BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 19:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d 150KM automat czy manualna skrzynia biegów
PostNapisane: 18 lipca 2010, 10:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Witam.
Mam na oku pewną e46 320 150 KM. 2002r.
Co powiecie o automatycznych skrzyniach biegów w tym aucie ?? jest lepsza od manualnej czy niee?? czy powinna mieć przełącznik sport, bo ta akurat nie ma ;/
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 18 lipca 2010, 19:58 przez RIKO, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e46 320 150KM automat czy manualna skrzynia biegów
PostNapisane: 18 lipca 2010, 15:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
moim zdaniem, automat w tym silniku będzie lekko mułowaty.

Manualem jazda będzie przyjemniejsza, jeżeli chodzi o doznania z przyśpieszeń.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 18 lipca 2010, 15:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
I przy automacie bedzie wieksze spalanie, ale nie duzo, + ewentualne drogie naprawy takiej skrzyni i sporo mniej mechanikow ktorzy znaja sie na tym.

PostNapisane: 21 lipca 2010, 07:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: Perełka
Kod silnika: M52TUB28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93554
Co do "mulowatosci" auta to troche sie z tym nie zgodze (sam takim jezdze)...

Fakt, nie jest to demon predkosci, ale tez nie jakis mulek ;)

Ale tak czy siak z doświadczenia zauwazam ze jednak lepiej brac manuala...

BMW nie popisalo sie zbytnio w 320.. zamiast brac skrzynie od ZF to ladowali skrzynie od GM,
w ktorych czesci poprostu sie wycieraja i w pewnym momencie konieczna jest dosc droga naprawa.

PostNapisane: 21 lipca 2010, 07:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 2.5
Kolego, manual :ok:
kolega ma w automacie i szalu nie robi :niepewny: :)

PostNapisane: 26 lutego 2013, 23:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47D20TÜ
makus napisał(a):
BMW nie popisalo sie zbytnio w 320.. zamiast brac skrzynie od ZF to ladowali skrzynie od GM,
w ktorych czesci poprostu sie wycieraja i w pewnym momencie konieczna jest dosc droga naprawa.

A Silników 320i 170KM też to dotyczy ?? Czy tylko Silniki Diesla ?? Bo mam na Oku Fajną BMW E46 320i 170KM tylko to jest Automat i mam wątpliwości czy nie wkopie się jak z aktualnym autem ...... Laguna 1.9 dCi .....

PostNapisane: 27 lutego 2013, 07:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: Perełka
Kod silnika: M52TUB28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93554
z tego co pamietam to wszystkie 3'er maja skrzynie GM...

tak swoja droga, to automat w benzyniaku BMW to spalanie wieksze o jakies 3l od manuala,
wiec na Twoim miejscu bym sie zastanowil.

jezdzilem automatem w dieslu, teraz mam manual w benzynie
i doszedlem do wniosku ze takie kombinacje sa ok

tj jak brac automat to dieselek (pod warunkiem ze wiekszosc jezdzisz w trasie i lubisz komfort nic nie robienia ;) )
jak manual to benzyna

PostNapisane: 27 lutego 2013, 09:08 
Forumowicz

Moje BMW: 330d Touring
Kod silnika: M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=123920
Jako posiadacz automatu wypowiem sie na owy temat. Nie kupiłbym benzyny w automacie to 1 rzecz- sprzegło + wysokie obroty silnika przełożone na tylny napęd to właśnie zaleta BMW :) ja mam dieselka co prawda 3.0 automacik akurat do tego silnika pasuje idealnie, chociaz nie jezdziłem manualem w tej pojemnosci, a chciałbym dla porównania... Natomiast 2.0d automat moim zdaniem zamula - testowałem. Jak 2.0d to tylko manual co łączy sie ze zwiekszonymi możliwosciami Chipowania silniczka :)

goryl25 napisał(a):
A Silników 320i 170KM też to dotyczy ?? Czy tylko Silniki Diesla ?? Bo mam na Oku Fajną BMW E46 320i 170KM tylko to jest Automat i mam wątpliwości czy nie wkopie się jak z aktualnym autem ...... Laguna 1.9 dCi .....

moim zdaniem nie kupuj benzyny w automacie, sprzęgło manualnej skrzyni napewno Ci sie odwdzięczy :)

PostNapisane: 27 lutego 2013, 12:09 
Forumowicz

Moje BMW: F10 535i
Kod silnika: N55
W E46 w benzynach automaty były ZF :cisza: - to są bardzo mało awaryjne skrzynie i chwalone.
W dieslach E46 są awaryjne skrzynie od GM i nie wytrzymują momentu.
Miałem w poprzedniej 323 automata (własnie ZF) i naprawde jeżdziło sie za.ebiaszczo - do tego nie miałem z nią żadnych problemów.
Teraz żałuje ze w obecnej 3,0i nie mam melexa - bo to super wygoda i do tego ten Kick-down :super:

