BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 08:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] jaki wlać olej do 530d
PostNapisane: 31 sierpnia 2007, 12:04 
Pierwsze kroki

mam pytanie jaki mam wlać olej do 530d przy 104 000 przebiegu wiem tyle że ma być to castrol i mam wlać 6.5l :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2007, 17:14 
Forumowicz

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... ht=#149280

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2007, 18:02 
Przyjaciel forum

Kod silnika: N42B18A
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100165
a do silników wysokoprężnych nie są stosowane przypadkiem inne oleje niż do benzyniaków??

np. Castrol EDGE Turbo Diesel 5W-40

zobacz moje autko: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=2030

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2007, 18:29 
Forumowicz

BartE36 napisał(a):
a do silników wysokoprężnych nie są stosowane przypadkiem inne oleje niż do benzyniaków??

np. Castrol EDGE Turbo Diesel 5W-40
chodzi mi o to ze mozna sprawdzic po VIN-e na jakim oleju jezdzil do tej pory samochod.

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2007, 22:20 
Forumowicz

BMW jezdza na Castrolu, dokladne dane odnosnie oleju mozesz sprawdzic w ksiazce serwisowej lub po numerze VIN :) a co do ilosci to wydaje do kazdego silnika wchodzi 7.5l, Pzdr!

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 01:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39, e60
Kod silnika: m57
ja zmienialem dwa dni temu i wlali mi CASTROL MAGNATEC 5W30 7,5 l ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 06:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530d, X5d
adikbmw napisał(a):
BMW jezdza na Castrolu, dokladne dane odnosnie oleju mozesz sprawdzic w ksiazce serwisowej lub po numerze VIN :) a co do ilosci to wydaje do kazdego silnika wchodzi 7.5l, Pzdr!

BMW nie musza jezdzic na Castrolu, to, ze Castrol zaplacil kupe kasy za umieszczenie logo na korku wlewu oleju znaczy tylko tyle, ze... Castrol za to zaplacil

poza tym w ksiazce serwisowej nie ma informacji o wlasciwym oleju

do e39 530d wchodzi 6,5-7l

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 06:47 
Pierwsze kroki

adikbmw napisał(a):

BMW nie musza jezdzic na Castrolu, to, ze Castrol zaplacil kupe kasy za umieszczenie logo na korku wlewu oleju znaczy tylko tyle, ze... Castrol za to zaplacil

wlasciwy olej to m.in. 5w40

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2007, 11:28 
Forumowicz

wlasciwy olej to m.in. 5w40[/quote]

Jakbys nie wiedzial, to CASTROL jest lany na pierwszy montaz i kazdy kto juz troche jezdzi BMW wie, ze najlepiej lac Castrola, popytaj w serwisach :]

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2007, 06:42 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25i
bono napisał(a):

jest to prawie prawda. dlaczego prawie? bo kazda jednostka napedowa ma okreslone warunki eksploatacji. dla tych warunkow sa okreslone rowniez materialy. jednym z nich jest olej, ktory spelnia norme bmw. dzieki temu lejac dedykowany do diesli w bmw masz serwis co 25 tys km, a nie co 15 lub 10 tys km. tak samo bylo z silnikami PD z grupy VAG. bardzo dlugo byl tylko jeden olej castrol do nich. dopiero niedawno wprowadzono mobil, ktory uzyskal aprobate.
oczywistym jest, ze mozesz zmienic olej, ale zmieniasz tez warunki eksploatacji samochodu. czy ktos potrafi powiedziec jak sie zmienia interwaly serwisowe po zmianie plynow eksploatacyjnych? oczywisicie ze tak, po kilkuset godzinach pracy i rozebraniu silnika. poza tym roznica w cenie szybko sie zwraca na przedluzonym interwale. notabene zakup tego oleju do 525d/530d to ca 400 zl.

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2007, 21:25 
Forumowicz

Panowie moz ebyc jakikolwiek 5w40 np castrol lub mobil 1 czy elf czy tomusi miec jakas aprobate lub specjalną norme jak do VW z PD?

