BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 09:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 330i touring-seriws tylnego zawieszenia
PostNapisane: 19 stycznia 2013, 15:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90 335xi
Kod silnika: N55B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96050
Koledzy jest kilka tematów ale chciałem by wszystko było w jednym miejscu, konkretnie i szczegółowo.Chciałem zrobić serwis tylnego zawieszenia w swoim e46.Nie wiem czy kiedykolwiek ktos tam cos robil zreszta ja sam przejechalem juz 40tys km.auto nie prowadzi sie idealnie co zrzucam troche na tuleje plywajace i zla geometria.na marginesie caly przod mam zrobiony, razem z maglownica wiec nie chcialbym zeby to bylo tematem tego postu.przy ustawianiu geometrii, czlowiek ktory to robil powiedzial ze skonczyla mu sie regulacja a powinien jeszcze troche przestawic.chodzi o regulacje przy tylnym kole przy progach.powiedzial ze powinienem wymienic tuleje ktore tam sa.mozliwe ze tak.patrzylem troche na realoem jakie mam tam tuleje:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=30

www.realoem.com/bmw/showparts.do?model= ... g=33&fg=30

sporo tego jest i stad moje pytanie.co powinno sie zrobic przy okazji takiego serwisu?ktos pisal ze nalezy kupic komplet tuleji np. cos takiego lemfordera:

http://allegro.pl/lemforder-tuleje-waha ... 11252.html

do tego ze nalezy wymienic tuleje wozka.sporo pieniedzy wychodzi ale jak zrobic to raz a dobrze.stad moje pytanie.co powinno sie wymienic w tylnym zawieszeniu przy okazji takiego serwisu?czy wystarczy kupic poszczegolne tuleje czy lepiej zrobic to komleksowo i wymienic wszystko.jest tego sporo wiec pewnie ciezko jest ustalic co jest dobre a co do wymiany.prosze o odpowiedz kogos kto sie zna.moze sa elementy ktore powinno sie wymienic dodatkowo a ja tego nie zrobilem.za wszystkie odpowiedzi bede bardzo wdzieczny.chce zeby auto prowadzilo sie idealnie stad pomysl na taki serwis.raczej poprzedni wlasciciel nic tam nie wymienial.z gory dzieki za wszystkie porady.ja nie mam jeszcze wiedze na temat tylnego zawieszenia w bmw.dzieki!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 330i touring-seriws tylnego zawieszenia
PostNapisane: 19 stycznia 2013, 15:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
Obrazek
Tylny wahacz:
Nr:
2 (33326775551),
3 (33326771828),
4 (33326770786),
6 (33326770824),
14 (33321092247),
oraz 10 (33326772698) gdyż z reguły wiem, że te śruby się urywają często.

Obrazek
Belka zawieszenia tylnego:
Nr:
2 (33316770783 i 33316770784),
4 (33316770781),
7 (33176770788),
słynna 9 (33176751808),

Obrazek
Tylny stabilizator:
Nr:
2 (33551138104),
6 (33551094619),

tak więc obliczając wyjdzie Cię za wszystkie części koło 800 zł za firmę Mayle.

I tak wszystko wymienione razy dwa. Oczywiście zakładając, że urwiesz tylko te 2 śruby mimośrodowe do ustawienia tylnej zbieżności. Dlatego radzę Ci sprawdzić co jest faktycznie do wymiany lub przynajmniej wydaje się z wyglądu, że można już wymienić niż ślepo kupisz wszystko. Tzn. jak już wyciągniesz wahacze to od razu możesz wymienić wszystko jak nie wiadomo kiedy było wymieniane, a już coś jest nie tak. Ja osobiście polecał bym Ci to wszystko kupić firmy MAYLE HD. Robiłem sobie zawieche u siebie w e36 i w e46 i cały czas śmiga a kilkadziesiąt tysięcy km już zrobione po naszych pięknych lubelskich drogach.

