BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Anty Radar @ Anty mandat YANOSIK-na androida free. SUPER !
PostNapisane: 16 stycznia 2013, 09:38 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Temat był poruszany kilka razy .....umarł .
Myślę że warto powrócić do niego bo trochę się zmieniło "Yanosik " jest od dawna darmową aplikacją na androida.

Od jakiegoś czasu korzystam z niego i chciałem podzielić się wrażeniami i w pewnym sensie poszerzyć grono użytkowników...... może się uda.

System jest " żywy " mocno rozwojowy a jego skuteczność zależy od ilości osób korzystających .
Obrazek

Kiedyś korzystanie z Yanosika generowało koszt inwestycji w urządzenie , teraz każdy kto ma telefon komórkowy z androidem może pobrać sobie aplikację free z Google Play .

Wielu z was wie jak to działa ... ja chcę dotrzeć do tych którzy o tym nie słyszeli.

Zaznaczyć trzeba że warto mieć w abonamencie telefonu jakiś pakiet internetowy wcale nie musi być duży. Transfer jest znikomy i wydanie 2 złotych w trasie aby być w sieci nie jest kosztem.

Uruchamiamy aplikację , na ekranie pojawia się proste intuicyjne meni wyboru.
Obrazek
System ustala twoja pozycję i poprzez internet pobiera dane dotyczące zdarzeń i zgłoszeń.

Odkładamy telefon i jedziemy , jeśli przejeżdżamy koło patrolu z radarem jako pierwsi naciskamy przycisk " radar -suszarka". Wszyscy którzy będą przejeżdżać po tobie obok "suszarki" dostaną przed zbliżeniem komunikat od Yanosika.. "SUSZARKA - ograniczenia ZA ILE ITD." Janosik pyta PO PRZEJECHANIU ZGŁOSZONEGO PUNKTU czy faktycznie suszarka była? czy nie ? Jeśli była , zgłoszenie zostaje w systemie i powiadamiani są inni , jeśli naciśniemy przycisk że nie ma "suszarki " zgłoszenie zostanie zdjęte .

Patent polega na tym że system jest żywy sami mamy wpływ na zgłoszenia ... widzimy wypadek ,naciskamy przycisk " wypadek "a system nakłada na współrzędne to zgłoszenia i informuje wszystkich z Yanosikiem zbliżających się do miejsca o tym zdarzeniu. Jeśli wypadek zostanie posprzątany a komunikat dotrze do ciebie bo akurat jechałeś po wszystkim .Naciskasz przycisk że zgłoszenie nie aktualne i ono znika z systemu . TAK SAMO JEST Z SAMOCHODAMI NIE OZNAKOWANYMI , RADARAMI STACJONARNYMI , KROKODYLAMI ITD.
Zgłaszane są również miejsca niebezpieczne , ponadto janosik rozwija swoja mapę GPS nanosi zgłoszenia na mapę :ok:

Wada jest tylko taka że jeśli jedziesz pierwszy koło świeżo rozstawionych misiaków z radarem ,możesz nie dostać ostrzeżenia ...ale gdy zgłosisz dostaną inni.

Duża nagonka jest teraz na zarabianie kasy radarami , tych koszmarnych pudeł jest naprawdę sporo , kierowca to zwierzyna na niekończącym się polowaniu. TRAGEDIA
Yanosik aktualizuje sam i poprzez ludzi każdy nowy radar i zgłasza stacjonarny nawet jeśli nie zgłosił go nikt przejeżdżający wcześniej z Yanosikiem.

Fajnie działa z blututem w samochodzie można słuchać muzyki z radia lub z telefonu a gdy system ma coś do powiedzenia wycisza wszystko . Powiadamia o tym że ktoś do ciebie dzwoni i daje możliwość wyboru.

Nie jeżdżę zbyt dużo w trasie , ale gdy gdzieś jadę zawsze włączam Yanosika :hyhy: :hyhy: To działa !! Z dnia na dzień na drodze i w całym kraju jest coraz więcej "Yanosików" -nas :ok:
I wszyscy robimy sobie dobra robotę .
Pozdrawiam i proponuję zapoznanie się z aplikacją ,sposobem działania i zachęcam do korzystania -siła systemu tkwi w ludziach.

Obrazek

Pozdrawiam Krzysiek

Ps. zachęcam również do wpisów i komentarzy kolegów korzystających z Yanosika

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Anty radat @anty mandat YANOSIK-na androida free
PostNapisane: 16 stycznia 2013, 10:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
Używam tego jako navi, ale nie jest to rewelacyjne a używanie tego w celu unikania namierzenia przez drogówkę to istna pomyłka :D Są miejsca gdzie nawet na radiu mówią że jest czysto i stoją i zawsze tam zwalniam to gdzie tam bym zaufał jakiemuś yanosikowi... ktoś jadąc nie ma czasu by zaznaczać że jest radar, trzeba się skoncentrować na komórce itd..

no chyba żeby mieć taki pilot :D

Tytuł: Re: Anty Radar @ Anty mandat YANOSIK-na androida free. SUPER !
PostNapisane: 16 stycznia 2013, 10:19 
Specjalista

jnx napisał(a):
gdzie tam bym zaufał jakiemuś yanosikowi...

