Tytuł: Re: Ciekawe, zadziwiające zachowania ludzi w PL
Napisane: 30 stycznia 2013, 11:43
Uzależniony od forum :)
inrzynjer napisał(a):
Cytuj: Wolą nie mieć premii wolą mieć obciętą pensję za niewyrobione minimum niż zarabiać więcej ale pracować. Widocznie różnica nie jest warta zachodu. Myślisz, że jakby za staranie się było +5k więcej, to że by nie biegali przed Tobą na czworakach?
Rozumiem że pracując w sklepie wolałbyć siedzieć i czytać gazetę za 1500zł niż wstać do klienta i pogadać z nim za 2tys zł?
Albo prowadząc własną działalność gospodarczą będziesz się dzielił pół na pół z pracownikiem zyskami?
Rozumiem że dla Ciebie to nienormalne wysyłać zapytania mailem?
Po prostu handlem zajmują się ludzie nie mający kompletnie do tego podejścia. Myślą że otworzą sklep wystawią towar i przeniosą się do PRL to klient będzie wchodził na kolanach do sklepu i prosił o możliwość sprzedaży.
Każdemu myślącemu o założeniu działalności polecam prześledzić filmy z PRLu i odbyć wycieczkę do kraju arabksiego i zastanowić się, w którym kierunku zmierzać
Ostatnio edytowano 30 stycznia 2013, 12:06 przez KotSylwester, łącznie edytowano 1 raz
Napisane: 30 stycznia 2013, 12:06
Forumowicz
Posty: 375 Lokalizacja: Krk/G-dz Moje BMW: inny Kod silnika: M47,M52,M57
spider napisał(a):
Frank napisał(a):
Taa, pracodawcy płacą ambitne 2000 brutto sprzedawcom ( oczywiscie wliczając prowizje ) i chca miec na kazdym stanowisku geniusza-pracoholika, ktory jest wierny i oddany firmie Kot S - masz racje, za pieniadze jakie zarabia wiekszosc sprzedawcow, tez by mi sie przestało chciec A plany sprzedazowe są z reguły z roku na rok coraz wieksze i bardziej wymagające. Taka ciekawostka- podczas wakacji zajechałem sobie M5 do ASO we Francji ,kupiłem dwie czesci, kosztujace u nas w detalu 55 pln sztuka, tam zapłaciłem rownowartosc 47 zł sztuka. Za podłaczenie do kompa zapłaciłem 30 Euro, w PL - OLszowiec np, kosztuje to 100 E. Ceny innych usług rowniez podobne , ceny czesci niższe. Natomiast pracownik myjni zarabia tam 1200 E. Inni rzecz jasna odpowiednio wiecej - podstawa nie moze byc nizsza niz 1100 E. POlski BYZNESMAN musi kosztem białych murzynów zarobic oczywiscie 4 razy wiecej niz na zachodzie i zawsze mu kazdy pracownik niedobry, bo sie za mało stara. No coz, jaka płaca, taka praca
Fryderyk napisał(a):
Jakbyście pojeździli po niektórych wielkich zakładach, to byście wiedzieli przynajmniej jeden powód dlaczego. Zwłaszcza na niektórych, to karykaturalnie wręcz widać....Zysk, zysk, zysk, kasa, kasa, kasa - a pieniędzy nie ma ani na podwyżki dla pracowników, mimo, że firmy mają ileśtam procent więcej obrotu, nie ma kasy na nowe technologie/rozwój, a nawet nie ma kasy na utrzymanie zakładu w należytym stanie, by można go konserwować, odtworzyć za kilka, kilkanaście lat...Kasy jest pełno, ale wszystko leci do kieszeni gdzieś na górze... i tyle Na szczęście są wyjątki...
Panowie i to jest cala prawda, ale jak mozemy sie dowiedziec w innym temacie, zawsze mozna sie zwolnic i pracowac gdzie indziej jak sie nie podoba
spider napisał(a):
KotSylwester napisał(a):
Bo tu na forum wszyscy zarabiamy min. dyszke netto i wiemy że dziś tu jutro tam.
Czytajac niektore wypowiedzi naprawde odnosze wrazenie, ze tak jest. Ze wiekszosc jest po mega waznych i skomplikowanych studiach z mega tytulami przed nazwiskiem, zarabiaja krocie, sa powszechnie szanowani, zyja jak paczki w masle, ofert pracy maja po 20 dziennie i dziwia sie co ta reszta holoty chce skoro jest tak fajnie i jak wrogow i intruzow traktuja wszystkich do okola.