PostNapisane: 28 lutego 2013, 01:44 
Pierwsze kroki

W większości to smigam krótkie trasy po 25km a jeszcze więcej to po wioskach :) ale zdarzy się również dłuższa trasa :) więc mówicie żeby nie brać automata ?? Ją tam większość jeżdżę w miarę spokojnie ale lubię że tak powiem od czasu do czasu dac w p....de :D kuzyn ma automata ale w audi :D to tam to idzie masakra :D tyle że 4.2 V8 pod maską :D bo to Audi S6 :D a co do diesla to szczeze boję się wydać kasę na diesla po aktualnej przygodzie z "królową lawet" czyli laguna II 1.9 dCi ... Każdy mechanik mi też mówi żebym brał benzynę i w sumie też chyba wolę benzynę bo fajny ma Głosik z dobrym wydechem :D

PostNapisane: 3 marca 2013, 21:54 
Zacna persona forum

wiesz z silnikami diesla i benzyny jest podobnie - jak dbasz to jezdzisz - na dieslu 3,0 przelecialem 350000 km i jeszcze lata wspaniale - skrzynia automat powoduje to , ze nawet przy blachostce cie gola - jest dobra w korkach i w miescie jak sie duzo po nim jezdzi - spalanie wieksze - manual klopotliwy w korkach , w jezdzie po trasie spisuje sie super

PostNapisane: 5 marca 2013, 00:35 
Pierwsze kroki

harnas621 napisał(a):
wiesz z silnikami diesla i benzyny jest podobnie - jak dbasz to jezdzisz - na dieslu 3,0 przelecialem 350000 km i jeszcze lata wspaniale - skrzynia automat powoduje to , ze nawet przy blachostce cie gola - jest dobra w korkach i w miescie jak sie duzo po nim jezdzi - spalanie wieksze - manual klopotliwy w korkach , w jezdzie po trasie spisuje sie super

Ja nie mówie że diesel w BMW jest zły :) bo 5 moich kolegów ma BMW diesle :) ale ja aktualnie mam lagune II 1.9 dCi a chyba każdy wie co to za silnik i do czego on jest zdolny ... w jeden rok wlozylem w niego z 10 000 ... Dlatego teraz mam obawy kupić diesla kolejnego ... Co nie znaczy że w BMW diesel jest zły :) ją jednak wezmę manuala bo u mnie niema korków prawie wogóle a nawet jak się zdarzy to niemam problemu z obsługa sprzęgła :)

PostNapisane: 5 marca 2013, 11:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Był bym za manualem i nie dlatego że taki posiadam :]

PostNapisane: 3 listopada 2014, 16:33 
Forumowicz

Moje BMW: Obecnie brak
Moja opinia jest za automatem.
Doswiadczenie
e39 3.0d 194KM automat -rewelacja na trasie-miasto tym bardziej
e60 3.0d 218KM -manual 6 biegów -porażka totalna
e39-525i 192KM -automat ok daje radę ale w porównaniu do manuala za głosno w srodku jest
e39- 530i 231KM-automat -ok jak dla mnie ok wrażenia jak w yżej w 2.5l
e60- 2.0d po lift 177KM -manual 6 biegów ok
e46 -2.0d 150KM 6-biegów manual oki
e46 -320d 150KM KOMBI automat -daje rade nawet jestem bardziej za automatem , być może się przyzwyczaiłem ale wole automat.
Dla ciekawych podam że porównywałem osiągi z kumpla 320d-150km-6biegów i powiem szczerze że do 120 bylismy łep w łep u mnie wycięty katalizator i opony 225/20r17 a u niego 205/55r16
U mnie przebieg samochodu 360.000km u niego 296.000km oba auta z 2003r

Nie wiem jak to wytłumaczyć ???

PostNapisane: 3 listopada 2014, 16:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320ci '95r
Kod silnika: m50b20tu
Garaż: e34 530i V8 >Bmw e36 320ci > Bmw e39 523ia> Bmw e34 525i > Audi a4 b7> Renault Laguna 3 > Bmw e61 LCI 530xd
jeździłem kilka razy e46 150km w automacie, fajnie się to zbierało, jeszcze w kombiaku. Co do spalania to w dieslu nie ma jakiejś masakrycznej różnicy.

