BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 17:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Długo kręci rozrusznik po programowaniu kluczyka
PostNapisane: 9 lutego 2013, 13:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320D
Witam!

Mam dość nietypowy problem, jakiś czas temu w kluczyku padł mi akumulator i nie mogłem otwierać/zamykać zdalnie centralnego... zaczeło mnie to już trochę irytować i postanowiłem wybrać się do sprawdzonego serwisu. W posiadaniu miałem również drugi kluczyk w którym aku działał ale immo nie był zaprogramowany więc nie mogłem nim odpalać. W serwisie powiedzieli że mam się zjawić z tymi dwoma kluczykami, więc tak zrobiłem. Ogólnie auto zostawiłem na dwa dni (w pierwszy dzień nie zdążyli nic zrobić) w drugim dniu odebrałem szczęśliwy sprawny jeden kluczyk (drugi mogą mi zrobić po sprowadzeniu jakiejś części), który otwierał/zamykał i odpalał... ale jak odpalał... przy pierwszym starcie kręcił mi rozrusznikiem przez ok 5sekund! spróbowałem ponownie... i to samo! ok 5sek! szybko się wróciłem i usłyszałem "ale on tak przecież zapalał" oraz "ale my z tym nic nie robiliśmy"... nie było sensu z nimi dyskutować bo nie miałem żadnych dowodów.

W dzień odbioru kluczyka próbowałem odpalać go może 4-5 razy po jakimś dystansie i ciągle tak samo...
Na następny dzień od rana palił mi odziwo normalnie max 2sek! i tak z 4razy... ale pod wieczór kiedy znów postanowiłem próbować w trasie to 50/50 było znowu z objawą długiego kręcenia...
Dodam jeszcze że mam 4 kluczyki... 2 z pilotem, matke i serwisowy, próbowałem też na matce i to samo raz tak raz tak...

Jeszcze ważna sprawa, ten serwis jako jedyny w okolicy był mi w stanie pomóc w tej sprawie więc wyjścia nie miałem a lata wstecz słynął z podkradania sprawnych części - przeszczepów. Rok temu byłem u nich aktualizować softa i wszystko fajnie mi zrobili bez dodatkowych objawów....

W czym może być problem? HELP!

bmw e46 320D Touring 2002r (po lifcie)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Długo kręci rozrusznik po programowaniu kluczyka
PostNapisane: 10 lutego 2013, 19:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46, e30
Kod silnika: M47TU, M20
Pierwsze co to na kompa i zobaczyc co sie dzieje.

Tytuł: Re: [e46] Długo kręci rozrusznik po programowaniu kluczyka
PostNapisane: 11 lutego 2013, 10:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
musisz iść na komputer. sprawdź błędy ews jak, jak co na nowo go zsynchronizuj. Zerknij też czy niema błedów czujnika wałka rozrządu. Aby skasować wszystkie tymczasowe błędy możesz odpiąć aku tylko wtedy ews może się rozsynchronizować (bardzo rzadko sie to zdarza).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1