BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 00:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podnośnik samochodowy - potrzebna porada.
PostNapisane: 9 lutego 2013, 17:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Witam szanowne grono obecnych, byłych i przyszłych beemkarzy. ;)

Jako, że zlot i sezon coraz bliżej, a z mechanikami różnie bywa, to postanowiliśmy ze znajomym uruchomić prywatny warsztat, miejsce, narzędzia i inne sprzęty już są. Z początku padł pomysł kanału, ale to niewygodne itp., no i stanęło na kupnie podnośnika. Jestem pewien, że na forum znajdą się osoby służące dobrą poradą. Pomieszczenie ma wymiary 6.5x4.3x3.5 [m]. Co polecacie? Założenia wstępne (jak uwagi to pisać):

Typ podnośnika: dwukolumnowy (może coś innego doradzicie?), fajnie jakby dało się pod autem postać.
Stan: Dobry używany i sprawny (nowy też wchodzi w grę, ale to chyba nie ta kasa).
Obciążalność: Fajnie jakby były to 3 - 4 tony.
Budżet: powiedzmy do 5000 pln.
Uwagi: Bezpieczeństwo najważniejsze.

Da się coś sensownego podziałać? Na co zwracać uwagę? Będę wdzięczny za pomoc. :)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Podnośnik samochodowy - potrzebna porada.
PostNapisane: 9 lutego 2013, 18:21 
Forumowicz

Moje BMW: E36 cabrio
z tym budżetem to nie poszalejesz nowe się od 7-8 zaczynaja, używke kupisz spokojnie, jeśli macie zamiar zalegalizować tę działalność to wart zwrócić uwagę na UDT -dozór techniczny nówki powinny mieć papiery z używkami bywa różnie ale lepiej mieć niż nie mieć bo jak bedziesz chciał to potem dorobić te papiery to głowa mała

PostNapisane: 9 lutego 2013, 19:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
jezeli nowe zaczynaja sie od 7-8 to najrozsadniej bedzie dolozyc 2-3 tysie i kupic nowke...porzadne narzedzia to podstawa bo mozna pozniej dwa razy placic za to samo

PostNapisane: 9 lutego 2013, 22:42 
Przyjaciel forum

Domyślam się, że najtańsze z nowych nie będą wygórowanej jakości, a jako, że na miejscu mamy też kupę sprzętu do wszelkich ewentualnych napraw i konserwacji (piaskarka, pistolet, frezarka, tokarka, narzędzia i wiedza do ew. wszelkich napraw silników elektrycznych) to lepiej wydaje mi się kupić w miarę porządną używkę. Czekam na dalsze porady. :)

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Ostatnio edytowano 12 lutego 2013, 20:24 przez jiGsaw, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 9 lutego 2013, 22:58 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Są nowe podnośniki na Allegro poniżej 6 tyś.

PostNapisane: 9 lutego 2013, 23:42 
Forumowicz

jiGsaw napisał(a):
mamy też kupę sprzętu i wiedzy do wszelkich ewentualnych napraw i konserwacji (piaskarka, pistolet, frezarka, tokarka, narzędzia i wiedza do ew. wszelkich napraw silników elektrycznych) to lepiej wydaje mi się kupić w miarę porządną używkę. Czekam na dalsze porady.

Z takim zapleczem to lepiej samemu zbudować podnośnik ;)

PostNapisane: 10 lutego 2013, 20:57 
Częsty bywalec

Z takim zapleczem w 2.5 tysiącach się zmieścicie i będziecie mieć lepszy sprzęt niż nowe w cenie 7 kpln...

PostNapisane: 11 lutego 2013, 05:29 
Przyjaciel forum

Co proponujesz?

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 11 lutego 2013, 08:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Wszedłem na allegro i widzę, że używki od ~3tyś. Wybrałbym coś, zrobił pierwszy serwis i gotowe... :)

Nie brał bym się za robienie tego samemu... Jednak pod tym autem będzie się stać, a te profi mają blokadę, że nawet jak coś pęknie to zaklinuje się i nie spadnie na głowę...

