BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 20:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] montaż mat grzewczych foteli przód
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, 12:08 
Pierwsze kroki

witam szukam pomocy w założeniu mat grzewczych w e46 do tej pory miałem grzane fotele ale zamieniłem ja na fotele bmw sport takie w których nie ma grzania teraz tak instalacja oczywiście w moim aucie pozostała do grzania i chce dołożyć tylko maty grzewcze do foteli znalazłem takie maty http://www.allegro.pl/item708664219_mat ... sport.html ale z tego co mi powiedział sprzedający te maty mają po dwa kable ( 2 na oparcie i 2 na siedzisko) w moich fotelach były 2 na oparcie i 3 na siedzisko. Będą się nadawać te maty z aukcji do adaptacji w moim aucie ? Acha moje fotele poszły do innego auta i z nich nie mogę wyciągnąć starych mat bo stanowią one integralną część pokrowców są przyszyte i napinają materiał (druty+ haczyki) ale ponieważ w aucie do którego poszły moje fotele nie ma instalki pod grzanie wyszabrowałem wtyczki z kawałkami kabli z mat. Wtyczki te szły tak siedzisko 3 kable zielony z fioletem, brązowy i szary, oparcie 2 kable brązowy, zielonym z fioletem. Może da się jakoś zapiąć te maty z aukcji by to zagadało.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 11:35 
Pierwsze kroki

Witam widzę nie ma na razie pomocy ale może ktoś jeszcze się znajdzie z radami. Więc tak mam maty grzewcze na siedzisko i oparcie ale z wyjściami po 2 kable (brązowy i zielony z fioletem) natomiast w oryginale w e46 mata siedziska miała trzy kable: brązowy, zielony z fioletem i cieńszy szary. Nie wiem do czego jest ten szary. Maty które obecnie mam na próbę popiołem wg. kolorów pozostał niepodpięty szary bo nie ma do czego, niestety podgrzewanie nie ruszyło diody na przycisku mrugną i nic się nie dzieje. Może ktoś podpowie od czego jest ten cienki szary który powinien być podpięty do maty w siedzisku tak jak w oryginale, jakiś czujnik temperatury? Może dlatego nie uruchamia się podgrzewanie brak odczytu z czujnika ? Bardzo proszę o wszelkie sugestie i pomysły na rozwiązanie problemu.

Pozdrawiam

Sajgon

Tytuł: Też zamówiłem
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 15:54 
Forumowicz

Moje BMW: E34 525 Touring 92r
Kod silnika: M50TUB25 LPG/SEK
Witam.
Też zamówiłem te maty, będę obszywał welurem, zakładał na elektryczne i dodam te maty.
Jeszcze nie przyszły więc ci nie pomogę.
Ale jak już przyjdą to na pewno coś wykombinujemy.
Ja dokupiłem na allegro też kawałek instalacji włącznie z włącznikiem.
Jak tylko dostane je w swoje ręce będę próbował je uruchomić.

Tytuł: .
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 15:54 
Forumowicz

...

Ostatnio edytowano 14 sierpnia 2009, 15:57 przez tigwelder, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 20:32 
Pierwsze kroki

wiec tak w tych matach z allegro brakuje sensora (chyba to jest sensor lub czujnik temperatury) miałem jakieś stare maty z chyba wersji siedem i z nich wygrzebałem takie małe ustrojstwo dysk średnicy 5 mm coś jak to O do niego po obu płaskich stronach przylutowane kable czyli 2 sztuki maty z allegro mają po dwa kable kolory takie same jak w mojej wiązce wiec kolorami do siebie . Natomiast do maty pod siedzenie wkleiłem ten sensor jeden kabel poszedł do szarego kabla z wiązki jaka mi została a drugi do brązowego czyli masy i wsio zagrało. Grzenia hula z tym ze jeszcze go nie przetestowałem do końca jutro rozbieram fotele http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=52&fg=25 wrzucam maty i obadam jak grzeją na razie posadziłem dupsko na samych matach i bardzo szybko odczułem ich działanie działają 2 stopnie grzania jak w oryginale po montażu tylko test pozostanie czy wyłączają się w odpowiednim czasie tak aby nie odparować.