Generalni zgadzam się z Tobą ,nie można ufać systemowi -aplikacji itd.

Takie czasy że nie można ufać nikomu..wszędzie otaczają nas fałszywe dwulicowce .
Czy to Yanosik ,czy CB radio, czy kolega z forum czy sąsiad. Jedno wielkie ku..stwo.

Ja korzystam z systemu , wypełniam założenia i klikam zgłoszenia gdy trzeba ,mam na to czas bo to jak zmiana stacji w radiu 1 przycisk.

Co do nawigacji Yanosika wizualizacji i map............. :niepewny: :niepewny: :niepewny: osobiście mam parę ALE! :kwasny: na razie nie krytykuje bo system się rozwija a mapy są często aktualizowane .
Co jakiś czas pojawia się ciekawa zmiana .

JNX powodzenia na polowaniu .... Yanosik nie ma zabezpieczać , ma wspomagać :ok:
U mnie komórka wisi jak ten panel tylko 20cm wyżej .

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 10:22 
Od dość dawna tego używam, na pewno dobre do fotoradarów, bo chyba wszystkie tam są zaznaczone. Jeśli chodzi o suszarki, to w Warszawie nawet jakoś to działa, natomiast w trasie to tak jak pisze jnx, ale może kiedyś, jak będzie więcej użytkowników...

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 10:33 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Piekna sprawa, musze to sprawdzić na telefonie. Bo troche tych fotek mi przychodzi z różnych aut :rotfl:

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 10:53 
Specjalista

Dodam że Yanosik współdziała w akcji "Zatrzymaj się i żyj" i współpracuje z portalem "Korkowo"
Tu można podpatrzeć jak system gromadzi i aktualizując na bieżąco dane ...NON STOP.
http://yanosik.pl/
http://korkowo.pl/

smietnik napisał(a):
może kiedyś, jak będzie więcej użytkowników...

WŁAŚNIE..... po to napisałem tego posta , warto tym zarażać, z moich obserwacji w ciągu dnia jest zalogowanych średnio w systemie 30 000 użytkowników.
W dużych miastach działa to wyśmienicie, w małych słabiej bo nie ma komu zgłaszać ,myślę że za kilka miesięcy system będzie posiadał 2 razy tylu użytkowników teraz prawie każdy ma smartfona w sieci.

To jest nieunikniona przyszłość.

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 11:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Mam tą aplikacje i muszę przetestować. Użyłem raz i akurat zaraz mi się internet skończył, także funkcjonalności nie ocenie. Ale obsługa wydawała mi się niezbyt intuicyjna, pewnie kwestia przyzwyczajenia.

jnx napisał(a):
ktoś jadąc nie ma czasu by zaznaczać że jest radar, trzeba się skoncentrować na komórce itd..

Kwestia raczej sprzętu. Na małym telefonie komuś faktycznie nie będzie się chciało w trakcie jazdy celować i klikać, ale na czymś większym to tak jak pisał Roger, jak zmiana stacji radia.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 12:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525i
Kod silnika: M54B25
Yanosika pierwszy raz zobaczyłem u kolegi, tylko on ma wersję sprzętową.
Poszukałem w necie i znalazłem info, że jest wersja na Androida. Ściągnąłem i zacząłem używać. W Warszawie bardzo dobrze się sprawdza, na trasie jeszcze nie testowałem. Niedawno zmieniłem telefon z 3" na 4,3" i jest dużo lepiej z "trafianiem" w odpowiedni przycisk. W wersji sprzętowej Yanosika, przyciski są duże, można na pamięć przyciskać, bez potrzeby patrzenia. Niestety w wersji softowej, zbyteczny jest ten ekran z reklamami (ale pewnie dlatego jest darmowy), mogliby go zmniejszyć i powiększyć przyciski.
Jestem na TAK dla inicjatywy :)

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 13:05 
Przyjaciel forum

Również popieram inicjatywę z tym że jak mówię navi jest kiepska... moduł GPS w moim HTC 7 Trophy też nie najlepszych lotów.. Fajnie jakby weszli we własne GPS..

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 20:22 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52TUB28
Korzystam z Yanosika już od jakiegoś czasu i mam o nim pozytywne zdanie. Jasne, że nawigacja wymaga jeszcze dopracowania, ale trzeba pamiętać, że podstawową funkcja jest ostrzeganie, a nawigacja jest dodatkiem, który swoją drogą wygląda i działa coraz lepiej. ;)
Mnie Yanosik już nie raz uratował od mandatu. Ma spore możliwości ostrzegania co jest istotne w obliczu tego polowania na kierowców, które się ostatnio urządza. Warto zauważyć, że o odcinkowym pomiarze prędkości również ostrzega, a nawet pokazuje średnią prędkość z jaką się po tym odcinku jedzie.
Aplikacja jest darmowa, więc warto spróbować, ludzi online jest coraz więcej, jakby ich jeszcze przybyło to byłoby super :super:

