Witam
Pomyślałem, że dorzucę swoje doświadczenia z montażu multifunkcji bo śledziłem ten wątek uważnie i dzięki autorowi tego DIY cieszę się sterowaniem z kierownicy

Mi osobiście bardziej podoba się tradycyjny kwadraciak, nie będę rozpisywał czemu, bo to bez sensu. Przez cały wątek przewijało się sporo pytań odnośnie multifunkcji w kwadratowej kierownicy, nic nie zostało wyjaśnione do końca, a niektóre odpowiedzi były błędne. Opiszę jak mi to wszystko poszło, może komuś się przyda.
Oto moja kiera:

A na wymianę kupiłem taką poduchę (najprawdopodobniej od X3 e83):

I od razu mówię: nie da się pójść na skróty i kupić przyciski oraz zaślepkę od multifunkcji i przełożyć je do swojej kiery. Konstrukcja, mocowanie poduszki i czujników klaksonu różni się diametralnie. Nie ma jakiejkolwiek możliwości podmiany elementów.
Montaż tej kierownicy nie różni się niczym od (świetnego

) poradnika by Roger_Nysa. Z jednym „ale” :

Zabudowa nowej poduszki jest głębsza i nie chce się schować w kierownicę. Przeszkadzają 4 gumowe ‘dzyndzle’ w kierownicy. Wyciąłem je, kierownica spasowała ładnie, ale jak tylko podłączyłem aku i przekręciłem kluczyk zawył klakson. Mimo wycięcia gumowych bolców podczas przykręcania poduszki do kierownicy rama poduszki napotykała opór jeszcze w dwóch miejscach, co skutkowało ściśnięciem styków od klaksonu. Poradziłem sobie w sposób następujący:

Pogłębiłem zaznaczoną szczelinę (po obu stronach poduszki) ostrym nożem do tapet. Dzięki temu szczelina ma taką samą szerokość jak ze zwykłą poduszką. Dodatkowo zaizolowałem dwa (z czterech) górne styki klaksonu, które ze względu na zbyt płytką kierownicę były permanentnie zetknięte. Efekt jest taki, że klakson działa bez zarzutu, kierownica jest bardzo dobrze spasowana a ja jestem zadowolony z efektu

Jednakże gdybym miał to robić jeszcze raz to kupiłbym bez zastanowienia komplet (kierownica z poduszką) i nie rypałbym się tak z montażem.
Mam tylko jedno pytanie. Nie działa mi w ogóle tempomat, tj. żaden przycisk nie reaguje. Sterowanie radiem i włączanie/wyłączanie zamkniętego obiegu powietrza działają, a tempomat już nie. Zrobiłem wszystko wg instrukcji Rogera a tu taki zonk. Mam 320d M47, więc niby tempomat jest. Sprawdziłem w INPIE czy przyciski nie są zepsute, ale każdy reaguje. Ktoś ma jakieś domysły?
Pzdr