BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nawigacja - bez map - co najlepsze?
PostNapisane: 29 stycznia 2013, 20:07 
Ponieważ nie ma konkretnego tematu o tym, albo jest w koszu, albo dotyczy konkretnego modelu, albo po prostu nie umiałem znaleźć - zakładam nowy.

...ale dobra cwaniaczki!

Lepiej powiedzcie mi, co mam kupić jako nawigację, bo obecna doprowadza mnie do szału (niemożliwość ładowania w aucie, tylko w sieci domowej, bo gniazdo choć raz naprawiane to uszkodzone, jak się rozładuje to znika pamięć i mapy trzeba od nowa instalować, włącza się, jak byle jaki przycisk się dotknie).

Wymagania: nawigacja, gdzie wklepie swoje mapy. Nawi z gotwymi mapami typu miocośtam nie wchodzą w grę. Urządzenie ma być nowe i raczej ze sklepu, a nie chcę szukać jednostkowej produkcji na allegro skądśtam. Z firm, które dają coś takiego, znalazłem Navroad i Modecom.

Przykłady:

Takie jakby entry level:

http://allegro.pl/nawigacja-gps-navroad ... 29173.html

http://allegro.pl/gps-nawigacja-modecom ... 37746.html

Dalej klasa średnia - mają bluetooth:

http://allegro.pl/nawigacja-modecom-fre ... 55170.html

http://allegro.pl/nawigacja-gps-navroad ... 37983.html

No i segment premium (blue + aparat):

http://allegro.pl/nawigacja-navroad-rec ... 99325.html

Pytania:

1. Czy te sprzęty modecoś i to drugie - są coś warte?

2. Czy zestawy bluetooth w tych urządzeniach sprawdzają się jako zestawy głośnomówiące? Czy to "bajer", żebym wydał kolejne 100 PLN?

3. Czy aparat wbudowany i filmy z tego - są coś warte? Czy lepiej coś kupić, jak ma Kyo do tych celów? Domyślam się, że to nie zda egzaminu - zaraz zapełni się karta, filmy słabe... chyba, że są dobre, a gdy przestrzeń na zapis się kończy, kasuje się zapis stary, gdy się skorzysta z jakichś ustawień/specjalnych programów?

4. Czy aplikacje, które działały mi na windows ce 5.0 będą działać na windows ce 6.0 bez problemów? Czy będzie kicha?

5. A może po prostu kupić urządzenie z automapą razem w zestawie lub inną, przy jednoczesnej możliwości wgrania swoich, bo zysk urządzenia bez map jest znikomy?

6. No i w końcu... co wybrać?

Tytuł: Re: Nawigacja - bez map - co najlepsze?
PostNapisane: 29 stycznia 2013, 21:16 
Czemu tak kombinujesz?
Chcesz nawigacje to kup nawigacje, a nie urządzenie wielofunkcyjne.

http://allegro.pl/tomtom-xl-iq-routes-p ... 50840.html

albo coś nowszego

http://allegro.pl/tomtom-via-125-europa ... 13899.html

I zaczniesz jeździć jak biały człowiek ;)

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 03:37 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Fryderyk napisał(a):
nawigacja, gdzie wklepie swoje mapy

Co to znaczy? Bo jak chcesz openstreetmap albo umc-pcpl to najlepiej jakiegos Garmina.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 08:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
wszystko zależy od budżetu i do tego, czy chcesz mieć coś mega markowego czy skutecznego

wg mnie dobrym wyborem jest również Lark 50.3
sporo znajomych i kierowców (jeżdżą po całej EU) je ma, wgrywają co im się podoba i działa. A cena zakupu? ok. 200pln :]

PS ja kupiłem od znajomego używkę Clariona map 780 czy jakoś tak - naprawdę fajna :)

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 09:35 
Tomek napisał(a):
Co to znaczy? Bo jak chcesz openstreetmap albo umc-pcpl to najlepiej jakiegos Garmina.

Znaczy, że chcę mieć możliwość wgrywania swoich map, np. starszych wersji automapy, czy innych.

