BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 10:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 2 wzmacniacze - czy alternator/akumulator wytrzyma?
PostNapisane: 2 marca 2013, 12:04 
Forumowicz

Moje BMW: 330d Touring
Kod silnika: M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=123920
Witam wszystkich zainteresowanych tym tematem w dziale car audio. Mój przypadek jest nietypowy, ze uwagi na to że opiera się o podłączenie całego sprzętu w całość i pobór prądu przez 2 dość mocne wzmacniacze.
Nie potrafie nazwać tego profesjonalnie, dlatego opisze to w najbardziej zrozumiały sposób: Czy po podłączeniu całego sprzętu w całość pobór prądu przez 2 wzmacniacze wraz z dużą ilośćią głośników, będzie w jakiś sposób negatywnie wpływało na spadki napięcia prądu - który zapewne wyliczony jest tak przez producentów BMW żeby starczał na całą elektrykę funkcjonującą w aucie podczas pracy silnika? krążą pogłoski od pseudo-znawców że w Dieslach jest jakiś tam zapas energii? że: " Diesle mają podwyszony prąd ładowania 90A - 130A "
Stąd mój temnat: 2 wzmacniacze - czy alternator/akumulator to wytrzyma?
żeby po połączeniu wszystkiego nie okazało sie ze musze zaraz zmieniac akumulator, bo bedzie niedoładowywany, czy też alternator który nie bedzie doładowywał nie uległ zniszczeniu :kwasny:
Wybrałem taki właśnie sprzęt z uwagi na to że miałem możliwość odsłuchu w innych autach, poza tym dużo słabszym wzmacniaczem głośnikowym Balupunkta, który posiadam od 3 lat.

Głośnik bassowy grał będzie w solidnie wykonanej ogromnej szczelinowej skrzyni bassowej z MDFu. zrobionej i wyliczonej przez firme car audio w Krakowie specjalizującą sie w tym temacie.
Wszstko zasilane bedzie radiem Alpine CDE-9848RB narazie tylko takie mam napewno bedzie zmienione na kolejna Alpine ze wzgledu na ogromne mozliwosci ustawiania miekkosci,głębokośći i czestotwiwosci Bassu.

Obrazek

Przedstawiam cały sprzęt z dokładnym opisem Danych Technicznych każdego z osobna:
-Wzmacniacz Crunch GTX 3000D

Obrazek

Obrazek

Dane techniczne:
Ilość kanałów 1 Moc RMS przy 4 ohm 1 x 600 Wat Moc RMS przy 2 ohm 1 x 1000 Wat Moc RMS przy 1 ohm 1 x 1500 Wat Moc dynamiczna przy 4 ohm 1 x 1200 Wat Moc dynamiczna przy 2 ohm 1 x 2000 Wat Moc dynamiczna przy 1 ohm 1 x 3000 Wat Możliwość mostkowania nie Zwrotnica dolnoprzepustowa 1 ch 35Hz - 250Hz Filtr subsoniczny (poddźwiękowy) 15Hz - 55Hz Praca w trybie stereo nie Praca w układzie tri-mode nie Podbicie niskich tonów 0 - 18dB regulowane w przedziale 20 - 80Hz Współczynnik tłumienia 200 Stosunek sygnału do szumu 90dB Suma zniekształceń harmonicznych T.H.D & N. 0,1% Kontrola fazy 0 - 180 stopni Czułość wejściowa 0,2V - 6V Impedancja wejściowa 47 kOhm Wejście liniowe sygnału RCA tak Wejście sygnału Hi-level nie Zdalne sterowanie basu tak Wskaźniki diagnostyczne zasilanie / zabezpieczenie / przegrzanie Obwód klasy cyfrowy Class D Zabezpieczenie prądowe 2 x 70A Wymiary (wys x szer x dłg) 5,5 x 25 x 38/41 cm

+ Głośnik w szczelinowej skrzyni Bassowej Vibe Space II 12' ( 30 cm ) :

Obrazek

Obrazek

+ Kondensator Lanzar 1.9F 12V Power Capac - LQ19CAP

Obrazek

Przedstawiony Głośnik w połączeniu z tym wzmacniaczem gra bardzo pieknie i bardzo czysto.
Przed zakupem podłączona została skrzynia do wzmacniacza w celu odsłuchu - bez jakiegos dokładnego zestrojenia dźwięk był rewelacyjnie piękny! Dodam jeszcze ze jako posiadacz E46 Touring nie jestem nastawiony na to by sprzet Rozsadzał moje auto! zestrojony zostanie w taki sposob, by BASS był Bardzo Głęboki i w ten sposób spełni moje oczekiwania. Oczywiscie maty wygłuszające zostaną również w pierwszej kolejnosci zamontowane na klapie bagażnika, a wraz z montażem głośników samochodowych oklejone zostana drzwi.

