BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 10:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowe auto
PostNapisane: 12 lutego 2013, 21:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Jako, że to forum BMW to ja jednak polecam E36 w Kombi, co z tego, że będzie kilka latek starsze od Opla skoro blachy będą na pewno trwalsze, mimo, że E36 jest chyba najgorzej zabezpieczonym modelem BMW, a naprawa blacharki jest droga. Gnijące marki typu korea, ford, opel, wiele japońców to się jeździ aż do durszlaka i na złom, bo naprawianie blacharki co roku na pewno wyjdzie drożej niż nieco droższa eksploatacja części BMW. Co do spalania to nie myśl, że BMW spali więcej od Opla przy podobnym silniku, a nawet jeśli to by miał być litr więcej - co za różnica z LPG. No i na pewno w BMW będzie mniej upierdliwych pierdół. E36 jest dość proste i tanie w eksploatacji oraz zakupie. Plus dla Opla - miejsce wewnątrz i może wypas w podobnej cenie będzie lepszy w Vectrze, chociaż niekoniecznie, bo E36 touring R4 za 10kkpln będzie wychuchane i z super wypasem, może nawet w mpaku z końca produkcji.

Także podsumowując - jak już się znalazłeś na forum to do lodówki, wyjąć dwa jajeczka i wsadzić na miejsce. :cwaniak: ;)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 lutego 2013, 23:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
jiGsaw napisał(a):
Także podsumowując - jak już się znalazłeś na forum to do lodówki, wyjąć dwa jajeczka i wsadzić na miejsce. :cwaniak: ;)

:rotfl: :rotfl:

Bo najważniejsza jest Pasja

PostNapisane: 12 lutego 2013, 23:26 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
jiGsaw napisał(a):
Jako, że to forum BMW to ja jednak polecam E36 w Kombi, co z tego, że będzie kilka latek starsze od Opla skoro blachy będą na pewno trwalsze, mimo, że E36 jest chyba najgorzej zabezpieczonym modelem BMW, a naprawa blacharki jest droga. Gnijące marki typu korea, ford, opel, wiele japońców to się jeździ aż do durszlaka i na złom, bo naprawianie blacharki co roku na pewno wyjdzie drożej niż nieco droższa eksploatacja części BMW. Co do spalania to nie myśl, że BMW spali więcej od Opla przy podobnym silniku, a nawet jeśli to by miał być litr więcej - co za różnica z LPG. No i na pewno w BMW będzie mniej upierdliwych pierdół. E36 jest dość proste i tanie w eksploatacji oraz zakupie. Plus dla Opla - miejsce wewnątrz i może wypas w podobnej cenie będzie lepszy w Vectrze, chociaż niekoniecznie, bo E36 touring R4 za 10kkpln będzie wychuchane i z super wypasem, może nawet w mpaku z końca produkcji.

Bardzo dobra przemowa i kierowanie kolegi na właściwy tor :super:

PostNapisane: 13 lutego 2013, 06:54 
Pierwsze kroki

Witam,

Mam Vectre B 1.6 16V (100 KM) kombi (polift) od czterech lat. Spalanie w mieście (Poznań) 8 - 9 L. W sumie fajne auto tylko wyłazi rdza. Naprawy tanie (choć lepiej czasem dołożyć do oryginału niż kupować tanie części i robić ze dwa, trzy razy - VB lubi dobre części, zresztą jak każde auto). Komfort jazdy bdb (wcześniej miałem E30 1.8i, E36 2.0 - oba te auta VB przebija). Frajda jednak większa w BMW. Pamiętaj, że VB z silnikiem 1.8 ma skrzynie F18, w której niestety często sypie się mechanizm różnicowy i skrzynka do wymiany. VB ma kilka mankamentów, ale można je usunąć/usuwać we własnym zakresie z pomocą netu i forum. W dieselu pada pompa i 2 tys. w plecy. Ja bym się rozglądał za Mondeo MK3. Tanie, duże, fajnie wygląda (wiem, że zaraz polecicie po mnie). Mondeo też podobno rdzawi, ale kolega ma w TDCi i nic z blachą się nie dzieje.
P.S. Niedługo mam zamiar sprzedać swoją VB.