Spider jakoś trudno mi się z Tobą po raz kolejny nie zgodzić
Napisane: 30 stycznia 2013, 12:35
Forumowy terrorysta
spider napisał(a):
Frank napisał(a):
Taa, pracodawcy płacą ambitne 2000 brutto sprzedawcom ( oczywiscie wliczając prowizje ) i chca miec na kazdym stanowisku geniusza-pracoholika, ktory jest wierny i oddany firmie Kot S - masz racje, za pieniadze jakie zarabia wiekszosc sprzedawcow, tez by mi sie przestało chciec A plany sprzedazowe są z reguły z roku na rok coraz wieksze i bardziej wymagające. Taka ciekawostka- podczas wakacji zajechałem sobie M5 do ASO we Francji ,kupiłem dwie czesci, kosztujace u nas w detalu 55 pln sztuka, tam zapłaciłem rownowartosc 47 zł sztuka. Za podłaczenie do kompa zapłaciłem 30 Euro, w PL - OLszowiec np, kosztuje to 100 E. Ceny innych usług rowniez podobne , ceny czesci niższe. Natomiast pracownik myjni zarabia tam 1200 E. Inni rzecz jasna odpowiednio wiecej - podstawa nie moze byc nizsza niz 1100 E. POlski BYZNESMAN musi kosztem białych murzynów zarobic oczywiscie 4 razy wiecej niz na zachodzie i zawsze mu kazdy pracownik niedobry, bo sie za mało stara. No coz, jaka płaca, taka praca
Fryderyk napisał(a):
Jakbyście pojeździli po niektórych wielkich zakładach, to byście wiedzieli przynajmniej jeden powód dlaczego. Zwłaszcza na niektórych, to karykaturalnie wręcz widać....Zysk, zysk, zysk, kasa, kasa, kasa - a pieniędzy nie ma ani na podwyżki dla pracowników, mimo, że firmy mają ileśtam procent więcej obrotu, nie ma kasy na nowe technologie/rozwój, a nawet nie ma kasy na utrzymanie zakładu w należytym stanie, by można go konserwować, odtworzyć za kilka, kilkanaście lat...Kasy jest pełno, ale wszystko leci do kieszeni gdzieś na górze... i tyle Na szczęście są wyjątki...
Panowie i to jest cala prawda, ale jak mozemy sie dowiedziec w innym temacie, zawsze mozna sie zwolnic i pracowac gdzie indziej jak sie nie podoba
Dobrze napisane. Mielismy mieć 2 Japonie-kraj kwitnącej wiśni, 2 Irlandie-zieloną wyspę, a mamy POlskę czyli kraj kwitnącej lipy...
_________________ Styl mojej wypowiedzi zależny od poziomu rozmówcy. Inteligentnych cenię. Z szukających atencji, żałosnych frustratów, ignorantów kręcę bekę.LOL
Napisane: 30 stycznia 2013, 13:04
Forumowicz
Cytuj:
Rozumiem że dla Ciebie to nienormalne wysyłać zapytania mailem?
...? Przecież potwierdziłem to co napisałeś i dodałem, że jeszcze debilowato dzwonią i pytają o numer konta pomimo, że tam jest wszystko podane i zrobione jak dla blondynki, wystarczy wypełnić formularz.
Cytuj:
Rozumiem że pracując w sklepie wolałbyć siedzieć i czytać gazetę za 1500zł niż wstać do klienta i pogadać z nim za 2tys zł?
Ja na pewno nie bo jestem z tych nieustannie liczących, ale skoro ludzie powszechnie wolą to widocznie to zbyt mała różnica, żeby ich zmotywować. Z tego co ja zauważyłem, to najbardziej motywujące jest dla ludzi płacenie "na procent", wtedy ile wypracują tyle ich (no ale na pewno nie wszędzie tak się da).
Napisane: 30 stycznia 2013, 13:56
Uzależniony od forum :)
inrzynjer napisał(a):
Cytuj:Rozumiem że dla Ciebie to nienormalne wysyłać zapytania mailem? ...? Przecież potwierdziłem to co napisałeś i dodałem, że jeszcze debilowato dzwonią i pytają o numer konta pomimo, że tam jest wszystko podane i zrobione jak dla blondynki, wystarczy wypełnić formularz.