Zestaw Głośników Vibe Black Air 6:

Obrazek

Specification:
Ultra high quality woven Honeycomb fibreglass cone
Multi-Installation options
Tweeters can be used in a surface or flush mount applications
High powered woofer and tweeter engineered to work harmony
SPEEDBASS Polyurethane surround keeps the bass fast
New VIBE angular torsion alloy cast basket
2 way 12 dB per octave passive crossover
6.25" (165mm)
120w RMS Power Handling
360w Max Power Handling
90dB Sensitivity
Frequency Response 60 - 25 000Hz
4ohm
Mounting Depth 62mm

+ Blaupunkt GTA 400 Flash - niezbyt doskonały słabo renomowanej firmy wzmacniacz:

Obrazek

Obrazek

Specification:
Anzahl Kanäle 4/3/2 ch Class A/B
Max. Power@4 Ohm 4x90 / 2x300 Watt
Max. Power@2 Ohm 4x140 Watt
RMS Power@4 Ohm 4x45 / 2x140 Watt
RMS Power@2 Ohm 4x70 Watt
Frequenzgang 10 - 55.000 Hz
Signal-/Rauschabstand > 85 dBA
Klirrfaktor bei Nennleist. < 0,08 %
Eingangsimpedanz > 10 kOhm
Dämpfungsfaktor > 100
Eingangsempfindlichkeit 0,1 - 8 V
Stabilität 2 Ohm (4 Ohm bridged)
Tiefpassfilter (Lowpass) 40 - 160 Hz (12dB/Oktav)
Hochpassfilter (Highpass) 100 Hz (12dB/Oktav)
Bass Boost 0 / 9dB bei 55 Hz
Eingänge 4x RCA
Ausgänge 4x Lautsprecher
Abmessungen 328 x 60 x 246 mm

Jeśli ktos z forumowiczów zna sie i potrafi udzielic mi odpowiedzi na dane pytanie bardzo prosze, jesli to mozliwe o:
1.wyliczenie poboru prądu
2.czy konieczna jest wymiana alternatora/akumulatora na wiekszy
3.jaką użyć grubość kabla zasilającego wzmacniacze (przekrój w mm) - akumulator i wzmacniacze umieszczone w bagażniku

Dziekuje Bardzo za odpowiedzi i zainteresowanie moim tematem.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 2 wzmacniacze - czy alternator/akumulator wytrzyma?
PostNapisane: 3 marca 2013, 01:26 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Kolego nie jesteś pierwszą osobą która buduje CarAudio na dwóch wzmacniaczach po prostu należy pamiętać o grubym przekroju okablowania prądu i masy a do tego dołożysz jeszcze kondensator i będzie wszystko jak należy :)

Pamiętaj o tym iż nie ilość głośników a ich jakość bierze odpowiedzialność za jakość dźwięku :)

Dość fajny sprzęcik wybrałeś :P

PostNapisane: 3 marca 2013, 07:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Poczytaj o odstawach
http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf

Według mnie nie ma co liczyć, trzeba pomierzyć spadki napięcia i będzie wiadomo jak z wydolnością alternatora.
Ale najpierw postaraj się dobrać odpowiednie okablowanie. Pomyśl też o dobrym prostowniku, żeby aku co jakiś czas doładować zapobiegawczo ;)

PostNapisane: 3 marca 2013, 11:30 

Link jaki podrzucił Ci lupanet ma zawartą wartościową wiedzę :)

Ale tak jak mówiłem na dobrym okablowaniu czyli o odpowiedniej grubości plus do tego kondensator i będzie jak należy :)

PostNapisane: 4 marca 2013, 17:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D M-PAK
Kod silnika: M47N
Spadki pewnie będą,ale nie przekonasz się jakie dopóki nie poskładasz wszystkiego.U mnie altek 150 A sub 600w rms i też 2 piece spadki z 14.2V na naprawdę głośnym słuchaniu na 14.0-13.8 V.Podstawa dobrze naładowany aku i oczywiście sprawny alternator i będzie miodzio :)
Jeśli chodzi o kabelki to do Cruncha minimum myślę te 21mm OFC a nie aluminium :D.Bezpieczniki dobierasz do grubości kabla a im dłuższy kabel na dany amperaż tym musi być grubszy.Np 2 metry 20mm kabla dajesz bezpiecznik od 90-120 A ;)
Jeśli chodzi o Blaupunkta to tutaj wystarczy jakieś 10mm.Wszystko będzie blisko akumulatora więc spawarek po 50mm nie musisz wstawiać :D

