BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 12:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Zapytanie o olej
PostNapisane: 9 września 2007, 10:19 
Forumowicz

Moje BMW: 330Ci M Sport Auto
Kod silnika: M54
Witam ponownie

Chciałem zapytać o olej do mojej pięknej:)

Nie uzyskałem niestety żadnych info od poprzedniego właściciela o tym jaki olej jest zalany.
I mam pytanie czy przy przebiegu około 180tys moge syntetyk nawet jeśli jest półsyntetyk.Czy zalać półsyntetyk dla pewności.Jeżeli jest pół to bedzie ten sam, a jeśli jest syntetyk pełen to nic sie nie stanie.

Co o tym myślicie??

Czy wymiana oleju w tym modelu ze skrzynia auto jest jakoś skomplikowana??Czy robi sie to najzwycajniej jak w każdym innym aucie??
Czy to z przodu silnika , mała puszka obok płynu wspomagania to jest filtr oleju??

Dziei za każde info

Pozdr

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2007, 11:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Polecam wybrac sie do warsztatu i zlecic płukanie silnika specjalnym srodkiem i zalac go syntetykiem dobrej firmy, co do wymiany to robi sie to jak w kazdym innym aucie odkrecasz korek w misce i spuszczasz, co do filtru oleju niestety nie pomoge, obudowa powinna byc ksztaltu walca a nie puszki przynajmniej tak jest w wiekszosci aut

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2007, 18:22 
Uzależniony od forum :)

neo61 napisał(a):
Czy wymiana oleju w tym modelu ze skrzynia auto jest jakoś skomplikowana??Czy robi sie to najzwycajniej jak w każdym innym aucie??
tyt skrzyni nie ma tu nic do rzeczy, poniwaz w skrzyni też musisz wymienić a niema ona tego samego oleju.
Olej ja bym mimo braku pewności co było wcześniej lał syntetyk ( taki powinien być) Sam wlewałem do swojej 0w40 castrol EDGE sport ( czy jakos tak) jakbyś nie wiedział to 6.5 litra mniej więcej wchodzi
neo61 napisał(a):
Czy to z przodu silnika , mała puszka obok płynu wspomagania to jest filtr oleju??
tak od góry na klucz 30 ( albo 32) przed silnikiem bardziej z prawej strony jak przed autem stoisz.
a i wskrzyni tez sugerował bym wymienić

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2007, 18:32 
Forumowicz

Witam
Dzieki za info.
Tak właśnie chciałem wlać pełen syntetyk Castrol EDGE- w serwisie BMW tutaj na wyspach powiedzieli mi ,że taki leją do nowych BMW.
Tyle ,że nie wiem czy 5w40 czy 0w40.
Jeżeli chodzi o skrzynie to powiedzieli mi wyraźnie ,że nie mam wymieniać w niej oleju nigdy!!!!
Jeżeli chodzi skrzynia to mam jej nie ruszać.

Powiedzieli,że jest ona zalewana na całe życie auta i jej nie ruszać!!!(sealed for live)

Co Wy na to- ja mam zamiar tak właśnie zrobić- nie dotykać jeśli chodzi!!

Pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2007, 18:49 

neo61 napisał(a):
Jeżeli chodzi o skrzynie to powiedzieli mi wyraźnie ,że nie mam wymieniać w niej oleju nigdy!!!!
w manulanej tak ( aczkolwiek i tak czasmi trzeba wymienić) ale w automacie jak nie będziesz regularnie wymieniał oleju ( niewiem jak często trzeba ale po kupnie napewno) to skrzynia pójdzie sie walic...
neo61 napisał(a):
Powiedzieli,że jest ona zalewana na całe życie auta i jej nie ruszać!!!(sealed for live)
albo niezrozumieli ze to chodzi o automat a nie manuala albo to debile są ;)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2007, 19:41 
Forumowicz

neo61, z ktorego roku masz to e46 ? albo reg. ?

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2007, 21:20 
Forumowicz

Rocznik to 1999

A jeżeli chodzi o serwis to na pewno zrozumiał, bo tutaj nie pytają sie mnie jakie mam auto, tylko sprawdzają wszystko po numerze rejestracyjnym.

Pracuje ze mną gościu który ma 528i steptronic-czyli ten sam silnik z ta samą skrzynią i powiedział dokładnie to samo!!

Więc jak jest w końcu??

Pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2007, 22:00 
Forumowicz

No wiec czytałęm też kilka innych artykułów na ten temat, i zdania są podzielone.
Co najlepsze wiekszość opini opiera sie na tym,że serwis specjalnie podaje info o braku wymiany w skrzyni automatycznej ponieważ gwaranja konczy sie przy 100 tys.

