Ile sekund ma byc do 100km\h?Moja jest w sedanie i manual 2001rok 193km po dowodzie rej

PostNapisane: 8 stycznia 2013, 21:48 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Moc sprawdzisz na hamowni, a wartości do 100 wystarczy poszukać: http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_E39

PostNapisane: 12 lutego 2013, 15:02 
Pierwsze kroki

Koledzy mam znowu problem.Na 4i 5biegu obrotomierz dochodzi do 3tys lub 3,5tys i robi sie dziura pod noga:(Ale nie zawsze to jest.Na mniejszych biegach jest wszystko ok ladnie sie zbiera.Nie mam zadnych bledow na kompie.Prosze o pomoc

PostNapisane: 19 lutego 2013, 11:12 
Pierwsze kroki

Koledzy chce dzisiaj wyjac turbo w swojej bmw i wyczyscic.Czy jak je wyjme to nic zlego sie nie stanie?Trzeba zwrocic na cos szczególnego uwage?Prosze o Pomoc

PostNapisane: 19 lutego 2013, 11:50 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
Turbo zostaw w spokoju, sprawdź tylko luz na wirniku i czy sztanga dobrze chodzi.

Zajrzyj do pompy podprogowej, być może nie masz odpowiedniego ciśnienia i samochód na wyższych obrotach nie jedzie, ciśnienie sprawdzisz w INPA. Nie może spadać poniżej 3 bar.

PostNapisane: 20 lutego 2013, 10:13 
Pierwsze kroki

Wyjołem wczoraj Turbo i lopatki byly zapieczone:(Sztanga ledwo co sie ruszala.Ale nie mam mozliwosci sprawdzic czy juz jest wszystko ok bo spadl snieg i jest slisko na szosie:(Ale jeszcze sprawdze ta pompe podprogowal.

PostNapisane: 28 lutego 2014, 23:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 530dA
Kod silnika: M57 218KM
Kolego Pochwal się jeśli rozwiązałeś problem. Mam identycznie w mojej 330d, że czasami na 4 i 5 biegu totalnie przestaje przyspieszać między 3000 a 3500 obr/min. Od jakiegoś czasu świszczy mi turbina, mnie się ten dźwięk bardzo podoba ale wiem że to nic dobrego nie wróży :/

PostNapisane: 1 marca 2014, 09:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
seru83 autko diagnozowałeś kompem wszystko gra ?

PostNapisane: 2 marca 2014, 19:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 530dA
Kod silnika: M57 218KM
błędy jakie dzś odczytałem. Co one dokładnie oznaczają? Od czego proponujecie zacząć dłubać?

5232 boost pressure control
Obrazek

6660 coolant temperature heater
Obrazek

13573 glow device
Obrazek

Tytuł: Re: [E39] 3.0d 193km brak Mocy:(
PostNapisane: 24 stycznia 2015, 18:27 
Pierwsze kroki

Witam. Troche odswieze temat. Mam e39 3.0 d 184 km automat. Niedawno okazalo sie ze idzie do 4000 obrotow i jak nie odpuszcze gazu to nie przerzuci mi biegu na wyzszy. Do tych 4000 obrotow wszystko jest dobrze. Bylem na diagnostyce. Miala kilka bledow i miedzy innymi 1E30 (kontrola cisnienia i ladowania). Blad ten mozna skasowac ale po odpaleniu i tak sie pojawi. Dodatkowo dodam ze przy gazowaniu weze co ida od turbiny sa miekkie. Tak jakby turbina nie pompowala. Ktos moze podpowiedziec od czego zaczac szukanie usterki? Z gory dzieki za pomoc.

A jeszcze dodam na kompie pokladowym nic nie wyskakuje. Zero komunikatow zwiazanych z tym problemem. A pod maska nie slychac raczej swistu powietrza.

PostNapisane: 18 kwietnia 2015, 15:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Witam,
panowie mam problem z mocą silnika. Pokazał się błąd czujnika ciśnienia doładowania lub sterowania. Jak jeździłem z INPĄ to ciśnienie pokazywało, ale zaniżone w stosunku do oczekiwanego maks pokazało 1700 przy ponad 4000 obr. Ciśnienie w pompie progowej nie zeszło poniżej 3,5, a przepływomierz także pokazał zaniżone parametry (pewnie ze względu na za małe ciśnienie doładowania). Sztanga na turbinie nie podciąga, ale po obejściu zaworu działa. Podmiana zaworu wykazała, że jest sprawny. Wydaje mi się, że gdzieś przerwał się jeden z przewodów zasilających zaworek. Jakie napięcie powinno być na tym zaworze? Czy to dobry kierunek poszukiwań? Dodam, że jak odpiąłem przepływkę i czujnik ciśnienia to da się jeździć bez jakiegoś większego szału. Na podpiętych czujnikach to dopiero jakoś idzie od 3500 obr.

PostNapisane: 21 lipca 2020, 22:14 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39 3.0
Witam odswieze temat troche a mianowicie:

Auto sprowadzone z DE poczatkiem Czerwca
Przed kupnem wskazowka paliwa wskazywala 15 litrow (auto normalnie jechalo) nastepnie zatankowane do pelna i wskazowka na full z histori wiem ze auto stalo rok w DE.
Po przejechaniu okolo 800 km i wskazowka w przedziale 0-15 litrow to w granicy 7l auto na ulamek sekundy tak jak by nie dostalo paliwa i byla przerwa a pozniej normalnie jechalo po 15km silnik stracil moc zaswiecila sie kontrolka dde swiece zarowe przejechalem 500 metrow i silnik zgasl.

Sprawdzone zostaly pompy w baku to strumieniowa tzw przelewowa nie dziala oraz ta druga w zbiorniku rowniez nie dziala...

Wymieniony zostal wklad pompy modulowej i pilnowane jest aby paliwa bylo po korek i tu nie koniec poniewaz przed wymiana tej pompy auto zostalo odpalone bez tych pomp jezdzilo chwile na pompie wysokiego cisnieia zaznaczam bez pompy przelewowej i tej drugiej w zbiorniku (brak kompletny mocy)

Po wymianie tej pompy w zbiorniku auto pali jezdzi mocy troche przyszlo ale nie jest to co ma byc...

Pierwsze do sprawdzenia poszlo turbo i przy przygazowaniu pierw weza sciska a pozniej rozpiera mozliwe ze przez te wszystkie czynnosci uszkodzilo w jakis sposob turbo?

Turbo dobija do 1.4-1.6

Przed jazda zawsze czekalem na zapalonym silniku i przed zgaszeniem tez ja studzilem a i wszystko bylo okej do momentu dde swiwce zarowe..

Prosze o pomoc
WIELKIE DZIEKI

PostNapisane: 15 sierpnia 2020, 08:38 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
anderss90, Witam , słuchaj potrzebuje twojej pomocy , znalazłem twój post sprzed 5 lat odnośnie e39 , mam taki sam problem że silnik kręci do 4 tysięcy i później stoi, mógłbyś mi powiedzieć co u Ciebie było przyczyną? Pozdrawiam

PostNapisane: 15 sierpnia 2020, 13:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Dorszu, kolega Ci raczej nie pomorze bo ostatnio się logowal na forum w maju 2015 roku :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1