PostNapisane: 4 marca 2013, 22:23 

Bezpiecznik zamontuj 30cm od akumulatora :)

PostNapisane: 5 marca 2013, 11:11 
Forumowicz

GREGJ1 napisał(a):
Spadki pewnie będą,ale nie przekonasz się jakie dopóki nie poskładasz wszystkiego.U mnie altek 150 A sub 600w rms i też 2 piece spadki z 14.2V na naprawdę głośnym słuchaniu na 14.0-13.8 V.Podstawa dobrze naładowany aku i oczywiście sprawny alternator i będzie miodzio :)
Jeśli chodzi o kabelki to do Cruncha minimum myślę te 21mm OFC a nie aluminium :D.Bezpieczniki dobierasz do grubości kabla a im dłuższy kabel na dany amperaż tym musi być grubszy.Np 2 metry 20mm kabla dajesz bezpiecznik od 90-120 A ;)
Jeśli chodzi o Blaupunkta to tutaj wystarczy jakieś 10mm.Wszystko będzie blisko akumulatora więc spawarek po 50mm nie musisz wstawiać :D

połączymy... zobaczymy... :) Dzieki wielkie za kilka mądrych słów w szczególnośći chodzilo mi o przekrój kabla, który chce zakupic na dniach i zmontować wszystko w całość. po wstępnych obliczeniach przez kolege elektryka pobór prądu nie powinien przekraczac tej najniższej granicy którą wyznacza ładujący alternator i akumulator prawdopodobnie będzie prawidłowo doładowywany, jest na to doskonały sposób. co nie wyklucza dodatkowego obowiązku dbania o niego. Mam na mysli elektrolit i częstrzsze Przeładowywanie go! :ok:
Kondensator będzie pełnił rolę zabezpieczenia przed spadkami mocy, tworząc stałe napięcie - uchroni przed falowaniem prądu dostarczanego do wzmacniaczy, co prowadzi do uzyskania dużo lepszej jakośći dźwięku.
Jeśli chodz o kable to zdaje sie na Twoją wiedze :piwo: zerkne jeszcze na jakieś forum Car Audio w celu dokładnego upewnienia sie - bo kupuje tylko raz! a musi grac okazjonalnie! :)

Pozdrawiam

Szczurek1986 napisał(a):
Bezpiecznik zamontuj 30cm od akumulatora :)

Dzięki wielkie za cenną uwage, wiem że to jest bardzo ważne. Odległość bezpiecznika od akumulatora ma znaczenie z uwagi na prawidłową zasade działania. wpływa też w dużym stopniu na większe prawdopodobieństwo uchronienia sprzętu przed ewentualnym zniszczeniem w wyniku skoku napięcia. w razie coś! Od tego jest - żeby sie przepalić :) Pozdro! :ok:

PostNapisane: 5 marca 2013, 20:46 

t!k3r i takie podejście do tematu rozumiem :super:

PostNapisane: 6 marca 2013, 18:41 
Forumowicz

Szczurek1986 napisał(a):
t!k3r i takie podejście do tematu rozumiem :super:

Mając takie informacje TO MUSI DZIAŁAĆ! :) dzieki jeszcze raz.

PostNapisane: 6 marca 2013, 20:42 

Wiesz dwa mocne piece przy tym co robią niektórzy w autach specjalnie pokazowych czy też democarach to pikuś :D

PostNapisane: 12 marca 2013, 11:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
ja z doświadczenia daję zawsze grubsze kable na przyszłość - ja bym położył 35mm, chociaż 20mm też będzie dobry

alternator wytrzyma, chyba że będziesz mało jeździł z muzyką z pełną głośnością to mogą się pojawić problemy
nigdy nie rozumiałem podejścia że wywala się więcej kasy na bass, skrzynię i wzmacniacz a mało zostaje na przód - a to przecież większość doznań dostajemy właśnie z przednich głośników i to właśnie w nie powinniśmy zainwestować lwią część kasy przednaczonej na instalację - maty, dystanse, kable - no chyba że to ma napier.alać a nie grać.
radio i przedni wzmacniacz odstają jakością od głośnika basowego i wzmacniacza

