BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 16:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e38][e39] Po jakim czasie wymienia się cewki zapłonowe ?
PostNapisane: 17 marca 2013, 01:30 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
Zastanawiam się, czy cewki zapłonowe powinno się wymieniać po jakimś przebiegu/czasie?
Moje mają 15 lat, ponad 200tys przebiegu. Pytanie czy wymienić je profilaktycznie czy nie? Objawów braku prądu nie mam widocznych w trakcie jazdy, ale czasem włącza mi się wymiana sprawnych rzeczy na nowe :)
Jeszcze jedna sprawa z cewkami, to prawda, że nie ma efektu pośredniego pomiędzy sprawną, a nie sprawną? Tzn albo działa albo nie ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e38-e39] wymiana cewek zapłonowych
PostNapisane: 17 marca 2013, 07:41 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
cewek kolego nie wymieniasz ..jak juz to powinno sie skontrolowac stan fajek na cewce.kazde uszkodzenie izolacji moze powodowac wypadanie zapłonu szczegolnie na zimnym silniku i duzej wilgotnosci powietrza....i to własnie mozna by nazwac stanem posrednim.....

Tytuł: Re: [e38-e39] wymiana cewek zapłonowych
PostNapisane: 17 marca 2013, 07:45 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jak ostatnio sprawdzalem to Beru (takie sa chyba na 1. montaz) kosztowaly 180zl za szt wiec sumka przy 8 garach robi sie pokazna. Wiem, ze niektorzy wymieniaja "fajke" ktora jest wkrecona w cewke, sam musialem jedna wymienic bo pekla, ale nie wiem czy jest taka potrzeba (rozne opinie czytalem). Na pewno nie zaszkodzi, ale z drugiej strony, to nasze auta maja swoje lata. Idac tym tokiem myslenia, nalezaloby wymienic wiekszosc czujnikow. Ponoc nowy czujnik walu/walka potrafi dac druga mlodosc silnikowi, ktory nie lapal bledu z tego powodu (starzejace sie czujniki siemensa zamulaja nieco auto)... Sa tacy, ktorzy zaraz po zakupie wymieniaja pasek klinowy, rolki itp zeby bylo ciszej.

Nie wiem co masz zrobione w swoim aucie, a co jeszcze nie, ale ja wolalbym za ta kase prewencyjnie zmienic odme, korek chlodnicy, visco, olej w skrzyni albo kupic sobie opony. Wymiane sprawnych cewek raczej planowalbym jako ostatnia rzecz.

Tytuł: Re: [e38][e39] Po jakim czasie wymienia się cewki zapłonowe ?
PostNapisane: 17 marca 2013, 16:48 
Zacna persona forum

Dlaczego tak profilaktycznie wymieniam dużo rzeczy/czujników - z reguły kręcę się koło komina, ale raz na jakiś czas niespodziewanie trafiają mi się wyjazdy 2-4 tys km i nie chce aby coś mnie w trakcie takiego wyjazdu zaskoczyło.
Odmę zmieniałem, korek chłodnicy też, visco wleci w następnym tygodniu, opony lato zima, nowe, olej w skrzyni wymieniał poprzedni właściciel 60 tys temu, a do kolejnej wymiany (jeszcze w tym miesiącu) olej, filtr, korki z uszczelkami i uszczelka do miski olejowej zakupione w ASO i już leżą w garażu i czekają na wolną chwilę na wymianę

Planuje też zabrać się za czujniki wałków, sondy lambda, czujniki stukowe - nie że są padnięte i coś dzieje się z samochodem, bo pracuje świetnie, ale po to aby gdzieś 2 tys km od domu mnie nie zawiodły - stąd też pomyślałem o cewkach w komplecie z nowymi świecami

PostNapisane: 17 marca 2013, 21:32 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
W takim razie jak już tak wymieniasz to nie zapomnij o nowym alternatorze z regulatorem napięcia, oczywiście oryginał oraz nowym układzie chłodzenia a zwłaszcza termostacie( tylko ori) i pompie wody oraz ori koncentracie.
Jeśli coś ma ci się zepsuć 2000 km od domu albo bliżej to będzie to albo brak ładowania albo niesprawny układ chłodzenia.
Aha nie zapomnij o nowym akumulatorze najlepiej oryginalnym ,gdyż wytrzymują nawet 10 lat a czasami dłużej.
Koniecznie wymień wszystkie amortyzatory ,sprężyny i gumowe dodatki, wtedy będzie jazda.
Jeszcze nie zapomnij o nowym płynie hamulcowym.

PostNapisane: 17 marca 2013, 22:52 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
mysle kolego ze naprawde wymiana czujnikow np wału czy spalania stukowego jesli sa sprawne jest chyba lekka przesadą...no chyba że bedziesz się lepiej czuł wiedząc że masz nowe i ryzyko awarii zostało na poziomie minimum...rozumiem płyny eksploatacyjne,swiece,uszczelniacze likwidacja punktow zapalnych ale nie popadajmy w przesadę....bo idac tą droga skonczyło by sie na wymianie 90% czesci w aucie...a nie o to chyba chodzi..

PostNapisane: 17 marca 2013, 23:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Niema czegoś takiego ze sie psuje albo dziala, istnieja etapy przejściowe, dziwi mnie info że cewek się nie wymienia. Skoro one padają jak muchy po okolo 10-15 latach.

Bardziej chodzi o to że komputer nie pokazuje błedu cewki dopóki calkiem nie wypadnie zapłon. Wszystko da się sprawdzić na kompie ;).

Takie rzeczy zazwyczaj wychodzą na gazie ;) na benzynie pewnie z 15-20 lat wytrzymają.

Zazwyczaj obiawami padającej cewki jest szarpanie na niskich obrotach przy większym obciążeniu

PostNapisane: 18 marca 2013, 22:43 
Zacna persona forum

nie popadajmy w fobie. czesc rzeczy o ktorych piszesz robilem, ale uznalem je za konieczne, a ze byly to rzeczy mechaniczne to nie bylo wiekszych problemow z ich diagnoza. Z cewkami i czujnikami nir mialem do czynienia dlatego wypytuje czy 15 lat to czas kiedy moga juz miec jakis wplyw na funkcjonowanie samochodu i moga byc narazone na awarie

Edit: wykrakałem, wyskoczył mi w Inpie błąd czujnika stukowego, pytanie tylko czy Knock Sensor 2 to bład czujnika czy wykrycie spalania stukowego.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1