Odnosząc się do reszty wiadomości, wziąłem to za sarkazm
inrzynjer napisał(a):
Ja na pewno nie bo jestem z tych nieustannie liczących, ale skoro ludzie powszechnie wolą to widocznie to zbyt mała różnica, żeby ich zmotywować. Z tego co ja zauważyłem, to najbardziej motywujące jest dla ludzi płacenie "na procent", wtedy ile wypracują tyle ich (no ale na pewno nie wszędzie tak się da).
Ale ta prowizja jest właśnie procentem od sprzedaży, nie premią chodził po sklepie czy nie
Pracuje dość długo w finansach i gdybym pokazał system motywacyjny w naszej firmie sami doszlibyście do wniosku, że na samym końcu ścigasz się sam z sobą. Można niemal zostać "hazardzistą" wyścig szczurów w zamkniętym kole.
Napisane: 30 stycznia 2013, 14:54
Przyjaciel forum
Boogie napisał(a):
bardzo bym chciał, żeby jakiś ekonom mi wyjaśnił, dlaczego w Polsce tak mało zarabiamy.....
Wydaje mi sie, ze do tego nie potrzeba ekonomii. Dziwie sie, ze o to pytasz - w ten sam sposob ktos z Ukrainy, Indii, Pakistanu, Chin tez moglby zapytac dlaczego zarabia tak malo w porownaniu z Toba.
Juz od starozytnosci jest tak, ze kraj lepiej postawiony w hierarchii cywilizacyjnej ma na wolnym rynku wieksza wartosc wlasnej waluty (oczywiscie dzis dochodzi do tego masa innych czynnikow). Tym samym sila nabywcza jest wyzsza. Nie gramy w pierwszej lidze, nie mamy jakis poteznych osiagniec gospodarczych, takze place sa jakie sa, nie da sie ich recznie sterowac i podwyzszyc do jakiegos poziomu.
Napisane: 30 stycznia 2013, 15:58
Forumowicz
Cytuj:
Chin tez moglby zapytac dlaczego zarabia tak malo w porownaniu z Toba.
Niebardzo Odkąd Chiny stają się kapitalistyczne, rozwijają się w przerażającym tempie i w niedługim czasie będzie się tam żyło lepiej niż tu (jeżeli nas w całości nie kupią i będzie jakieś "tu"). Co oczywiście silnie godzi w lewacką propagandę; zapora trzech przełomów, nowe marki aut, drapacze chmur budowane rekordowo szybko, koleje jeżdżące ponad 400km/h ... a w umierającej, socjalistycznej, bezrobotnej, emeryckiej Europie dalej wmawia się ludziom, że istnieje coś takiego jak:
Cytuj:
kraj lepiej postawiony w hierarchii cywilizacyjnej
Napisane: 30 stycznia 2013, 16:19
Przyjaciel forum
inrzynjer napisał(a):
Niebardzo Odkąd Chiny stają się kapitalistyczne, rozwijają się w przerażającym tempie i w niedługim czasie będzie się tam żyło lepiej niż tu (jeżeli nas w całości nie kupią i będzie jakieś "tu").
Nie mowie o przyszlosci, tylko o dniu dzisiejszym, a dzis w Chinach nie ma poziomu plac porownywalnego z Polska i nadal istnieje potezna dysproporcja w zarobkach ludzi z roznych regionow.
Pamietaj tez o ich wlasnych problemach wewnetrznych, nieproporcjonalnym do eksportu popycie wewnetrznym, napedzaniu gospodarki budowaniem calych miast, ktore nie sa zasiedlane, spekulacja na rynku nieruchomosci itd. Nie jest tak rozowo jak probujesz pokazac.
inrzynjer napisał(a):
Co oczywiście silnie godzi w lewacką propagandę; zapora trzech przełomów, nowe marki aut, drapacze chmur budowane rekordowo szybko, koleje jeżdżące ponad 400km/h ... a w umierającej, socjalistycznej, bezrobotnej, emeryckiej Europie dalej wmawia się ludziom, że istnieje coś takiego jak:
Cytuj:
kraj lepiej postawiony w hierarchii cywilizacyjnej
Ciekawe, widocznie lewacka propaganda dzialala juz w czasach starozytnej Grecji czy Rzymu. Czasy sie zmieniaja, a ta zasada pozostaje niezmienna
Tego, ze Europa sie starzeje i nie ma pomyslu na siebie nie neguje, wrecz przeciwnie (i tutaj wracajac do tego co napisales o Chinach - po co maja kupowac bande starych schorowanych ludzi?). Zwracam tylko uwage na fakt, ze jednak jestesmy troche w tyle gdy chodzi o poziom innowacyjnosci, nie widzisz tego?