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 22:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Kilka razy korzystałem z tego programiku, głównie skupiłem się na info o korkach i przyznam że się pokrywało, krzyczał też o patrolu w pobliżu, ale nie zdążyłęm go zauważyć.
Myślę że warto z niego skorzystać, ale jak to zawsze jest z tego typy "wspomagaczmi" nie można im ufać bezwzględnie :)

PostNapisane: 11 lutego 2013, 20:40 
Wróciłem dziś z Krynicy i muszę przyznać, ze jestem zaskoczony, bo Yanosik poinformował o każdym patrolu z suszarką na poboczu (mijałem chyba 5 lub 6 w obie strony) + oczywiście info o wszystkich fotoradarach (choć nie koniecznie czynnych). Generalnie jechałem raczej zgodnie z przepisami, ale myślę, że raz to bym dostał mandat, bo już miałem wyprzedzać busa w zabudowanym, tylko odezwało się ostrzeżenie i za chwilę stali na poboczu. Także teraz jeszcze bardziej polecam :ok:

PostNapisane: 11 lutego 2013, 22:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 2002
Kod silnika: M47TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=106547
Ciekawa sprawa z tym yanosikiem, rozwinęło to się dosyć mocno. Chyba pora wytestować :-k

PostNapisane: 12 lutego 2013, 09:45 
Przyjaciel forum

Zrobiłem trase 500km po PL i ostrzega o radarach i o patrolu policji raz ostrzegli. Nawigacja jako wyświetlanie mapy itp dalej twierdze że do poprawek :)

PostNapisane: 15 lutego 2013, 07:58 
Forumowicz

Moje BMW: e46T
Kod silnika: m57+
Polecam w 100% ten programik jeśli chodzi o ostrzeganie, jeśli chodzi o sprawdzenie korków to również polecam, natomiast do navi to raczej się nie nadaje, porównując z moim tradycyjnie używanym programie do znalezienia drogi (IGO 8) to jest dosłownie technologiczna przepaść, ale to nie było główne założenie piszącego ten programik, więc wybaczam.

Brakuje, mi natomiast info o liczbie użytkowników w danym rejonie np. w promieniu 5-10 km, tak żebym wiedział ilu użytkowników jest aktywnych, co przyczyni się na większe zaufanie do programu. Obecnie Yanosik jest dla mnie uzupełnieniem dla CB i IGO 8, razem z cała trójką można jeździć naprawdę wszędzie. Jeśli jestem w Belgi, Niemczech, Francji, Holandii to używam http://www.coyotesystems.co.uk/ i jest to dużo bardziej dopracowana wersja naszego polskiego programiku.

PostNapisane: 15 lutego 2013, 21:01 
Specjalista

Moje BMW: E46 330CI, F31 320d
Kod silnika: M54B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=83226
Z 1,5 roku temu to testowałem i było max 20 tys użytkowników w godzinach szczytu.
Teraz dobrze ponad 30 tyś. i ta liczba będzie rosła.
Ogólnie używam głównie CB, ale Yanosika włączam jak jeżdżę z 4 letnią córką.
Wolę, aby się nie nauczyła brzydkich słów jakie czasami lecą z eteru.
Ogólnie aplikacja spoko. Parę razy ostrzegła przed laserem, a jeżeli chodzi o navi to dla mnie najlepsza jest automapa (pewnie z przyzwyczajenia). Jakoś nie mogę się przyzwyczaić to tej navi z Yanosika.

PostNapisane: 15 lutego 2013, 21:12 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Kolega mi opowiadal ze lecial z Elblaga do Wawy i gdzies na obwodnicy EB kliknal sobie ze stoi suszarka. Jak wracal po dobrych kilku h to janosik go ostrzegl o tej suszarce... Faktycznie ma to prszyszlosc, szczegolnie ze juz teraz smartfony za 1zl mozna dostac w tanich abonamentach a za 2-3 lata to wiekszosc juz bedzie je miala. Mysle jednak ze stare dobre CB pozostanie niezastapione puki co.

PostNapisane: 3 marca 2013, 18:51 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Ciekawa instrukcja montażu antyradaru co prawda do nowej 3ki ale ładnie zrobione ;)
www.f30post.com/forums/showthread.php?t=754283

PostNapisane: 7 marca 2013, 18:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 320td
Kod silnika: M47TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 46&start=0
Nigdy nie słyszałem o tej apce. Z ciekawości ja przetestuje. Dzieki za info Roger-Nysa :ok:

Obrazek

PostNapisane: 7 marca 2013, 18:31 

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
Jak miałem HTC, to ściągnąłem to przypadkiem jako navi. Byłem w strasznym szoku gdy ostrzegł mnie o suszarce! :zdziwko:

Dobra sprawa, warto korzystać i pamiętać, że to tylko program i to od nas samych zależy najwięcej.
Osobiście używam CB radia, a smartfona sprzedałem bo mi działał na nerwy ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1