Cytuj:
obowiązek odbycia pomiędzy 4 i 8 miesiącem do uzyskania prawa jazdy kursu dokształcającego w zakresie bezpieczeństwa w zakresie ruchu drogowego oraz praktycznego szkolenia w zakresie zagrożeń w ruchu drogowym
Wyciąganie kasy, to bardzo podobne rozwiązanie do kursów kasujących punkty karne, czyli idziesz bo musisz. Nie wiem kiedy robiłeś prawo jazdy, ale ja pamiętam swój egzamin i np. badania lekarskie przed tymże egzaminem (śmiech mnie ogrania, bo było wesoło:)).
Cytuj:
obowiązek kierowania pojazdem samochodowym oznakowanym z tyłu i z przodu okrągłą nalepką barwy białej z zielonym symbolem liścia klonowego, przez pierwsze 8 miesięcy okresu próbnego;
Już widzę jak ludzie będą to naklejać na auto np. należące do rodziców. Ciekawe, czyja firma będzie to drukować.
Cytuj:
zakaz przekraczania prędkości 50 km/h na obszarze zabudowanym, 80 km/h poza obszarem zabudowanym oraz 100 km/h na autostradzie i drodze ekspresowej dwujezdniowej w okresie próbnym
Nie do sprawdzenia, ostatnio zatrzymała mnie policja trzy lata temu, a nie jeżdżę zbyt wolno.
Cytuj:
zakaz podejmowania pracy zarobkowej w charakterze kierowcy pojazdu określonego w prawie jazdy
kategorii B;
Jak ktoś będzie chciał jeździć szybko to i tak wsiądzie w auto i będzie szalał. Tyle tylko, że młodzi ludzie będą dalej wyjeżdżać za granicę, bo państwo blokuje im możliwość rozwoju.
Cytuj:
obowiązek kursu reedukacyjnego w zakresie bezpieczeństwa ruchu drogowego dla osób które w okresie próbnym popełniły dwa wykroczenia w ruchu drogowym;
Tak jak w punkcie pierwszym.
Cytuj:
cofnięcie uprawnień osobie która popełniła w okresie próbnym 3 wykroczenia lub 1 przestępstwo;
To akurat dobre i dosyć sensowne, jesli dana osoba wpadnie na kontroli. Będąc posiadaczem CB, spotykam się z policją bardzo rzadko.
Co do egzaminu i myślenia, chodzi mi o to, że są wyznaczone trasy egzaminacyjne. Każdy się nauczy danych skrzyżowań i ograniczeń, młody kierowca jedzie bez pomyślunku i to jest kłopot.