Napisane: 30 stycznia 2013, 17:47
Forumowicz
Cytuj:
Pamietaj tez o ich wlasnych problemach wewnetrznych, nieproporcjonalnym do eksportu popycie wewnetrznym, napedzaniu gospodarki budowaniem calych miast, ktore nie sa zasiedlane, spekulacja na rynku nieruchomosci itd.
Nie napisałem przecież, że Chiny to jest raj na Ziemi Tylko, że oni się rozwijają, a my zwijamy
Cytuj:
Ciekawe, widocznie lewacka propaganda dzialala juz w czasach starozytnej Grecji czy Rzymu. Czasy sie zmieniaja, a ta zasada pozostaje niezmienna
No ale jaka zasada? Nie rozumiem co to miałoby w praktyce oznaczać? To, że my postrzegamy Chiny jako kraj kurdupli składających zabawki za miskę ryżu, to jest wyłącznie to co się dzieje w naszej głowie, inni mogą ich postrzegać inaczej, oni siebie jeszcze inaczej, a sytuacja gospodarcza to zupełnie co innego. Oni za swoją pensję w swoim kraju kupią niedługo więcej niż my za naszą w naszym, a pomimo tego środowiska lewicowe zdają się przedstawiać sytuację raczej odwrotnie... drugi prl.
Cytuj:
(i tutaj wracajac do tego co napisales o Chinach - po co maja kupowac bande starych schorowanych ludzi?
Oni nie kupią nas - ludzi, kupią naszą ziemię, nasze firmy i ich technologię i to my będziemy pracować wtedy u nich za miskę ryżu
Dyskusja trochę zboczyła z obranego toru, aczkolwiek do tytułu wątku pasuje - dla mnie takie zachowanie:
KotSylwester napisał(a):
wolałbyć siedzieć i czytać gazetę za 1500zł
jest dziwne, więc jest ok Prawda leży pewnie pośrodku - wiele osób nie szanuje pracy, którą wykonuje, ma ją w d..., o czym świadczy choćby ta wypowiedź:
inrzynjer napisał(a):
Ja na pewno nie bo jestem z tych nieustannie liczących
Nawet, gdy pracują sami dla siebie. Przykład? Ilu z Was nacięło się na mechaniku, który olał robotę i wykonał ją byle jak? Myślę, że sporo, wystaczy poszukać na forum. Nie rozumiem takiego zachowania, tego już się nie da zrzucić na szefa-pijawkę.
Inny przykład, potwierdzający to, co napisałem wyżej, jak i to, że sami pracodawcy potrafią strzelić sobie w kolano - znajoma pracuje w małym sklepie, w którym oprócz niej, sprzedaje jeszcze jedna dziewczyna. Właściciel sklepu nie zawarł ze znajomą oczywiście żadnej umowy na piśmie, płaci jej tam jakieś grosze. Ze sklepu ciągnie ładny pieniądz, ale ostatnio jakoś zaczął olewać kwestie zaopatrzenia, nie przywoził towaru, a do znajomej miał pretensje. Równocześnie wychwalał ją, że ma lepszy utarg niż zmienniczka - takie tam początkowe objawy schizofrenii z jego strony. I co? I znajoma w końcu się wkurr..., powiedziała, że w przyszłym tygodniu odchodzi. Stary cap miał prawie łzy w oczach, zaczął gorączkowo szukać zastępstwa. A teraz się okazuje, że zmienniczka również może odejdzie - chłop najprawdopodobniej kram zamknie (ma jeszcze dwa albo trzy, więc z głodu nie zginie), bo a) nie ma nikogo, b) nawet, jak kogoś przyjmie, to przez początkowy okres znajoma przewiduje tam niezłe manko.
Napisane: 30 stycznia 2013, 18:13
Przyjaciel forum
jnx napisał(a):
jeśli chodzi o poziom innowacyjności to chyba jednak stara europa jest dalej bo to oni nas kopiują a nie my ich...