Ostatnio edytowano 19 stycznia 2013, 15:45 przez szosti, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 15:45 
Częsty bywalec

duzo tego.jutro usiade i przelicze ile to by mnie kosztowalo.zapomnialem dodac ze wlasnie gumy stabilizatorow chce zmieniec.mam wybite.dzieki za tak wypisanie wszystkiego.mam nadzieje ze nie zabije mnie kwota koncowa takiego zestawu

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 15:47 
Częsty bywalec

nixon napisał(a):
duzo tego.jutro usiade i przelicze ile to by mnie kosztowalo.zapomnialem dodac ze wlasnie gumy stabilizatorow chce zmieniec.mam wybite.dzieki za tak wypisanie wszystkiego.mam nadzieje ze nie zabije mnie kwota koncowa takiego zestawu

szosti napisał(a):
[...]tak więc obliczając wyjdzie Cię za wszystkie części koło 800 zł za firmę Mayle.[...]

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 15:57 
Częsty bywalec

rzeczywiscie przegapilem kwote.chce jeszcze jednak przeliczyc lemfordera czesci.jaka bedzie roznica w kwocie ostatecznej

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 16:08 
Częsty bywalec

Za wsio co wymienione wyżej wyjdzie Ci więcej koło 150 - 200zł na częściach lemfordera.Oczywiście to wyliczam na podstawie sklepu, w którym ja robię zakupy tak więc jak znajdziesz trochę taniej to trochę kasy możesz przyoszczędzić.

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 16:22 
Częsty bywalec

od znajomego dostalem propozycje zeby wymienic wszystkie tuleje wozka bo jak go wyjmowac to jednorazowo.tuleje wachaczy sprawdzic na szarpakach i wymienic tylko to co bedzie wykazywalo zuzycie.reszta w przyszlosci juz bylaby prosta do wymiany.co o takim rozwiazaniu myslisz?lepiej komplet czy probowac takiego rozwiazania?

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 16:34 
Częsty bywalec

Jak planujesz już wózek wyciągać do jakieś wymiany to oczywiście zgadzam się z tym żeby wymienić wszystkie te elementy gdyż i tak już jedna robocizna wychodzi. Co do wahaczy to wymiana tych tulei z jednej strony zajmuje około 2 godz. takiemu laikowi jak mi oczywiście jak nie ma jakichś nieprzewidzianych bonusów :D a wózka jeszcze nie ruszałem ale słyszałem, że trochę zabawy jest.
Tak więc jeżeli nie chcesz wszystkiego wymieniać bez względu na stan to możesz tak zrobić, że w wózku robisz kompleksowo wszystko, a w wahaczach to co musisz ;)

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 16:36 
Częsty bywalec

chyba to bedzie najlepsze wyjscie.zobacze jeszcze na stacji czy beda w stanie okreslic stan tuleji w wachaczach.mam nadzieje ze tak.wymienie wtedy praktycznie to co wymaga wymiany i troszke mniej wydam niz za komplet zawieszenia tylnego.dzieki wielkie.troche mi sie temat rozjasnil

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 17:16 
Częsty bywalec

ktos jeszcze pisal o numerze 19 widocznym na zdjeciu wozka tylnego.co o tym myslicie?

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 17:44 
Częsty bywalec

nixon napisał(a):
ktos jeszcze pisal o numerze 19 widocznym na zdjeciu wozka tylnego.co o tym myslicie?

No jasne jak już na tip top to wymieniaj jak posiadasz takową część u siebie. Pominąłem bo nie było nr części OEM na stronie tylko napisane, że "Części z rysunku nie wymienione na liście nie są zainstalowane w Twoim pojeździe".
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=33&fg=30

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 18:19 
Częsty bywalec

mozliwe ze nie ma jej u mnie skoro nie jest wymieniona
mam taka nadzieje.po malu musze zaczac kompletowac czesci i sprawdzic tyl na szarpakach.dzieki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1