BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 22:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E81] - Drgania
PostNapisane: 17 lutego 2013, 00:53 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E81- 120d
Witam,

Jestem właścicielem 120d - 3 drzwiowej rocznik 2007.

Już od jakiegoś czasu mam wyjątkowe denerwujące drgania.

Od czego problem się zaczął. Przy zimnym nie nagrzanym silniku, wyjeżdżając ze swojej ulicy, zagapiłem się i na widok nadjeżdżającego pojazdu gwałtownie przy gazowałem żeby uniknąć stłuczkę. Kiedy się zatrzymałem na skrzyżowaniu, auto zaczęło całe drgać. Od tego czasu nie jestem w stanie się pozbyć problemu. Autko raz drga raz więcej a raz mniej. Czuć drganie chwytając kierownicę, przy pedałach, oraz wibrację przechodzą przez fotele.

Nie ma spadku w mocy, obroty są regularne. Drgania są najbardziej odczuwalne kiedy auto stoi na wolnych obrotach.

Zawiozłem auto do serwisu, i stwierdzono że EGR jest uszkodzony. Został wymieniony na nowy, i drgania są minimalne mniejsze ale dalej są odczuwalne. Koleżanka ma takie samo auto, przy podobnym przebiegu, i jest duża różnica. Jej auto przy wolnych obrotach działa płynie, a przy moim czuć drgania.

Zauważyłem następujące rzeczy:

- Jak auto mam zaparkowane w garażu gdzie jest stała temperatura około 16 stopni to auto drga.
- Jak go zostawię na zewnątrz gdzie obecnie temperatura jest około 0 to auto działa równo i nie ma drgań. Jak się tylko nagrzeje to jest gorzej.
- Zauważyłem że różne kąta nachylenia powodują że auto zaczyna bardziej drgać. Przykład - podjeżdżam do swojego domu, gdzie wjazd jest nachylone. Zanim brama się otworzy, stojąc na pochyłej powierzchni, auto drga bardziej niż normalnie.

Tak jak wspomniałem, auto nie ma spadku w mocy, i na drodze się zachowuje bardzo dobrze. Przyspiesza bez problemu. Jak tylko stanę, całe auto drga. Raz mniej, raz więcej. Nie było tak kiedy nabyłem auto.

Będę wdzięczny za jakie kol wiek wskazówki bo jest to bardzo denerwująca sprawa. Co wyjątkowo denerwuje to kiedy wsiadam do VW Golfa 1.9 TDI (typowy klekot) kumpla, i jego auto pracuję gładziej niż moja 1-ka :mad:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E81] - Drgania
PostNapisane: 17 lutego 2013, 08:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Zaczął bym szukać od poduszek silnika, mogły się zerwać przy gwałtownym ruszeniu. Tylko dlaczego serwis by to pominął? Ciężko je ocenić zamontowane, ale można będąc pod samochodem podlewarować silnik i obserwować jak one się zachowuj czy z silnikiem unosi się cały samochód czy tylko silnik.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 lutego 2013, 13:29 
ja obstawiam wtryski (można sprawdzić korekty po podpięciu do komputera), ale rzeczywiście najpierw warto sprawdzić poduszki

PostNapisane: 17 lutego 2013, 13:37 
pryjom napisał(a):
Zaczął bym szukać od poduszek silnika

Ja również. Sprawdzić poduszki i koło pasowe.

pryjom napisał(a):
Tylko dlaczego serwis by to pominął?

Zależy jaki to serwis .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1