Wydaje Ci sie, jezeli za wykladnik przyjmiesz np. ilosc skladanych patentow, to jestesmy na szarym koncu. Moze i mamy dobre pomysly, ale ciezko idzie z ich realizacja - glownym problemem jest organizacja i brak kapitalu.
inrzynjer napisał(a):
Nie napisałem przecież, że Chiny to jest raj na Ziemi Tylko, że oni się rozwijają, a my zwijamy
Nie zdziwiles mnie tym filmem
Znam i doskonale pokazuje jedna z duzych wad chinskiej mentalnosci - pycha i zbyt duza pewnosc siebie. Ten film nie jest nowy, od czasu nakrecenia sporo sie pozmienialo. Chinczycy maja to do siebie, ze uwaznie beda sluchac rad roznych ekspertow, ale jak przyjdzie co do czego, to i tak wybiora wlasna droga, czesto powielajac bledy, przed ktorymi ich ostrzegano.
Mowisz, ze sie rozwijaja, tylko w jakim kierunku? Ciezko u nich z opracowywaniem nowych technologii, raczej korzystaja z tego co albo dostali za darmo, albo kupili, albo podpatrzyli. Glowna przewage, koszt pracy niewykwalifikowanego pracownika stracili na rzecz Wietnamu, Pakistanu, Mjanma, jezeli pojdzie to dalej w tym kierunku to beda mieli spory problem z utrzymaniem miejsc pracy, ktore stworzyli w ostatnim 20 leciu.
inrzynjer napisał(a):
No ale jaka zasada? Nie rozumiem co to miałoby w praktyce oznaczać? To, że my postrzegamy Chiny jako kraj kurdupli składających zabawki za miskę ryżu, to jest wyłącznie to co się dzieje w naszej głowie, inni mogą ich postrzegać inaczej, oni siebie jeszcze inaczej, a sytuacja gospodarcza to zupełnie co innego. Oni za swoją pensję w swoim kraju kupią niedługo więcej niż my za naszą w naszym, a pomimo tego środowiska lewicowe zdają się przedstawiać sytuację raczej odwrotnie... drugi prl.
Poczekaj, bo chyba cos przeoczyles, dyskusja dotyczyla tego, dlaczego zarobki w Polsce sa mniejsze niz na zachodzie, napisalem, ze ktos z Chin moglby miec pretensje, ze nie zarabia tyle co przecietny Polak (bo taka jest prawda i postrzeganie nie ma tutaj znaczenia).
A zasada jest taka (i sprawdza sie od wiekow), ze ludzie w kraju, ktory posiada przewage gospodarcza, technologiczna, militarna zyja na wyzszym poziomie.
inrzynjer napisał(a):
Oni nie kupią nas - ludzi, kupią naszą ziemię, nasze firmy i ich technologię i to my będziemy pracować wtedy u nich za miskę ryżu
Z jednej strony mowisz, ze nie kupia ludzi, a z drugiej, ze bedziemy pracowac za miske ryzu. Technologie ok, jest to zrozumiale. Ziemia? Po co? Jak mozna kupic Afryke, nadal bogata w surowce, z tania sila robocza. Moze zabytki? Zbudowali sobie juz parki tematyczne z kopiami najwazniejszych miejsc w Europie, wartymi zobaczenia i nie pali im sie juz do przyjazdu tutaj.
Popatrz sobie przy okazji jak Chinczykom wychodzi "kolonizacja" Afryki i jakie problemy tam maja, jako potega gospodarcza.
Podsumowujac, Chiny sa panstwem, z ktorym trzeba sie liczyc, nie widze jednak jakiejs duzej przewagi nad chocby Indiami. Oba te kraje czeka jeszcze bardzo dluga i kreta droga, aby wogole zblizyc sie do pozycji lidera swiatowej gospodarki, narazie sa dla mnie kolosami, ale na glinianych nogach.
Kilka perturbacji na rynkach swiatowych i cofna sie o dekade, dwie. Jakich? Chocby rewolucja zwiazana z wydrukiem 3D, gdzie wiele podstawowych elementow bedzie mozna wyprodukowac lokalnie, bez potrzeby importu z drugiego konca swiata (a to bedzie potezny cios w chinska gospodarke). A to juz tylko kwestia spopularyzowania technologii i obnizenia jej kosztow.
inrzynjer napisał(a):
Nie widzę, ale nawet jeśli - to też wynika z gospodarki.