jeśli radio alpine to tylko seria CDA

PostNapisane: 13 marca 2013, 00:40 
Forumowicz

Powiem Ci, że w sumie to masz ogromną racje... najbliżej naszego ucha są przednie glośniczki i to właśnie z nich słyszy sie najczystrzą barwe dzwięku.Bass jest tylko dopełnieniem, esencją tego wszystkiego, dlatego umieszczony z tyłu,doskonale współgra z całośćią... W tym wypadku głośnik Bassowy został mi z poprzedniego auta ( BMW posiadam od roku ) i tylko skrzynia została zrobiona pod moje auto. Głośniczek w skrzyni, Wzmacniacz Blaupunkt i Crunch, kondensator i Radio też już posiadam. Więc do całego zestawu do dokupienia brakuje mi tylko Zestawu Przodu...
Firma VIBE przekonała mnie do swojej jakośći właśnie czystośćią i pięknym dźwiękiem. Dlatego też chciałbym zamontować na przód właśnie ten zestaw.
Może ktoś z forumowiczów miał styczność własnie z tym zestawikiem Vibe Black Air 6 ?
Bądź też jakie są może wasze propozycje odnośnie przodu, bo w ten sposób nie starałem sie uzyskać odpowiedzi na forum.
Może Ty wsa, masz jakiś pomysł odnośnie jakiejś renomowanej marki ktorej zestaw mogłbym zamontowac na przod? :ok:

PostNapisane: 13 marca 2013, 09:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
ale głośniki przednie masz całkiem fajne, tylko air6 muszą dostać dużo mocy żeby z nich wydusić wszystko, wydaję mi się że jak dostarczysz im te 120-150rmsu (byle nie z blaupunkta) i uczciwie zamontujesz w wytłumionych dobrze drzwiach powinno Cię zadowolić
do takiego tłusto grającego tyłu pasuje mi dls r6a na przodzie
dego po sp650, rainbow c62, z tańszych powerbasy z tej najwyższej serii 2xl, hsk165, audio system hx165
ogólnie to ja bym się skupił na zmianie radia i wzmaka na przód, głośniki nie są złe
wzmacniacz na przód - ja lubię juniora 2-370 - uniwersalny, ładnie gra, nie drogi w używce
albo po taniości szukać starych alpine v12 albo nawet czarnej serii np 3539
kiedyś miałem r6a pod signatem ram3 - morda mi się cieszyła bo nawet brak woofera w bagaju mi nie przeszkadzał

napisz mi jakiej muzyki słuchasz i jak to będziesz montował i jakie masz fundusze to Ci się postaram coś lepszego podrzucić

PostNapisane: 13 marca 2013, 10:22 

Rockford Fosgate - p1652s taki zestaw mam u siebie na przodzie i jest mega :ok:

PostNapisane: 13 marca 2013, 16:45 
Pierwsze kroki

wsa napisał(a):
pasuje mi dls r6a na przodzie

Zgadza się jak na tak mały głośnik ma kopa,ale średnicy w nim mało a tw z zestawu ostrzy jak szalony.

PostNapisane: 13 marca 2013, 22:38 

Dla jednego ostrzy dla drugiego nie :P Wszystko kwestia słuchacza i wysterowania.

PostNapisane: 15 marca 2013, 00:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 518 I E46 320dT
Kabel, to jednak polecałbym Ci 35mm2 lub 50mm2.
Akumulator i wzmacniacze są blisko siebie więc można pokusić się o lepszy kabel. Tak dla profeski.
Potrzebujesz ok. 2m łącznie (zaledwie).

Pozdr.
Greg

PostNapisane: 15 marca 2013, 09:36 
Forumowicz

Helimaniac napisał(a):
Kabel, to jednak polecałbym Ci 35mm2 lub 50mm2.
Akumulator i wzmacniacze są blisko siebie więc można pokusić się o lepszy kabel. Tak dla profeski.
Potrzebujesz ok. 2m łącznie (zaledwie).

Pozdr.
Greg

Dokładnie takiej odpowiedzi oczekiwałem! :)
przekrój kabla może byc duży z uwagi na to że jest mała odległość. koszta również będą niewielkie więc można zaszalec! :ok:

PostNapisane: 15 marca 2013, 11:34 

Wiesz co do okablowania to zawsze lepiej położyć grubsze kable z tego względu iż apetyt rośnie w miarę jedzenia i jak Cię granie wciągnie to będziesz co chwilę kombinował z innym piecem i nie będziesz musiał się martwić że jednak kable położyłeś o za małym przekroju :P po prostu już się w później o to nie martwisz :) Pamiętaj na okablowaniu się nigdy nie oszczędza bo potem wychodzi to bokiem w postaci nie pożądanych dźwięków itp itd...

PostNapisane: 15 marca 2013, 15:25 
Pierwsze kroki

50mm na 2 metrach po co ?? :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1