BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 17:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Brak oświetlenia wnętrza
PostNapisane: 15 stycznia 2013, 13:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 524TD
Kod silnika: M21
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100587
Na wstępie dodam, że szukałem odpowiedzi an forum - jest kilka tematów podobnych ale niestety nie znalazłem w nich odpowiedzi dlatego zakładam nowy :P Z moim problemem borykam się już dłuższy czas :(
Oświetlenie kabiny działa tylko po włączeniu ręcznym, przy ustawieniu na automat aby świeciły przy otwartych drzwiach i zgaszeniu silnika nic się nie dzieje :mur:

1. Krańcówki-rygle drzwi sprawdzone (miałem jedną uszkodzoną od strony kierowcy - wymieniona). Wszystkie reagują na otwarcie i zamknięcie drzwi (sprawdzone miernikiem).

2. Bagażnik trochę mnie zaciekawił i do końca go nie wyeliminowałem. Otóż zdjąłem osłonę kabli na zawiasie klapy i okazało się że miałem 2 kable przerwane (żółty i żółto-niebieski). Ale kable nie znajdowały się w głównej wiązce tylko były oplecione na jej wierzchu(nie wiem od czego one są i czy tak szły fabrycznie). Po zlutowaniu i zaizolowaniu nic się nie zmieniło. Po wyjęciu 3 żarówek oświetlenia bagażnika, miernik nie reaguję na otwarcie bagażnika - tak powinno być? Czy krańcówka w bagażniku jest podłączona gdzieś do lampki czy gdzie indziej? Dodam że ten dzyndzelek od wyłączania oświetlenia działa( sprawdzane miernikiem i namacalnie - kumpel zamykał mnie w bagażniku - wszystko się wyłącza. Tak jak pisałem po wyjęciu żarówek, otwierając bagażnik pobór prądu nie wzrasta jak to jest w przypadku drzwi.

3. Oświetlenie schowka działa, lampki pod słonecznikami do makijażu też, jupiterki po włączeniu ręcznym także, nawet podmieniłem główną całą lampkę przy szyberdachu ponieważ czytałem że problem może znajdować się we włączniku oświetlenia...i nic.

4. Zostało mi podmienić moduł komfortu ten z czterema kostkami, ale chyba jakby był uwalony to nie świeciłoby się wcale, a przecież oświetlenie działa na ręcznym przełączaniu. Pod kanapą niby wszystko dobrze - bezpieczniki niby wszystkie ok tyle, że zastanawia mnie jeden bezpiecznik z oznaczeniem 20A na zdjęciu - od czego on jest? W skrzynce pod maską i chyba wszystkie ORI bezpieczniki maja napięcia kolejno: 7,5, 10, 15 i 30A. Nie spotkałem się z 20A :shock: Może ktoś powiedzieć od czego on jest?
Obrazek
Obrazek

5. Gdzieś czytałem że sterownik(moduł) odpowiedzialny za oświetlenie wnętrza, sam wyłącza oświetlenie gdy jest ono włączone dłużej niż 30min. Czytałem gdzieś też że wtedy się może zwiesić i już nie włącza oświetlenia (nie wraca do ustawień). Czy za to odpowiada moduł komfortu? To jest prawda że tak się dzieje?

Podrzucajcie jakieś pomysły gdzie i co jeszcze sprawdzić bo nie mam już siły :dobani:

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] Brak oświetlenia wnętrza
PostNapisane: 15 stycznia 2013, 15:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 325 Sedan
Kod silnika: M50 2.5
Włączenie automatyczne a ręczne to dwie rożne rzeczy. Do lampki Ci idą przewody stała masa, stały plus i masa po otwarciu drzwi lub jak da ją moduł oraz ostatni przewód daje masę na tylne lampki po włączeniu ręcznym.
Jeżeli masz moduł to masa z każdych drzwi przechodzi przez niego, skoro rygle dają masę a nie dochodzi do lampki to raczej w module trzeba szukać przyczyny, tylko się zastanawiam w e34 czy za to jest odpowiedzialny moduł komfortu czy CZ.

PostNapisane: 15 stycznia 2013, 20:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 524TD
Kod silnika: M21
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100587
Raptorix napisał(a):
czy za to jest odpowiedzialny moduł komfortu czy CZ.

A co to jest CZ? :zdziwko:
A co z tą krańcówką w bagażniku? To jest to samo co wyłącza oświetlenie bagażnika? Ten dzyndzel w zamku?
Muszę faktycznie podmienić ten moduł i wtedy zobaczymy.

Obrazek

PostNapisane: 15 stycznia 2013, 20:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 325 Sedan
Kod silnika: M50 2.5
CZ- centralnego zamka

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1