Tytuł: Co to za sensor
PostNapisane: 15 sierpnia 2009, 09:08 
Forumowicz

Jak możesz to zapodaj fotkę tego ustrojstwa.
Wczoraj mi maty przyszły, czekam jeszcze na wiązkę, może dzisiaj?? zobaczymy.
Możliwe że to właśnie jest czujnik temp który odłącza grzanie po osiągnięciu pewnej temp.
Ale dodaj fotkę poglądową.
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 15 sierpnia 2009, 17:25 
Pierwsze kroki

ups właśnie wróciłem z "warsztatu" (koc na podwórku rozbiórka foteli) i już zamontowałem maty więc nie klikne fotki tego ustrojstwa :(,
Maty z allegro są za duże ( przysłał mi dwa rodzaje mat jedna z otworami na zagłówek http://www.allegro.pl/item708664219_mat ... sport.html druga z dzielonymi bokami http://www.allegro.pl/item708663777_mat ... sport.html ) obie są przeznaczone na oparcia ale ja zrobiłem tak te z otworami poszły na oparcia z tym że rozciąłem boki maty (oczywiście uważając na element grzewczy) tak aby za dużo nie ściągać skobli bo ciężko się je z powrotem zapina, natomiast druga mata dzielona poszła na siedzisko również starałem się jak najmniej skobli ściągać. Ta mata jest już o wiele za duża do siedziska ( tym bardziej ze mam fotele sportowe z wysuwanym elementem na podudzie i tego już nie podjąłem się rozbierać z tapicerki http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=52&fg=25 ) wiec mate porostu złożyłem tak prawie w pół. Jest przy tym roboty ale efekt bardzo fajny materiał wygląda bardziej napięty fotel jeszcze bardziej masywny ( parę minimetrów maty dało dobry efekt). Maty działają ale jak długo zobaczymy martwi mnie to zaginanie mat chociaż miejsce zagięcia dałem przy końcu fotela w miejscu gdzie schodzi materiał w duł fotela i zaczyna się właśnie półeczka na podudzie.
Natomiast wracając do samych mat zdaje się, że są tak zrobione że przerwa na jednym z elementów raczej nie wyłączy całej maty a jedynie element na którym jest przerwa, ale nie jestem pewien po prostu patrząc na elementy grzewcze widać wiele połączeń między nimi.

Dlaczego tak się mecze z tym grzaniem, bo dupsko szybko się do dobrego przyzwyczaja, a tak na serio lobie jak mi wszystkie knefle działają, w tym modelu maty grzewcze w oryginale występują jako całość z poszyciem w aso 800zł sztuka :), znalazłem też sklep gdzie po końcówce vin sprzedawca oświadczył iż jest coś takiego do zdobycia cena jednej mata na samo siedzisko 75 zł na zamówienie czeka się do 14 dni maty sprowadzane. Ja za 4 z przesyłką zapłaciłem 80 zł te czujniki na szczęście wygrzebałem gdzieś ze starych mat ale zanim je znalazłem rozmawiałem z dobrym elektrykiem pasjonatem, który poinformował mnie, że można sobie z tym poradzi i zmontować jakieś czujniki.

Podsumowując roboty od cholery jak ktoś chce z tym jechać jeszcze do tapicera to wyjdzie drogo ale nie na tyle drogo, co cena używanych foteli zwykłe krzesła wołają po 250zł sztuka, nie wiem ile za sportowe nie wspominając już o pół skórach czy skórach

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15 sierpnia 2009, 17:30 
Pierwsze kroki

edit 2 x poszła wypowiedź

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 06:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
i co patrzyłeś jak to grzeje?? Bo sam się zastanawiam czy u siebie nie założyć tych mat.
No i czy ten czujnik (sensor) jest konieczny?

Tytuł: Ja zrobilem to tak
PostNapisane: 12 września 2009, 14:04 
Forumowicz

Witam.
Też kupiłem na allegro te maty co kolega Sajgon1
Maty montowałem do siedzeń sport-sitze z E34
Problemem okazał się brak oryginalnych włączników i problem z ich zakupem.
Ale:
Zakupiłem na allegro włączniki z E38 występujące też w e39
Obrazek

Cena 30zł za 2 sztuki + 10 zł za kostki z wiązką (około 50cm :) ) - pełne zadowolenie.
Włącznik ten różni się od oryginalnego z e34 tym że potrzebuje do zadziałania czujnika temperatury i tu znowu pokazał się problem z jego dostępnością.
Problem rozwiązał termistor NTC 10 KΩ (NTC jest to typ termistora, gdyż jest ich kilka rodzajów).
Obrazek

Termistor ten powoduje w miarę przyrostu temperatury zmniejszanie rezystencji, którą cały czas kontroluje włącznik.
Włącznik, który z pozoru wydaje się niepozorny nie do końca taki jest, kontroluje on temperaturę maty, chroniąc ja przez przegrzaniem, włącza i załącza w miarę spadku, wzrostu temperatury, nie potrzeba żadnego przekaźnika, wszystko jest zawarte we włączniku.