Przeciez takie podejśćie jest chore!!W polsce niestety każdy szuka wszedzie teorii spisku.Nie wyobrażam sobie ,że taka marka jak BMW pozwoliła sobie napisać w instrukcji obslugi auta za 35 tys funtów ,że nie trzeba wymieniac oleju, wiedząc ,że trzeba to zrobić po ona padnie po gwarancji.!!

Uwierzcie mi ,tutaj ludzie przywiązują sie do marki na całe ,życie.Jesli taka skrzynka by padła po Gwaracji to gościu w życiu by juz nie wrócił do tego auta.

A poza tym gwaracja tutaj nie konczy się z jakims przebiegiem bo mozna ja dokupować jak dlugo sie chce za niewielkie pieniądze.

Więc nie wierze w to ,że mój Owner's Manual Guide for 323i kłamie.

pozostanę przy niewymienianiu oleju, i będę jeździł.Tym bardziej,że poprzednicy sie tym nie przejmowali a auto chodzi jak marzenie:)))

Pozdrawiam

neo61

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, 12:15 
Przyjaciel forum

Z tym olejem w skrzyni jest roznie jedni mowia tak drudzy inaczej, faktem jest ze wszedzie BMW pisze ze oleju w skrzyni sie nie wymienia, ale faktem tez jest ze automaty sa duzo bardziej skąplikowane, i trzeba nie tylko umiec jezdzic z automatem ale o niego dbac, ja mialem w TDS automata ale nie steptronica tylko ten wczesniejszy i przy przebiegu ok 200tys wymienialem w nim olej i powiem Ci ze w oleju było pełno syfu (drobniutkie opiłki) po zmianie nie odczułem zadnej roznicy w pracy skrzyni ale swierzy olej to zawsze swierzy olej, jesli skrzynia przerzuca biegi płynnie i bez szarpania nawet delikatnego, po właczeniu D miekko zaczyna jechac a nie wyrywa do przodu to mozesz jej nie ruszac ale jesli zaczna wystepowac te objawy to radzil bym olej zmienic.

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, 12:27 
Forumowicz

Dzieki ,że się ktoś ze mną zgodził:))

Tak - skrzynia chodzi pieknie, płynnie, bez szarpnięć ani na początku ani przy zmianie biegu.
Nie będę jej ruszał, tylko będę się delektował jazdą:)

Pozdr
p.s.Słyszałęm także olej silnikowy jak zalany jest pełen syntetyk, nie powinno sie wymieniać co 10 tyś, bo on ma dużo wiekszą wytrzymałość i lepsze właściwośći.I wystarczy wymienic co 20-25 tyś km.

Co wy na to:)

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, 14:38 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
To, że zalewając silnik (pół)syntetykiem po mineralu i bazujące na tym twierdzeniu teorie to mit. Właściwości płuczące i czyszczące oleju zależą od liczby i jakości dodatków do bazy olejowej. Dobrej klasy olej mineralny też może Ci ładnie silniczek przepłukać.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym, jakiej klasy jakościowej zaleca do Twojego silnika producent i trzymał się jej. Aha, no i oczywiście wlałbym co najmniej półsyntetyk. Mimo wszystko, ma on lepsze właściwości i dłużej zachowuje swoje parametry, więc tak jak piszesz, syntetyk można rzadziej wymieniać.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, 15:47 

maaaad napisał(a):
Na Twoim miejscu sprawdziłbym, jakiej klasy jakościowej zaleca do Twojego silnika producent i trzymał się jej.
najlepiej 0w40.
Co do oleju w skrzyni to może w tiptronicu nie trzeba jednak , w starszych trzeba było

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, 23:49 
Przyjaciel forum

Ukasz napisał(a):
Co do oleju w skrzyni to może w tiptronicu nie trzeba jednak , w starszych trzeba było

ja miałem starszy automat tzn bez steptronica, i olej tez niby byl zalecany dozywotnio ale i tak skrociłem mu życie ;) nic sie nie stalo ani na + ani na - wg oceny kierowcy. ale zdrowy rozsadek podpowiada ze stary olej to stary olej i tyle ja niewiedzilem jak moja skrzynai byla traktowana tak wiec wolalem dmuchac na zimne.

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2007, 10:28 
Forumowicz

mam ten sam problem ze swoja e36 sprowadzona brak jakichkolwiek informacji o oleju w silniku gdzies tylko obiło mi sie o oczy 15w40 czy jakos tak ???

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2007, 21:23 
Forumowicz

w manualu niemusisz wymieniaè tylko pilnowaè žeby niewyciekl.Ale automat ma mieè wymieniany olej i z filtrem i glownie go nie przelej bo može go szlak trafiè.iglownie dawaj tam olej ktory zaleca BMW.na tym nieoszczedzaj

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1