Miałem e36 320i w manualu, do tego szpera itd. W takim aucie nie wyobrażam sobie automatu. Ale e46 bez szpery, jeszcze w sedanie czy w kombi to automat jak najbardziej to już "rodzinne" auto.

W tej chwili mam e39 523ia, osiągi spoko, na trasie rewelka, długie przełożenia robią robotę, praktycznie do 170 km\h pali tyle samo na trasie czyli około 9-10l. Średnie spalanie w to 12.5 lpg/100km, 50% miasto 50% trasa.

Co do osiągów no to w przypadku e39 tej sam silnik w manualu robi o 1s lepszy czas do 100 km\h.

Ja bym na twoim miejscu szukał po prostu zadbanego egzemplarza. Jeśli automat to tylko z trybem pół-sekwencyjnym, tym bardziej że to 3er, czyli małe autko o zacięciu "sportowym" he.

PostNapisane: 3 listopada 2014, 17:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
przede wszystkim od listopada 2002 :) (w pazdzierniku weszlo sporo poprawek), no i oczywiscie manual. koniecznie 5 biegowy dluzsze biegi. zrzucasz sobie z 5 na 3 czy z 4 na 3 i masz fajne szarpniecie czego nie ma w benzyniaku :hyhy: , jeszcze chip na ponad 400Nm i Ci starczy po bulki benzyna bez dsg w automacie no to sorry wole wtedy kupiastego diesla z 6 biegową i ograniczeniem do 216km/h po 2003 od marca co z resztek z magazynów składali

Tytuł: Re: [E46] 320d 150KM automat czy manualna skrzynia biegów
PostNapisane: 14 sierpnia 2015, 21:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36/e46
Kod silnika: M43B16
Garaż: Było e36 touring, jest e46 touring
A więc również wypowiem się na ten temat od niedawna mam e46 2.0d 150KM w automacie no i... jeździłem e39 2.5 tds manual i 2.0 benzyna 150KM w automacie i się nie umywają do ów e46, nie trzeba się zastanawiać dwa razy przed wyprzedzaniem na krótkich odcinkach tylko but i jesteśmy przed pojazdem który 3 sekundy wcześniej był przed nami :kwasny: a co do trwałości, to mit że automat jest bardziej awaryjny, to właśnie w manualu jest więcej części do uszkodzenia, skrzynia automatyczna jest trwalsza ale wiadomo jak się popsuje to nieraz lepiej kupić taką samą używaną niż naprawiać.

PostNapisane: 16 sierpnia 2015, 11:27 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B30
lobos napisał(a):
a co do trwałości, to mit że automat jest bardziej awaryjny

naturalnie zgadzam sie. to nie skrzynie automatyczne sie psuja, tylko ludzie je dojezdzaja. serwis + odpowiednie traktowanie skrzyni i jest zero problemów.

[qnote="Martines_Lesz"] W E46 w benzynach automaty były ZF :cisza: - to są bardzo mało awaryjne skrzynie i chwalone.
W dieslach E46 są awaryjne skrzynie od GM i nie wytrzymują momentu.[/qunote]

nie uogolniaj, bo mam m54b30 z automatem GM i co wiecej, to bardzo sobie chwale takie polaczenie i nie zamienilbym na zadnego manuala. skrzynie GM sa konstrukcji amerykanskiej gdzie jak wiadomo kroluja duze benzyniaki i automatyczne skrzynie, wiec cos w tym musi byc :cisza:

PostNapisane: 17 sierpnia 2015, 10:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E38 730iA 1995
Kod silnika: M60B30
Ja mam w swoim aucie ZF 5HP18, skrzynia chodzi płynnie jak masełko, olej w skrzyni + filtr wymieniony zaraz po zakupie. Automaty ZF są trwałe pod warunkiem odpowiedniego serwisu chodzi głównie o wymianę oleju. Do miasta super, nie trzeba sprzęglić machać tylko puszczasz hamulec i jedziesz. Automat to super wygoda i komfort a przy dużym silniku nie czuć spadku osiągów (konwerter "zabiera" trochę momentu). Generalnie polecam automat, dla mnie jazda z manualem to męczenie się, i nie że jak to czasem piszą złośliwi "nie ogarniam sprzęgła", "skrzynia dla inwalidów" bo jeżdzę zawodowo tylko automat to wygoda dla mnie z wyboru.

PostNapisane: 17 sierpnia 2015, 13:25 
Forumowicz

Moje BMW: e60
Kod silnika: M57
oczywiście że manual... :super: jak bedziesz chciał sobie zwiększyć moc to automat nie zniesie ci za dużo niutków :dobani:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1