BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 03:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E-36] Oryginalny alarm nagle nie reaguje na pilot
PostNapisane: 13 stycznia 2013, 15:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
Witam wszystkich.
Szukałem podobnych tematów, ale z marnym skutkiem. Wszystkie odp w tamtych tematach nie sprawdzają się u mnie.

Dziś nagle nie wiadomo skąd po zamknięciu alarmu z pilota nie mogłem go otworzyć. I to nagle. Baterie wymieniłem i dalej nic. Tak jak by w ogóle nie reagował na pilot. Po wyłączeniu go z kluczyka przy syrenie nie mogę go w ogóle uzbroić pilotem. Odłączanie aku też nie pomogło. Przez 5 lat nie miałem najmniejszego problemu z tym alarmem. Gdzie szukać przyczyny? Miesiąc temu wymieniałem płytkę w syrenie, bo mi nie wył, ale po tym zabiegu działał bez problemu do dziś. Od czego zacząć poszukiwania? Nie wiem czy próbować od nowa kodować pilot... Żeby mi się bardziej nie rozpitolil.
Pilot mam taki
Obrazek

A syrene alarmu taką:
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E-36] Oryginalny alarm nagle nie reaguje na pilot
PostNapisane: 13 stycznia 2013, 17:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Ja mam u siebie pilot dwuprzyciskowy i też miałem podobną sytuację. Odłączyłem moduł alarmu, ale po pewnym czasie brakowało mi centralnego z pilota i postanowiłem to naprawić. Nowe baterie do pilota, od nowa kodowanie, które za 3 razem załapało i tak bujam się już rok ;)

Kris86 napisał(a):
Miesiąc temu wymieniałem płytkę w syrenie, bo mi nie wył, ale po tym zabiegu działał bez problemu do dziś.
A co dokładnie wymieniałeś? Mam inną syrenę w której wylał sie aku podtrzymujący i trochę płytka ucierpiała, próbowałem to reanimować, ale beż efektów :/

PostNapisane: 13 stycznia 2013, 18:39 
Zacna persona forum

lupanet napisał(a):
A co dokładnie wymieniałeś? Mam inną syrenę w której wylał sie aku podtrzymujący i trochę płytka ucierpiała, próbowałem to reanimować, ale beż efektów :/

Całą płytkę w syrenie alarmu, bo też miałem to samo czyli wylany aku na płytkę i w efekcie nie możliwe do naprawienia wyżarcie. Ale udało mi się zdobyć idealną płytkę.
Tylko jeśli by ona była winna to od razu by coś świrowało. Jedynie zastanawia mnie dźwięk jaki był przy zamykaniu auta. 2 krótkie syg i 1 dłuższy ciągły. Ale myślę że to miało coś wspólnego z domykaniem szyb.
lupanet napisał(a):
Nowe baterie do pilota, od nowa kodowanie,

Możliwe że tak bez przyczyny i nie wiadomo z kąd nagle pilot by się rozkodował z centralką?

PostNapisane: 13 stycznia 2013, 18:57 
Zacna persona forum

Kris86 napisał(a):
Możliwe że tak bez przyczyny i nie wiadomo z kąd nagle pilot by się rozkodował z centralką?
No ja tak miałem, ale nie wnikałem co było powodem (elektronika z lat 90tych) :P

PostNapisane: 13 stycznia 2013, 19:42 
Zacna persona forum

Witam

Niestety myślę,że czeka cię wymiana alarmu.Przerabiałem to u siebie,objawy miałem podobne tylko,że jeszcze dochodziło,że uzbrajał się kiedy jechałem i syrena wyła.Nie mogłem jej wyłączyć.Kupiłem na allegro najzwyklejszy alarm STEELI MEN za stówkę i hula aż miło.Te alarmy sprawdziłem już w 4 autach i nie miałem z nimi żadnych problemów.
Twój alarm jest już po prostu stary i wariuje,juz nic mu nie pomoże,a naprawa może się nie powieść,a o kosztach naprawy nie wspomnę.

PostNapisane: 13 stycznia 2013, 19:51 
Zacna persona forum

Ale pocieszenie dolar$, :kwasny: No ja nie wiem czy się uzbraja podczas jazdy, ponieważ jest wyłączony z kluczyka i tak jak by nieaktywny. pomajstruje, pobawię się może coś się uda zrobić :( Ehh a tak działał elegancko przez tyle czasu :(

PostNapisane: 13 stycznia 2013, 20:05 
Zacna persona forum

Mi też działał do czasu :rotfl: Raz byłem u elektryka coś w centrali naprawiał potem za tydzień całkiem zaczął wariować i znowu pojechałem do tego elektryka,on znów rozebrał i powiedział,że się nie nadaje bo centrala się popsuła,dodatkowo czujniki w kabinie wariują.Na naprawę wydałem 80zł,tyle prawie co nowy alarm :znudzony:
W zestawie dostałe alarm,2 piloty,centralę,przekaznik,czujniki do kabiny,czyjnik wstrząsowy i wszystko prawie w cenie napraw starego...........

PostNapisane: 13 stycznia 2013, 20:16 
Zacna persona forum

dolar$, nie umiał tego naprawić i włozył tobie najtańszą chińszczyznę ;)

PostNapisane: 13 stycznia 2013, 20:26 
Zacna persona forum

lupanet napisał(a):
dolar$, nie umiał tego naprawić i włozył tobie najtańszą chińszczyznę ;)

Nie będe inwestował w alarm 200-300zł.

Nie to,że nie umiał tylko problemy zaczęły się już po kupnie auta w DE.Jeden znajomy co byłem z nim po samochód w Niemczech akurat zna się na elektryce takie tam ma hobby,grzebał mi w nim i powiedział od razu,że szykuje sie wymiana alarmu,po jakimś czasie jego opinia się potwierdziła i było tak,że odwiedziłem 2 razy elektryka i on po 2-giej próbie naprawy powiedział,że alarm sie wysrał i że nie da rady sie tego naprawić,tylko i wyłącznie druga centrala.Pomyślałem tak,że mogę kupić też niesprawną plus montaż.............
Zakupiłem wreszcie nowy i mam spokój.15 letni wysłużony alarm ma prawo się popsuć.

PostNapisane: 24 stycznia 2013, 15:57 
Zacna persona forum

Może to coś podpowie i nakieruje: Dziś nagle bez absolutnie żadnej ingerencji alarm zaczął normalnie funkcjonować, czyli otwiera i zamyka drzwi i się uzbraja.Może będzie ktoś wiedział gdzie w takim wypadku szukać przyczyny? Dalej stawiacie na tą uszkodzoną ze starości elektronikę? Możliwe zże ta płytka co wlutowałem jest jakaś wadliwa? Ale to chyba by od razu były cyry z alarmem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1