BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 08:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320d 99r. Problem z elektryką?
PostNapisane: 18 lutego 2013, 13:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Witam, sprawa wygląda w ten sposób, że moje auto po zakupie posiadało zamontowane światał xeonony (HID) oraz ringi ccfl. Postanowiłem zdjąć ringi, co też kazałem zrobić mechanikowi. Po zdjęciu nie zamontował mi niestety zwykłych świateł pozycyjny i tak sobie jeździłem przez kilka miesięcy. Przyszła pora przeglądu, wymiany filtrów itp, więc postanowiłem zamontować światła pozycyjne (za pomocą mechanika oczywiście). Problem polegał na tym, że przy demontażu ringów, poprzedni mechanik nie wsadził jakiś przejściówek (jakaś plastikowa obudowa trzymająca żarówki). Mechanik robiący zmianę filtrów miał zająć się światałmi i tak też zrobił. Odebrałem auto, niestety po dwóch dniach wystąpił problem z odpaleniem. Auto kręciło, lecz nie chciało załapać - wskazówka temp. szła na maxa, po kilku chwilach spadała. Raz na 5 razy udało się auto odpalić. Zaprowadziłem do innego mechanika, który stwierdził, że padł sterownik od pompy. Po wymianie auto pół dnia jeździło dobrze. Nietsety problem się ponowił. Na 10 prób odpalenia auta, sktutecznych okazało się 5-6. Zaprowadziłem ponownie do tego samego mechanika auto, pogrzebał, stwierdził na początku, że jest problem z prądem, ponieważ gdzieś ucieka moc, która steruję pompa (wskazywał, że sterownik nie dostaje prądu). Po kilku dniach szukania, nie wiem czy już z racji zwiątpienia w odnalezienie przyczyny mechanik powiedział, że to na 90% pompa. Stwierdziłem, że wstrzymam się z wymianą bo coś mi mówi, że nie koniecznie musi być to pompa. Auto podłączone pod prostownik odpala bez problemu. Po całonocnym ładowaniu akumulatora auto też odpala. Niestety ostatnio podczas jazdy po mieście, gdy auto odpaliło, ruszyło, stanęło na światłach podczas włączenia radia. Nie wiem już gdzie mam szukać usterki (pewnie dlatego, że 3 mechaników stwierdziło, że nie wie jak się za to zabrać nawet). Akumulator ma 2 lata, kupiony nowy, pożądnej firmy, więc nie powinno być z nim problemu. Tymbardziej to nie akumulator chyba, gdyż auto kręci normalnie, tylko nie załapuje co 2/3 raz, oraz gaśnie podczaś włączenia jakiś urządzeń elektrycznych. Czy ktoś z was spotkał się z takim czymś? Prośba o powstrzymanie się z ocenianiem mechaników i od komentarzy tupu "co to za mechanik", bo ja już nie mam nerwów nawet czytać i myśleć o nich. Prośba o pomoc, jakieś wskazówki ewentualnie sugestię co do mechanika/elektryka na terenie Warszawy (rozważam udanie się do renomowanego Adama Kunca z Raszyna, lecz najpierw chce się upewnić czy nie miał ktoś czegoś podobnego). Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 320d 99r. Problem z elektryką?
PostNapisane: 18 lutego 2013, 16:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: BMW F10
Kod silnika: 530D
wiem że kolega MOBY miał taki problem ale nie pamiętam jak udało mu się rozwiązać problem ...

PostNapisane: 18 lutego 2013, 16:30 
Pierwsze kroki

Dzięki za odpowiedź. A jakieś namiary może na użytkownika MOBY, ponieważ poprzez wyszukiwarkę nie mogę nic znaleźć:)

PostNapisane: 18 lutego 2013, 16:35 
Przyjaciel forum

najłatiwej to wejdź do NAs na stronę www i tam znajdziesz kontakt do Poznania ...

PostNapisane: 19 lutego 2013, 00:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38+E34
Miałem kiedyś coś takiego ale nie w BMW. Też magicy mechaniki i elektryki nie wiedzieli co się dzieje. Raz był prąd na pompie paliwa raz nie. Po miesiącacha walki mechaników musiałem wziąć sprawy w swoje ręce i naprawiłem w 40min. Problemem był zaśniedziały przewód do pompy paliwa który dawał za mało prądu. Ktoś kiedyś w moim byłym aucie zrobił sobie wyłącznik pompy paliwa i potem go zlikwidował nie lutując wiązki tylko skręcając przewód, z czasem to zaśniedziało i był cyrk. Uszkodzony przewód miałem w połowie wiązki pod dywanem. Jeśli jeden z machaników ci mówił że gdzieś się gubi prąd do pompy paliwa to może być coś podobnego

PostNapisane: 19 lutego 2013, 08:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Wskazówka temp. idąca na maxa na czerwone pole oznacza tylko jedno - błąd komunikacji z komp DDE:). Więc tam bym szukał przyczyny. Ewentualnie w sterowniku pompy wtryskowej. Elektryka w aucie niestety nie jest prostą sprawą, więc może trochę zająć Tobie czasu zanim ogarniesz auto.

PostNapisane: 19 lutego 2013, 11:36 
Przyjaciel forum

Już przypomniało mi sie , u Mobiego było to samo wskazówka na czerwone pole i czasami udali Sie odpalic ... Wyszło ze kostka przy stacyjce nie stykala ...

PostNapisane: 19 lutego 2013, 11:37 
Pierwsze kroki

Dziękuję Panowie za odpowiedź. Hammet wskazówka po wymianie sterownika już nie idzie na maxa, a auto nadal raz pali raz nie. Markos wydaje mi się, że to jest ten sam problem, gdyż po pryśnięciu plakiem (bądź czymś innym? w okolicach wtrysków auto też pali od ręki. Pytanie czy ktoś zna jakiegoś mechanika w mazowieckim, który będzie w stanie się tym zająć?

PostNapisane: 19 lutego 2013, 13:38 
Zacna persona forum

Jaki sterownik wymieniłeś? Pompy czy DDE?

PostNapisane: 19 lutego 2013, 15:32 
Pierwsze kroki

Szczerze mówiąć to z tego co mnie informował mechanior to był sterownik pompy. Tak czy tak to w tej chwili nie ma problemu ze wskazówką.

PostNapisane: 19 lutego 2013, 18:53 
Zacna persona forum

W tym momencie nie ma... Ale nie wiem czy słyszałeś o zacierającym się tłoczku dawki paliwa? Problem polega na tym, że fizycznie tłoczek się zaciera, a sterownik próbuje go przestawić, co powoduje spalenie tranzystora i uszkodzenie sterownika pompy. Idąc dalej, nie chciałbym żeby za parę dni wskazówka znów powędrowała na czerwone pole:/... Wtedy pozostaje niestety regeneracja pompy wtryskowej bądź kupno tanim kosztem używki... Regeneracja choć mniej opłacalna ekonomicznie to jednak bardziej opłacalna w perspektywie dłuższego czasu.

PostNapisane: 20 lutego 2013, 07:28 
Przyjaciel forum

Jeśli zamierzasz używać auta , a nie szykować go ja sprzedaż to regeneracją to najlepsze wyjście ...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1