Cobi napisał(a):
Pomóżcie!!!

Jaki mam kupić płyn hamulcowy do mojej Beci? Po długim wertowaniu forum dowiedziałem się że do mojego auta płyn ham. ma być DOT4 (poprawcie mnie jeśli się mylę), jeśli tak to jaki jest najlepszy: Bosch, ATE, Mobil, Bendix, czy może Shell bo każdy innego producenta poleca. I ile go wejdzie? Z tego co wyczytałem to 1 litr, czy to prawda?

Druga sprawa to olej do wspomagania i tu już zgłupiałem, na korku pisze "ATF OIL ONLY" wiec wiem już że to płyn ATF, ale po przeczytaniu masy wątków dowiedziałem się że są dwa rodzaje: DEXTRON II i DEXTRON III i raz ktoś pisze że obojętne który, a kto inny że tylko DEXTRON II więc czym one się różnią i który w końcu mam lać do swojego auta. Mam NIVO i tu kolejne pytanie: Czy NIVO wykorzystuje ten olej (bo też tak gdzieś wyczytałem), jeśli tak to ile wejdzie litrów do mojego auta.

Jeśli ktoś się dobrze na tym zna (a nie tylko przypuszcza) to bardzo proszę o informacje bo nie wiem już jakie i ile tych płynów mam kupić.

W e39 Touring nie ma NIVO. W e39 jest opcja samopoziomujące tylne zawieszenie, ale nie jest to NIVO, to zawieszenie w e39 Touring nie wykorzystuje płynu tylko powietrze. Olej ATF to DEXTRON II a nie DEXTRON III - Dextron III stosuje sie w niektórych skrzyniach biegów, jest to olej syntetyczny, a Dextron II jest mineralany (również stosuje sie go w niektórych skrzyniach biegów, ale przede wszystkim to najpopularniejszy olej do układów wspomagania).
Płyn hamulcowy polecam Ci ATF DOT4 SL6 - jest to specjalny płyn do aut z ESP (czyli DSC w przypadku BMW). Kup 2 L, najlepiej wymieniac go z uzyciem prasy ktora wtloczy go pod cisnieniem do ukladu i wyprze z kazdego zakamarka stary płyn.