BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 14:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] ogrzewanie, a wlasciwie ustawienia suwakow nawiewow
PostNapisane: 6 września 2007, 07:57 
Pierwsze kroki

witka,
czy w E34 cieple powietrze moze leciec tymi kratkami centralnie umieszczonymi nad radiem oraz tymi w drzwiach? jakos specjalnie trza ustawic suwaki?
jakos nie udalo mi sie narazie tego zwalczyc :kwasny:

samo ogrzewanie dziala, na przednia szybe wieje, z tych malutkich krateczek po obu stronach dechy rozdzielczej tez, na nogi tez tylko srodkiem i drzwiami wieje chlodem :(
przekrecenie pokretlami srodkowymi z niebieskich wskazan na czerwone tez nic nie daje

ma ktos pomysl co z tym poczac?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2007, 09:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 535iA
Kod silnika: M62B35
przeczytałem i sam sie teraz zastanawiam :hyhy: , ale włącz ogrzewanie, potem zasuń w lewo dopływ świeżego powietrza i potem dopiero sprawdzaj[ suwakami od góry i dołu--ja mam e34 z 1988r, -biore z tego przykład -choć myśle ze jest wszedzie podobnie-bodajże w e28 jest podobnie] ,oczywiście na dobrze rozgrznym silniku-używając do tego oczywiście dmuchawy---pzdr :) :) :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2007, 10:02 
Forumowicz

Starsze modele E-34, bodajże do '92 tak miały, że ze środkowych nawiewów leciało tylko zimne powietrze. Późniejsze modele miały już możliwość regulacji temperatury ze środkowych nawiewów.

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2007, 11:09 
Forumowicz

Nie będzie ci tam lecieć ciepłe powietrze.Specjalnie leci tam tylko zimne żeby kierowca miał swieży powiew powietzra na twarzy i nie usnął.

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2007, 12:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m62b35tu
roberto12 napisał(a):
Nie będzie ci tam lecieć ciepłe powietrze.Specjalnie leci tam tylko zimne żeby kierowca miał swieży powiew powietzra na twarzy i nie usnął.

:ok:

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2007, 18:24 
Pierwsze kroki

roberto12 napisał(a):

ale widzisz czytam w roznych miejscach i ludki pisza ze jednak im w E34 z tych srodkowych kratek leci cieple powietrze... z drugiej strony mam na tych kratkach na pionowej regulacji skale niebieska i czerwona... po cos ona jest chyba ze same te kratki sa od innego modelu...

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2007, 07:42 
Forumowicz

Racja ze środkowego nawiewu może lecieć zarówno ciepłe jak i zimne po prawej i po lewej stonie masz pokrętła do otwierania i zamykania nawiewu standard -jedynka to samo w drzwiach pokrętłem od dmuchawy regulujesz szybkość ,z tego jak u mnie to działa widzę że pokrętła od temperatury działają tylko przy klimatyzacji chyba że ustawione są na max. w którąś stronę. Pamiętaj że to touring i prawda jest taka że im więcej wylotów masz otwartych tym słabiej wieje na tych które są najdalej i bardziej skomplikowanie połączone jak w drzwiach ,a lepiej na tych bliższych położonych centralnie. Na nogi suwak proponuje ustawić na środku gdyż tam znajduje się czujnik temperatury i im póżniej do niego ta temp dotrze tym szybciej wnętrze nagrzejesz lub schłodzisz. Tak jest u mnie chyba że i tu mam coś kombinowane.Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2007, 08:27 
Pierwsze kroki

magik1980 napisał(a):
Racja ze środkowego nawiewu może lecieć zarówno ciepłe jak i zimne po prawej i po lewej stonie masz pokrętła do otwierania i zamykania nawiewu standard -jedynka to samo w drzwiach pokrętłem od dmuchawy regulujesz szybkość ,z tego jak u mnie to działa widzę że pokrętła od temperatury działają tylko przy klimatyzacji chyba że ustawione są na max. w którąś stronę. Pamiętaj że to touring i prawda jest taka że im więcej wylotów masz otwartych tym słabiej wieje na tych które są najdalej i bardziej skomplikowanie połączone jak w drzwiach ,a lepiej na tych bliższych położonych centralnie. Na nogi suwak proponuje ustawić na środku gdyż tam znajduje się czujnik temperatury i im póżniej do niego ta temp dotrze tym szybciej wnętrze nagrzejesz lub schłodzisz. Tak jest u mnie chyba że i tu mam coś kombinowane.Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

czytalem w instrukcji o tym dolnym suwaku i przyznam ze nie bardzo zaqmalem o co chodzi z tym czujnikiem, czy czujnik jest tylko przy tym suwaku?

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2007, 08:59 
Forumowicz

Ja mam e34 z 90'. Pomiedzy tymi kratkami nawiewu po środku konsoli mam regulację, - w górę ciepłe, - w dół zimne. U mnie da się ustawić ciepły nawiem na twarzy i pewnie przez to mogę usnąć :P
Kolega ma e34 z 91'. Pomiędzy tymi kratkami nawiewu po środku konsoli nie ma regulacji. U niego nie da się ustawić ciepłego nawiewu na twarz i pewnie w zimnę mu buzia odmarznie :P

A więc wszystko zależy od wyposażenia, generalnie aby był ciepły nawiew to musi pomiedzy kratkami być regulacja.

(sorry, za formę ale w pracy jestem i mi juz odbija bo to piątek)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=155862#155862

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2007, 09:53 
Forumowicz

dennis napisał(a):
magik1980 napisał(a):

czytalem w instrukcji o tym dolnym suwaku i przyznam ze nie bardzo zaqmalem o co chodzi z tym czujnikiem, czy czujnik jest tylko przy tym suwaku?

Chodzi o to, że czujnik temperatury znajduje się nad nogami. Magik1980 miał na myśli to, że jeżeli chcesz nagrzać szybciej wnętrze auta, to należy ograniczyć nadmuch ciepłego powietrza pod nogi.

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2007, 17:35 
Pierwsze kroki

a ja myślałem że czujnik temp znajduje się pod zegarkiem, taki mały zakratowany otwór :oczami:

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2007, 00:35 
Forumowicz

http://www.bmw-klub-lodz.com.pl/galeria ... l/e34/19/0 pod tym linkiem od str 47 wyjaśnione jest działanie co i jak :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1