PostNapisane: 13 lutego 2013, 08:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
jiGsaw, na tym forum znalazłem się można powiedzieć przypadkiem. Zaczęło się od E30 którą moja znajoma miała i było trzeba uruchomić (po długim postoju) i powymieniać co nie co. Tutaj dostawałem porady od niektórych z Was :) Od tamtego momentu zakochałem się w E30 choć przeczuwam że na 90% nie będę miał BMW ze względu na rodziców, a to oni kasę wykładają. Nie wiem jak u Was ale moja matula nie zna się na autach, ale wszędzie swoje 12gr musi wsadzić i czasami jest robione coś pod nią, a ojciec uważa (chyba) te auta za b. kosztowne i jakoś nie darzy ich sentymentem. Wiem że BMW może być ekonomicznym autem, ale musiałbym im to przetłumaczyć. :rotfl:

Ja to najlepiej zatrzymałbym się na motoryzacji do E30 włącznie (dlatego E36 nie wchodzi w rachubę) i został w BMW. Naprawdę. Ale jestem w takiej a nie innej sytuacji, co zrobić.

Na obecną chwilę stawiam japońce przed oplem - przekonaliście mnie. Ale sercem brałbym BMW E30 touring.

PostNapisane: 13 lutego 2013, 08:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
no niestety jak rodzice się mieszają to nie będzie dobrze :kwasny: dlatego od zawsze wychodziłem z założenia że wole tańszy ale taki jak ja chcę i za swoje niż mieszanie w to kogokolwiek :] z drugiej strony masz już 23 i sie nie umiesz postawić :kwasny:

Bo najważniejsza jest Pasja

PostNapisane: 13 lutego 2013, 09:40 
Zacna persona forum

killer23, kur*a a po co mam się stawiać? Poza tym mam postawić na co jak się zbytnio nie znam. Dla mnie auto to przemieszczacz z pkt A do pkt B gdzie muszę zawieźć rodzinę. Na co dzień to ja śmigam rowerem, za które mógłbym sobie np BMW kupić :rotfl:

Tak jak pisałem słaby jestem z motoryzacji, zwłaszcza jeśli miałbym coś wybierać. Dlatego temat powstał po to aby osoby bardziej obeznane w motoryzacji wskazały czy marka A jest lepsza od marki B.

Z racji że rodzice są coraz starsi (jak każdy z nas) to auto miałoby być trwałe i ekonomiczne. Bo ja jeszcze trochę i będę miał inne sprawy na głowie niż obecne siedzenie w domu, bronienie się na uniwerku i szukanie pracy. A z każdą pierdołą jakby mieli jeździć do mechanika to nie o to chodzi. Druga sprawa że tata już nie jeździ tyle autem co kiedyś (bo nie tylko on jest kierowcą) i wyręcza się mną na ile może. Poza tym więcej jest niż go nie ma w domu - delegacje, i też użytkowane auto będzie głównie w moich rękach (i mojego brata). Z racji że ja obecnie częściej jeżdżę rowerem niż autem (nawet w skali roku) to auto ma być trwałe. Zaraz mi ktoś napisze "to jak tak mało jeździsz to kup sobie coś z dużym silnikiem >3L -będzie fun z jazdy, albo nie kupuj auta wcale" - a nie o to chodzi.

Obecnie jeździłbym dalej astrą (poza klimą i czasami miejsca nic mi nie brakuje w tym aucie) ale trzeba by było w nią włożyć więcej kasy i czasu, a w to nie mam ochoty się bawić. W myśl zasady trupa się nie ratuje.

Z drugiej strony mógłbym kupić pierwsze lepsze auto i jeździć aż zajeżdżę. Z ekonomicznego pkt widzenia jest to nie do przyjęcia.

Zapomniałem Was zapytać o opinie dotyczące Renault, a konkretniej Laguny. Warto pchać się w to francuskie wozidło ? Słyszałem niefajne opinie o częstych awariach układu elektronicznego.

Ostatnio edytowano 13 lutego 2013, 10:55 przez gms, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 lutego 2013, 10:55 
Zacna persona forum

Zapomniałem Was zapytać o opinie dotyczące Renault, a konkretniej Laguny. Warto pchać się w to francuskie wozidło ? Słyszałem niefajne opinie o częstych awariach układu elektronicznego.

PostNapisane: 13 lutego 2013, 11:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
gms napisał(a):
Warto pchać się w to francuskie wozidło ?