Dobrze jest kupić włącznik od razu z wtyczką i kawałkiem wiązki.
Obrazek

W wiązce kolory to:
brązowy - masa ( - )
zielono-biały - ( + ) -po przekręceniu kluczyka
szaro-brązowy - ( + ) - po włączeniu świateł - podświetlenie włącznika
2x żółto-biały (fotel kierowcy) 2xczarno-żółty(fotel pasażera) wyjście plusowe na mate grzewczą.
żółto-brązowy - ( + ) do czujnika temperatury (termistora)

Czujnik temperatury:
z włącznika - ( + )żółto-brązowy
masa - ( - )brązowy

Maty:
z włącznika - ( + ) żółto-biały lub czarno-żółty
masa - ( - ) brązowy

Mnie całość wyniosła jakieś 140zł z matami, czujnikami i włączniki, do tego jeszcze nowe obicie foteli ale to już mniejsza o to.
Na prawdę warto!!!

Tytuł: Re: [E46] montaż mat grzewczych foteli przód
PostNapisane: 13 stycznia 2011, 19:36 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M52B25
Witam , ja mam takie pytanko odnosnie dolozenia mat grzwczych, jak to sie ma do e36, mam maty i właczniki z e36, idzie to podlaczyc jakos z tym co mam , był bym wdzieczny jak ktos by mi pomogl bo jestem bardzo zielony z tego , co do schematow to ogladalem pare ale dla mnie to czarna magia, jak ktos by mi to wytłumaczył jak przyslowiowej krowie na granicy byl bym wdzieczny ;)

PostNapisane: 30 maja 2011, 20:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
Witam, czy może mi ktoś podać link do takich przykładowych mat? Gdzie mogę je kupić? Mam BMW E46, jeśli to ma jakieś znaczenie.

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 12:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: f12, f30
Kod silnika: unknown
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=92390
www.http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=138967
Witam czy ktoś moze mi powiedzieć czy maty grzewcze z seryjnych foteli można przełożyć do sportowych m-pakiet chodzi mo o to ze te dwa rózne fotele mają w innych miejscach przeszycia i czy czasem przeszycie nie trafi na matę bo skóra jest na przeszyciach wzmacniana od spodu tapicerki...

Obrazek
PASJA Polerska po godzinach... GALERIA
Obrazek

Tytuł: maty grzewcze bmw
PostNapisane: 12 stycznia 2013, 13:04 
Zacna persona forum

Hej widzialem twój post ze zakładałes maty do e46 nie wiesz czasem mam fotele m-pakiet i chce przełozyc maty ze seryjnych czy te maty podejdą do m-paketowych z wysówanym podudziem ??

Pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 13:57 
Pierwsze kroki

oryginalne maty w e46 są wszyte w "pokrowiec fotela" nie są to osobne elementy poszycie fotele jest zespolone z matami wiec nie przełożysz mat z seryjnych foteli gdyż obszycie seryjnych jest inne niż sportowych, jedyne wyjście to dołożyć inne maty pod "pokrowce", "obszycie" czy jak to zwał. Sam tak chciałem zrobić tzn ze swoich starych foteli wyciągnąć maty ale okazało sie, że te maty to również obszycie fotela.

PostNapisane: 13 stycznia 2013, 12:55 
Zacna persona forum

No to fatalnie bo dostac uniwersalne maty to problem... nie ma szansy tego rozproc jakos ze starych? Hm moze jakies uniwersalne kupic co sie naklada na fotel te takie z masazem...

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 13 stycznia 2013, 16:13 
Zacna persona forum

One są zszyte raze ze pokrowcem? ale nie przylegają do niego? może obciecie skóry ze starysz na poszyciu wystarczy by te maty wyciagnać ?

albo wyciać skóre i odwrócić osobno i zamontować do foteli.

musiał bym to widziec

ma sciagnetą skóre pokrowca z nie grzanych i jest tak skóra a od spodu taka mata biała przyszyta na poszyciach fotela, rozumiem ze w grzanych własnie ogrzewanie jest w tych matach wiec jak bym rozłączył poszycia to powinno sie to oddzielic hmm

Obrazek
Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1