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2007, 09:34 
Forumowicz

Lepiej lac to co zaleca fabryka w przypadku BMW Castrol :]

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2007, 14:25 
Pierwsze kroki

milek napisał(a):
bono napisał(a):

jest to prawie prawda. dlaczego prawie? bo kazda jednostka napedowa ma okreslone warunki eksploatacji. dla tych warunkow sa okreslone rowniez materialy. jednym z nich jest olej, ktory spelnia norme bmw. dzieki temu lejac dedykowany do diesli w bmw masz serwis co 25 tys km, a nie co 15 lub 10 tys km. tak samo bylo z silnikami PD z grupy VAG. bardzo dlugo byl tylko jeden olej castrol do nich. dopiero niedawno wprowadzono mobil, ktory uzyskal aprobate.
oczywistym jest, ze mozesz zmienic olej, ale zmieniasz tez warunki eksploatacji samochodu. czy ktos potrafi powiedziec jak sie zmienia interwaly serwisowe po zmianie plynow eksploatacyjnych? oczywisicie ze tak, po kilkuset godzinach pracy i rozebraniu silnika. poza tym roznica w cenie szybko sie zwraca na przedluzonym interwale. notabene zakup tego oleju do 525d/530d to ca 400 zl.

Obrazek

Tylko 6,5l !!!!!!!! Właśnie robiłem przegląd. Mobil 1 0W40 kupiłem na allegro, wyszło po niecałe 30 zł za litr

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2007, 12:49 
Pierwsze kroki

MOBIL 0W-40 - GUT!!!!!
Zrobiłem na nim 20 tyś
bez zarzutu

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2007, 22:50 
Pierwsze kroki

adikbmw napisał(a):
Jakbys nie wiedzial, to CASTROL jest lany na pierwszy montaz i kazdy kto juz troche jezdzi BMW wie, ze najlepiej lac Castrola, popytaj w serwisach :]

:) taaa, przeczytaj moj post jeszcze raz, bedziesz wiedzial, dlaczego mowia ta a nie inaczej w serwisach :)

BTW, przed castrolem zalewano bmw mobilem - uwazasz, ze nagle mobil przestal robic dobre oleje? :) marketing, tylko marketing

w chwili obecnej oleje czolowych producentow maja praktycznie identyczne wlasciwosci (w ramach tej samej klasy), tylko, ze niektorzy producenci olejow placa danemu producentowi samochodow, inni innym producentom samochodow

ktos kto mowi, iz bmw najlepiej jezdzi na castrolu, lepiej niech nic nie mowi

ps.

coby nie wywolywac burzy, tez jezdze na castrolu - tu sie dalem zlapac na ten marketing, niejako po trochu swiadomie - ale nie uwazam, ze jesli ktos leje mobila, to robi kuku silnikowi

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2007, 11:15 
Forumowicz

Ja zrobilem na Castrolu 320.000km i do tej pory latam :]

Tytuł: Re: [E39] jaki wlać olej do 530d
PostNapisane: 13 grudnia 2012, 19:09 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M57D30
Byłem dziś na warsztacie pozmieniać paski, wymienić olej z racji tego ze dopiero kupiłem BMW e39 530d i chyba jeździł na 10w40 castrol i ten mechanik powiedział mi bym lepiej wlał teraz syntetyk 0w40 ale miałem do wyboru 10w40 lub ten 0w40 na tym wymianę należy zrobić po 20tyś co o tym myślicie?? mam nadzieje że dobrze zrobiłem.

PostNapisane: 13 grudnia 2012, 19:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Jeśli wlałeś 0W40 ze specyfikacją bmw to dobry wybór, dobrze że trafiłeś na ogarniętego mechanika bo większość czerpie wiedzę od starej gwardii która uczyła się na dużych fiatach, polonezach i wydaje im się że jeśli współczesny samochód ma już spory przebieg to trzeba koniecznie przejść na półsyntetyk lub co gorsze na minerał.

PostNapisane: 13 grudnia 2012, 19:58 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M57D30
hmm mówisz że dobrze??? no ale moja beta ma na liczniku niby 270tyś i 0w40 to jest syntetyk... Mechanik jest jeden z lepszych w Łodzi można powiedzie ze w Lodzi jest to jeden z najlepszych warsztatów ale no róznie to bywa wiadomo każdy jest człowiekiem i mylić się może, Czy syntetyk który wlałem to oby napenwo dobry wybór ? Bmw 530d e39 12/1999r 270tys

PostNapisane: 14 grudnia 2012, 00:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
Tak to dobry wybór. Musisz koniecznie wlewać syntetyczny olej 0W40/5W40/5W30 do tego silnika. Przebieg tutaj raczej nie ma znaczenia. Turbina i hydraulika w głowicy nie toleruje innego oleju. W tym wypadku syntetyczny z aprobatą bmw LL-98,01 lub nowszą (ta zbędna).

Poczytaj trochę więcej o olejach i następnym razem zastosuj płukanke oraz jakis dobry olej - moze być też ten Mobil1, który masz teraz ale są lepsze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1