BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 16:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Czujnik poziomowania xenon - nisko świeci
PostNapisane: 7 lutego 2013, 20:47 
Forumowicz

Moje BMW: 320D Touring 03'
Hej, ot tak lampy zaczęły mi się poziomować bardzo nisko. Przy odpaleniu wędrują na dół i unoszą się jedynie na tyle, że oświetlają 10 metrów przed samochodem. Prawdopodobnie związane jest to z czujnikiem poziomowania lub czujnikami. Czy ktoś posiada wiedzę praktyczną gdzie dokładnie znajdują się te czujniki?
Pozdro,Greg

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Czujnik poziomowania xenon - nisko świeci
PostNapisane: 7 lutego 2013, 21:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e30
Kod silnika: 2jz
Oba czujniki znajdują się przy wahaczach z prawej strony.

PostNapisane: 9 lutego 2013, 16:25 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 530d
Kod silnika: m57d30
Poszukaj zanim zapytasz,tych tematow jest sporo,pozdraiwam

PostNapisane: 10 lutego 2013, 18:09 
Forumowicz

Moje BMW: 320D Touring 03'
kiler_007 napisał(a):
Poszukaj zanim zapytasz,tych tematow jest sporo,pozdraiwam

najwyraźniej sam zakładałeś te tematy bo znaleźć ich nie można. anyway gratuluje kolejnego posta. 4 wątki na forum w tej sprawie kończą się lamerską regulacją pokrętłami. nic praktycznego.... na zaprzyjaźnionym forum znalazłem za to kompletny tutorial dotyczący rewitalizacji kostek czujników poziomowania.

Sól, brud, nierówności powodują, że żywotność tego układu skraca się znacząco. o dziwo komputer w module świateł nie zawsze łapie błąd czujników. po podłączeniu pokazał błąd przedniego ale w 2010 roku. po skasowaniu i kilku rundkach nie wyświetlił go ponownie. mam wrażenie, ze korekta "w dół" odbywa się w trakcie jazdy i to mnie trochę dziwi. w następny weekend zrzucę prawe koła i porządnie wyczyszczę kostki. mam wrażenie, że układ jest dalej sprawny ponieważ dziś jeżdżąc zauważyłem, że światła są na dobrej wysokości.

PostNapisane: 10 lutego 2013, 18:34 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M54B22
Southparketeer mógłbyś podać adres torturialu o rewitalizacji kostek samopoziomowania xenonów, bo mam podobny problem, raz świecą za nisko , raz za wysoko. Ustawie ręcznie wysokośc kilka dni ok , nagle świecą 5m przed wozem , a za chwile oświetlam gołębie :wsciekly:

PostNapisane: 10 kwietnia 2013, 21:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F10 M5
Kod silnika: S63
Odkopię nieco temat.

Wczoraj oddałem na auto na wymianę sworznia wahacza prawy przód oraz tulejek tylnego wahacza z lewej oraz prawej.
Dopiero dzisiaj jechałem pierwszy raz od wymiany po zmroku i zauważyłem, że xenony świecą bardzo nisko. Po włączeniu i wyłączeniu poziomują się bardzo delikatnie góra i dół (prawie w ogóle) i stają za nisko. Przed wymianą wszystko było w porządku i nic się nie działo. Po włączeniu xenonów poziomowały się w górę i w dół dużo bardziej niż teraz i stawały na odpowiednim poziomie :/

Jutro pojadę tam gdzie oddawałem auto na wymianę elementów zawieszenia ale pytanie brzmi czy mogli się jakoś postarać i źle poskładać te czujniki poziomowania (da się tak ?? ) Bo jak nie to duuużym zbiegiem okoliczności padł któryś z nich akurat po naprawie :niepewny: ??

PostNapisane: 10 kwietnia 2013, 23:24 
Przyjaciel forum

Spojrzałem teraz pod auto i ten mały łącznik który łączy wahacz i ten właśnie czujnik poziomowania zamontowany mam praktycznie poziomo na równo z wahaczem (ramię czujnika pionowo w dół).
Na moją logikę to ten łącznik powinien być ustawiony pionowo tak, żeby wyłapać ruch wahacza a nie poziomo bo tak to pracuje praktycznie tak samo jak wahacz, co nie ma większego sensu... :niepewny:

Chodzi o łącznik nr. 6
Na schemacie jest pionowo a u mnie jest poziomo... :niepewny:
Obrazek

PostNapisane: 11 kwietnia 2013, 17:40 
Przyjaciel forum

Zgadza się, pojechałem tam i mówię, że ten łącznik to chyba pionowo powinien być a gość który to monotwał nie kumał o co mi chodzi ale zrobił tak jak mu powiedziałem i już xenony działają jak trzeba :hyhy:

PostNapisane: 24 maja 2013, 22:16 
Forumowicz

Moje BMW: E46 323i
Kod silnika: M52TUB25
Witam . Przyłączę się do tematu , kilka dni temu jadąc w deszczu wjechałem w kałużę , której nie widziałem , która okazała się być dziurą w jezdni i to całkiem sporą . Sporo szarpnęło mi autem i niezła fala poszła mi na auto i pod ale do rzeczy przestało mi testować silniczki od xenonów i nie wiem za co się wziąć żeby usunąć te usterkę . Prosiłbym bardzo o pomoc.

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1