Nie.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 13 lutego 2013, 11:04 
Pierwsze kroki

Mam w domu Renault Megane I i nic się z tym autem nie dzieje (raz nawalił alternator). Co do Laguny II to fajne auto, ale te do 2004 są mało udane (znajomy miał od nowego z silnikiem dCi i często był w ASO). Ciągle coś się działo, ale wiesz możesz trafić, że będzie git i nic nie będziesz robił. kupno używki to loteria i tyle. Z Laguny brałbym 1.8 benzyna. Renault napewno Ci nie zgnije....

PostNapisane: 13 lutego 2013, 11:05 
Przyjaciel forum

gms,nawet nie myśl o Lagunie ;)

PostNapisane: 13 lutego 2013, 11:11 
Zacna persona forum

Tak też myślałem, choć niektóre renault wizualnie niczego sobie :D

Tak też się zastanawiam dlaczego nikt nie poleca Audi? Co z nimi nie tak ? Wiem że budżet trochę mały, ale czy dobre egzemplarze są aż tak drogie?
A seaty ?

Ostatnio edytowano 13 lutego 2013, 11:19 przez gms, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 lutego 2013, 11:14 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Z punktu A do B to szukaj seja mały wszędzie wejdzie a jak dojedziesz do punktu B to może być nawet wolne pół miejsca parkingowe i się zmieścisz :D

Kupisz jakiegoś opla czy tam forda wymienisz w krótkim czasie parę razy tą samą część to w BMW nie zrobisz jej pewnie ani razu bo się nie popsuje :P

PostNapisane: 13 lutego 2013, 11:19 
Zacna persona forum

Szczurek1986, to może od razu FSO http://otomoto.pl/polonez-inny-kombi-C27788438.html ? Bez jajec :rotfl:

Ponawiam pytanie o audi i seaty.
Dodaję kolejne - czy skody poza tym że są w *uj plastikowe i słabo wyposażone to są godne polecenia ? Silniki VW, blacha też tak trwała ?

PostNapisane: 13 lutego 2013, 11:32 

Moje BMW: E90 2.0d
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119539 BMW E39
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=164448 AUDI 80
gms napisał(a):
audi i seaty.
gms napisał(a):
skody
jedna rodzina aut,jak juz to 1.9 TDI albo mała benzyna 1.6,1.8,niezniszczalne silniki,dobry egzemplarz potrafi kosztowac juz ponad 10k ale mysle ze za 10k tez da sie cos wygrzebac na tym allegro,diesle malo palą

PostNapisane: 13 lutego 2013, 11:33 
Zacna persona forum

a jak z blachą ?

PostNapisane: 13 lutego 2013, 11:34 

gms napisał(a):
a jak z blachą ?
mysle ze audi to ok,skoda chyba tez a seaty?nie wiem,nie znam sie

PostNapisane: 13 lutego 2013, 11:39 
Zacna persona forum

No to myślę że jak blacha w stajni VW jest dobra (skoda, seat), to opel odchodzi do lamusa. Jak będzie coś się partolić to wiedzcie że to za waszą sprawą :rotfl:

Cytuj:
juz to 1.9 TDI

masz na myśli 90 KM wersje ?

seat http://otomoto.pl/seat-cordoba-vario-1- ... 04285.html
octawia http://otomoto.pl/skoda-octavia-C27786150.html

Ostatnio edytowano 13 lutego 2013, 11:47 przez gms, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 lutego 2013, 11:46 

gms napisał(a):
to opel odchodzi do lamusa.
opel pod wzgledem blachy to juz na etapie Twojej astry odszedl do lamusa,mialem kiedys kadetta E to wiem z czym to sie je,rdzewial az bylo to slychac pod blokiem :rotfl:
gms napisał(a):
masz na myśli 90 KM wersje ?
tak

PostNapisane: 13 lutego 2013, 11:51 
Przyjaciel forum

gms,Seat Toledo nie byłby chyba taki zły,tylko czy do 10 tyś znajdziesz jakiś dobry egzemplarz,musisz dobrze poszukać.
Co do Skody to wiadomo,że jakość wykończenia nie zachwyca,ale kumpel ma Octavię 1.9 tdi (90 KM) i powiem Ci,że to mega oszczędne auto i części też raczej nie są przesadnie drogie :ok:
Tutaj do tych wyjściowych 10 tyś idzie znaleźć naprawdę dobrą sztukę,tylko trzeba trafić na jakąś nie wyjeżdżoną ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1