Napisane: 30 stycznia 2013, 19:15
Forumowicz
Cytuj:
jestesmy troche w tyle gdy chodzi o poziom innowacyjnosci, nie widzisz tego
Cytuj:
Ciezko u nich z opracowywaniem nowych technologii,
To jak w końcu
Cytuj:
Poczekaj, bo chyba cos przeoczyles, dyskusja dotyczyla tego, dlaczego zarobki w Polsce sa mniejsze niz na zachodzie, napisalem, ze ktos z Chin moglby miec pretensje, ze nie zarabia tyle co przecietny Polak (bo taka jest prawda i postrzeganie nie ma tutaj znaczenia).
Pisałem o wspomnianej "hierarchii cywilizacyjnej", że poziom życia zależy wyłącznie od gospodarki, a nie jakiegoś wymyślonego rankingu, bo tak zrozumiałem (że np. im dalej na wschód tym biednej, a na zachód odwrotnie). Wszystko się zmienia w zależności od tego, kto ma u siebie głupiej - teraz mamy my
Cytuj:
A zasada jest taka (i sprawdza sie od wiekow), ze ludzie w kraju, ktory posiada przewage gospodarcza, technologiczna, militarna zyja na wyzszym poziomie.
No tak - i oni je wszystkie zyskają prawdopodobnie.
Cytuj:
Ziemia? Po co?
Żeby się nie tłoczyć? Żeby dać ujście swojej pysze i pokazać, że mogą? Nie wiem, ale to przecież nie jest niemożliwe, słyszałem że to się już dzieje w Portugalii np. (ale nie sprawdzałem nigdzie, więc może plotka). Nie zdziwiłbym się, w Europie jest bardzo przyjemnie
Cytuj:
nie widze jednak jakiejs duzej przewagi nad chocby Indiami
Tak, ale widzisz przewagę nad nami, a o to przecież chodzi.
Skoro mówisz, że są tacy zarozumiali i pewni siebie to ja się tym bardziej boję, że mogą poczuć wiatr w żagle i zacząć podbój nie tylko gospodarczy (jakbyśmy mieli już za mało problemów ).
Napisane: 30 stycznia 2013, 21:52
Przyjaciel forum
inrzynjer napisał(a):
Cytuj:
jestesmy troche w tyle gdy chodzi o poziom innowacyjnosci, nie widzisz tego
Cytuj:
Ciezko u nich z opracowywaniem nowych technologii,
To jak w końcu
W koncu jest tak, ze zachod jest bardziej innowacyjny niz my, Chiny (pomimo poteznego boomu patentowego) sa mniej innowacyjne niz Europa.
inrzynjer napisał(a):
Pisałem o wspomnianej "hierarchii cywilizacyjnej", że poziom życia zależy wyłącznie od gospodarki, a nie jakiegoś wymyślonego rankingu, bo tak zrozumiałem (że np. im dalej na wschód tym biednej, a na zachód odwrotnie). Wszystko się zmienia w zależności od tego, kto ma u siebie głupiej - teraz mamy my
Tak, to nazwalem, nie ma takiego rankingu, ale mozesz sobie stworzyc ranking chocby sily nabywczej w kazdym z krajow.
inrzynjer napisał(a):
No tak - i oni je wszystkie zyskają prawdopodobnie.
Balbym sie innego scenariusza, topniecia gospodarczego, co wymusiloby wojne. Zyskac nie zyskaja, bo tak jak pisalem wyzej ich czas sie powoli konczy (jezeli wszystko dalej bedzie funkcjonowac na starych zasadach).
inrzynjer napisał(a):
Żeby się nie tłoczyć? Żeby dać ujście swojej pysze i pokazać, że mogą? Nie wiem, ale to przecież nie jest niemożliwe, słyszałem że to się już dzieje w Portugalii np. (ale nie sprawdzałem nigdzie, więc może plotka). Nie zdziwiłbym się, w Europie jest bardzo przyjemnie
Nie balbym sie o to, blizej im do Rosji - bardzo zasobnej w surowce, blizej do Afryki z ktorej mozna wyzywic tak wielkie spoleczenstwo.