Nie chcę urządzenia, gdzie muszę mieć mapy, które są fabrycznie i nie mogę dodać swoich :wstyd:

rorafalki napisał(a):
wszystko zależy od budżetu i do tego, czy chcesz mieć coś mega markowego czy skutecznego

budżet - raczej nie chcę więcej przeznaczyć, niż najdroższa nawi, którą wkleiłem, bo nie ma sensu uważam. Czyli jakieś do 500 coś PLN.

rybik napisał(a):
Czemu tak kombinujesz?
Chcesz nawigacje to kup nawigacje, a nie urządzenie wielofunkcyjne.

Kombinuje, bo nie wiem, czy te rozmowy przez blue są warte tych pieniędzy i kamerki, czy nie. Nie wiem. Pytam. Wydaje mi się, że nie, no, że może coś z tego blue może będzie... Może ktoś korzystał? Ja nie potrzebuje osobnego zestawu bluetooth na stałe lub przenośnego, bo zmieniam auta, raz tu, raz tu, nie chce mi się plecaka nosić na same urządzenia, więc jak jedno mogłoby coś wnieść nowego byłoby fajnie...

rorafalki napisał(a):
PS ja kupiłem od znajomego używkę Clariona map 780 czy jakoś tak - naprawdę fajna

http://allegro.pl/clarion-map780-nawiga ... 69202.html

takie?

z tego wynika, że ma blue - rozmawiałeś przez to? warto?

możesz dogrywać własne aplikacje/mapy?

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 09:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
Fryderyk napisał(a):
rorafalki napisał(a):
PS ja kupiłem od znajomego używkę Clariona map 780 czy jakoś tak - naprawdę fajna

http://allegro.pl/clarion-map780-nawiga ... 69202.html

takie?

z tego wynika, że ma blue - rozmawiałeś przez to? warto?

możesz dogrywać własne aplikacje/mapy?

tak, to ta
miałem nową AM, teraz mam mapę Clariona i śmiga
niczego innego (aplikacje) nie ładowałem

tak, rozmawiałem przez nią, całkiem do rzeczy

Obrazek

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 19:16 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Fryderyk napisał(a):
Znaczy, że chcę mieć możliwość wgrywania swoich map, np. starszych wersji automapy, czy innych.

E to powinno na czymkolwiek co chodzi na jakims Win zadzialac. Myslalem ze chcesz zeskanowac jakas stara sztabowke i z niej nawigowac po bezdrozach ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 19:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46Ci SOLD!
Kod silnika: M43TU B19
Obrazek

Tak wygląda odblokowane mio 680 mam takie tylko mam jeszcze jakies do wyboru mapy. Wgrywasz sobie co chcesz i jak odpalasz navi to wybierasz z jakiej mapy chcesz korzystać i tyle.

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 22:50 
Tomek napisał(a):
Myslalem ze chcesz zeskanowac jakas stara sztabowke i z niej nawigowac po bezdrozach

....takiej opcji nie wykluczam pałowania po bezdrożach z wojskowych map, gdzieś miałem takie superdokładne mapy, z każdym czymś ciekawszym, ale wrzucanie tego do nawi to byłaby trochę profanacja i zabijanie funu :D

MATTU napisał(a):
Tak wygląda odblokowane mio 680 mam takie tylko mam jeszcze jakies do wyboru mapy. Wgrywasz sobie co chcesz i jak odpalasz navi to wybierasz z jakiej mapy chcesz korzystać i tyle.
MATTU napisał(a):

no dobra...

więc np. kupuję to z tej aukcji:

http://allegro.pl/mio-spirit-690-eu-odb ... 51984.html

..... i wszystko okay chyba :D nie ma bluetootha, ale to chyb nie aż taki problem... :)

Nie wiedziałem, że są Mio odblokowane na allegro w taki sposób hehe

...a czy temat odblokowania we własnym zakresie to trudna sprawa, czy można samemu jakimiś trikami z for to załatwić????

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 23:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46Ci SOLD!
Kod silnika: M43TU B19
Ja kupiłem u kolesia na allegro i odbierałem osobiście i powiedział mi tak:
masz pan odblokowaną nawigacje mapa jest tylko mio jak se pan wgrasz inne to będą, ale jak pan zaktualizujesz to się znowu zablokuje, więc dodatkowo dodaję płytę z odblokowaniem więc sam sobie pan będziesz umiał odblokować.