PostNapisane: 11 lutego 2013, 10:06 
Forumowicz

tak jak napisałem jak zamierzacie tam dłubac legalnie a nie z partyzanta to albo nowy albo używany ale porządny (i nie tylko z nazwy ale technicznie bo jak kupicie używke bdb marki ale w kiepskim stanie to serwis tego-czytaj. doprowadzenie do stanu uzywalności bedzie kosztował wiecej jak nowy ale gorszej firmy)i z papierami do UDT bo jak wpadnie przez przypadek jakaś kontrola a czasami wpadają to dowala tyle że dwa nowe porządne byście zakupili, w dłubanie podnośnika samemu to tylko Adam Słodowy a potem trzeba mieć jeszcze stalowe nerwy jak się pod nim stanie , generalnie skłaniał bym sie do tego aby dorzycic 2-3 koła kupić coś nowego z gwarancją i mieć wyj..ane

PostNapisane: 11 lutego 2013, 15:08 
Przyjaciel forum

Panowie, może źle się wyraziłem. Póki co robimy to tylko dla siebie, czas pokaże co będzie dalej. :)

Porady typu "zrób to sam" albo "kup dobry" nic mi nie dają, samemu na pewno niczego nie będziemy robić od podstaw. Ktoś jest w stanie podać parametry ważne? Dobre marki/modele? Coś doradzić/odradzić?

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 11 lutego 2013, 15:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
jiGsaw napisał(a):
Uwagi: Bezpieczeństwo najważniejsze.

Obrazek

PostNapisane: 11 lutego 2013, 18:11 
Forumowicz

no jak w tak małym budżecie to nie ma sie co zastanawiac nad markami tylko zwróć uwagę żeby jak najniżej łapy miał tzn. te gumy co siada na nich samochód żebyś jak najniżej mógł wkręcic i tyle parametry? 3T min i tyle

PostNapisane: 12 lutego 2013, 00:00 
Częsty bywalec

Zrobić podnośnik profesjonalny to bez problemu się zmieścisz w kwocie 2.5 kpln jeszcze jak masz takie zaplecze. Chodzi mi tu oczywiście już o kompletny ze sterowaniem. Mój wujek ma taki podnośnik, dużo lepsza i solidniejsza konstrukcja niż podnośniki nowe za 4000zł z allegro, robił go sam. Zobacz sobie jak taki podnośnik jest zbudowany, filozofii tam nie ma wielkiej. Sam kupowałem podnośnik ( od znajomego ) i teraz żałuję. Bo właśnie elektronika mi w nim siada, i będę musiał sterowanie zrobić i tak swoje, a podnośnik wujka jest dużo solidniejszy ( inżynier też, na emeryturze się mu nudzi to se zrobił ). Technicznym dyletantem nie jesteś, jako inżynier umiesz pomierzyć, policzyć, dasz radę zrobić i będziesz zadowolony.

PostNapisane: 12 lutego 2013, 00:56 
Częsty bywalec

Jak ma być bezpiecznie to możecie rozejrzeć się za podnośnikami Ostrów Wielkopolski, na wasze warunki powinien spokojnie wystarczyć, choć ten, z którym miałem do czynienia miał udźwig 2,5t. Ceny mają dobre, jakość również, ponieważ słyszałem już niejednokrotnie opinie od serwisantów podnośników, że jak będzie wymieniany na nowy to, żeby zadzwonić do nich, a odkupią, ponieważ są to solidne urządzenia. Spokojnie radzi sobie z podniesieniem X5 4.4i, ma blokady przeciążeniowe, możliwość kalibracji wysokości łap na każdej kolumnie, dość szeroki wachlarz rozstawu łap (łapie np. E39 i większe bez problemu na kostki, na E46 łapie tylne kostki, z przodu już trzeba podstawiać pod próg). Ze swojej strony mogę polecić. Jakbyście kiedyś rozwinęli skrzydła to na pewno polecam Stenhoj, tam podstawi się każde auto, nawet nieźle obniżone, ponieważ jest specjalnie skonstruowany pod BMW. Powodzenia w zakupie!

Pozdrawiam
Emcebre

PostNapisane: 28 lutego 2013, 23:34 
Forumowicz

jiGsaw, i co ogarnąłes temat? zakupiłes coś pochwal się czyjej rady posłuchałes

PostNapisane: 1 marca 2013, 00:33 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
kupcie ostrowiaka (podnosniki z Ostrowa Wlkp) tanie i mega wytrzymale, mocne , sprawne i nie psujące się. Wszystkie mahy itd to tylko fjanie na papierach wygladaja

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1