To, ze sobie kupuja jakies pojedyncze, wieksze nieruchomosci, zamiast paniki traktuj jako inwestycje z ich strony. Dzis kupuja za grosze - sytuacja gospodarcza Portugalii czy tym bardziej Grecji, problemy finansowe Volvo (nie rozwiazane zreszta do dzis), a jutro koniunktura sie zmieni.
inrzynjer napisał(a):
Cytuj:
nie widze jednak jakiejs duzej przewagi nad chocby Indiami
Tak, ale widzisz przewagę nad nami, a o to przecież chodzi.
Przewaga jest taka, ze w Chinach jest duzo mniejszy smrod i brud Wynika z innej mentalnosci tego narodu.
inrzynjer napisał(a):
Skoro mówisz, że są tacy zarozumiali i pewni siebie to ja się tym bardziej boję, że mogą poczuć wiatr w żagle i zacząć podbój nie tylko gospodarczy (jakbyśmy mieli już za mało problemów ).
Spojrz na to obiektywnie, wracajac do Twojego filmu - nakrecilbys cos identycznego w PRLu lat 70, pokazal jaki jest u nas dobrobyt, jak w porze pracy, wszyscy mlodzi pracuja, jak wyglada boom mieszkaniowy - na zachodzie mogliby sie zaczac bac Efekt jednak jest taki, ze 40 lat pozniej, nie jestesmy kolosem gospodarczym.
Dodam tylko, ze jak juz patrzec na czyjs rozwoj w Azji, jako na przyklad gospodarnosci i innowacyjnosci, to moim zdaniem na Koree Poludniowa, ktora wlasnie czuje wiatr w zaglach jak Japonia przelomu lat 80 i 90.
Napisane: 30 stycznia 2013, 22:10
Forumowicz
Cytuj:
Spojrz na to obiektywnie, wracajac do Twojego filmu - nakrecilbys cos identycznego w PRLu lat 70, pokazal jaki jest u nas dobrobyt, jak w porze pracy, wszyscy mlodzi pracuja, jak wyglada boom mieszkaniowy - na zachodzie mogliby sie zaczac bac
Hehehe, ja tego filmu broń Boże nie brałem za żaden wyznacznik, bardziej na rozluźnienie wrzuciłem, żeby popatrzeć jak się Chińczyk cieszy Musisz jednak przyznać, że PRL to była sama farsa i życie na kredyt, a u nich nie do końca
Cytuj:
Dodam tylko, ze jak juz patrzec na czyjs rozwoj w Azji, jako na przyklad gospodarnosci i innowacyjnosci, to moim zdaniem na Koree Poludniowa, ktora wlasnie czuje wiatr w zaglach jak Japonia przelomu lat 80 i 90.
No masz rację, ale mi chodziło o ogólne zwrócenie uwagi, że nawet takie Chiny uważane jeszcze powszechnie za kraj komunistyczny i tanie montownie wszelkiego bubla, mogą się bez problemu rozwijać w tym tempie. To pokazuje jak bardzo zahamowana jest gospodarka u nas.
Napisane: 30 stycznia 2013, 22:39
Przyjaciel forum
inrzynjer napisał(a):
Hehehe, ja tego filmu broń Boże nie brałem za żaden wyznacznik, bardziej na rozluźnienie wrzuciłem, żeby popatrzeć jak się Chińczyk cieszy Musisz jednak przyznać, że PRL to była sama farsa i życie na kredyt, a u nich nie do końca
Ok, ale wrzuciles go w jakims celu, dlatego tez sie do niego odnioslem.
W Chinach tez (chociaz na mniejsza skale i popelniaja przy tym znacznie mniej bledow). Kredyt jest tylko zaciagniety w inny sposob.
inrzynjer napisał(a):
No masz rację, ale mi chodziło o ogólne zwrócenie uwagi, że nawet takie Chiny uważane jeszcze powszechnie za kraj komunistyczny i tanie montownie wszelkiego bubla, mogą się bez problemu rozwijać w tym tempie. To pokazuje jak bardzo zahamowana jest gospodarka u nas.
Wlasnie tanie buble stworzyl mit tego kraju czy w Polsce, czy gdziekolwiek indziej. Znasz kogos komu Chiny beda kojarzyl sie z jakas bardziej rozwinieta, autorska technologia, albo nie kojarzyly sie z "fabryka swiata"?
Cos kosztem czegos, zaczelo sie od poziomu pensji, do ktorego sie odnioslem, Chiny wypracowaly sobie ten rozwoj wlasnie glodowym ich poziomem, a dzis gdy poszybowaly w gore, go traca.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 40 gości