Ja korzystam z mio i na moje potrzeby jest wystarczająca, chyba że jeździsz po EU to musisz grać inną bo ta moja z mio jest tylko ma PL

edit:
odblokowanie to kwestia skopiowania plików z płyty na nawigacje

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 00:20 
MATTU napisał(a):
Ja korzystam z mio i na moje potrzeby jest wystarczająca, chyba że jeździsz po EU to musisz grać inną bo ta moja z mio jest tylko ma PL

No właśnie zdarza się, dlatego mapy EU obligatoryjnie....

dzięki za pomoc, to już sporo rozjaśnia mi i zaczynam jarzyć.

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 20:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Mam Mio i odradza. No chyba że nowsze modele sa ulepszone. Przypuszczam że po 4 latach w każdej navi aku trzyma max 5 min, ale oprócz tego zawsziesza się, często trzeba 4 reset zanim się włączy. I dobra jest choć nie wiem czy jeszcze takie robią żeby miała pokrętło głośności.

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 20:56 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Fryderyk, generalnie to dobre jest wszystko co mozna odblokowac. Zdawalo mi sie ze jestes informatycznie ogarniety, wiec mozesz sobie zrobic tak jak pokazal Mattu, wygodnie, wszystko w jednym. Jak chcesz wrzucic tylko mape na karte pamieci to wygodny pod tym wzgledem jest Lark. Co prawda przelaczenie miedzy programami do nawigacji wiaze sie z podaniem sciezki do pliku, ale zwykle nie robi sie tego co chwile. Nie trzeba tez nic odblokowywac, edytowac plikow konfiguracyjnych itp. Po kraju raczej smiga sie z AM, za granice dobre jest igo. AM mozesz teraz wgrac w kazdego nowego smartfona, wiec IMO bardziej warto kupic jakiegos z 4" wyswietlaczem i odpuscic oddzielna nawigacje. Ty bardziej ze w sieci moga Ci zaoferowac cos rozsadnego juz za 1zl przy calkiem niskim abonamencie.

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 21:16 
GP-T1000 napisał(a):
Mam Mio i odradza. No chyba że nowsze modele sa ulepszone. Przypuszczam że po 4 latach w każdej navi aku trzyma max 5 min, ale oprócz tego zawsziesza się, często trzeba 4 reset zanim się włączy. I dobra jest choć nie wiem czy jeszcze takie robią żeby miała pokrętło głośności.

hmmm moja ma....chyba 7 lat? No i własnie problem, że mi działa tylko na baterii, a mogę ładować sieciowo, więc ładuję, jadę w trasę i pod koniec mogę włączyć, ale mimo to, to nie jest 5min a znacznie, znacznie dłużej...

Tam jest tylko beznadziejne gniazdo, które się psuje i problem z prądem, no i jak się rozładuje to bez backupa kasuje się wszystko, a dotknięcie byle przycisku włącza ją - więc nawet schować w schowku potrafi się włączyć i rozładować. Gdyby nie to, to bym nie kombinował...

ded napisał(a):
Zdawalo mi sie ze jestes informatycznie ogarniety,

coś Ty, ja tylko rysować umiem, nabijać posty na forumie i format c:/ ...aaaa i jeszcze przywracanie systemu :rotfl:

ded napisał(a):
M mozesz teraz wgrac w kazdego nowego smartfona, wiec IMO bardziej warto kupic jakiegos z 4" wyswietlaczem i odpuscic oddzielna nawigacje. Ty bardziej ze w sieci moga Ci zaoferowac cos rozsadnego juz za 1zl przy calkiem niskim abonamencie.

smartfon odpada. mam xperię solę, widziałem, że można, ale nie przekonuje mnie to. Oddzielna nawi by się przydała też do innych celów.

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 21:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: 328ci,330Cab, X6 sd
Kod silnika: m52b28tu, m54b30
Najlepsze rozwiązanie to zwykły Lark plus najnowsza automapa. Do osobówki wystarcza w zupełności.

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 22:10 
Dudek II napisał(a):
Najlepsze rozwiązanie to zwykły Lark plus najnowsza automapa. Do osobówki wystarcza w zupełności.

ehhhhhhhhhhhhhh czytaj temat najpierw....

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1