Nie widziałem tej sytuacji z rzekomym blokowaniem przez Raikkonena. Chętnie zobaczyłbym jak to wyglądało. Widziałem za to, że Perez w trakcie kwalifikacji przeszkodził Hulkenbergowi podczas hamowania do zakrętu 9, a sędziowie jakoś nie ukarali za to Pereza.
Przy okazji parę informacji dotyczących typowania.
W zeszłym roku KaroleK chciał, aby na początku roku zgłosili się wszyscy chętni do zabawy, aby później nie dochodziły jakieś przypadkowe osoby i utrudniały mu liczenie.
Mi nie przeszkadza jeśli ktoś dojdzie w trakcie albo opuści typowanie. Każdy kto podaje swoje typy będzie zawsze uwzględniony w klasyfikacji.
W zeszłym roku w trakcie GP Hiszpanii 2012 Hamilton wygrał kwalifikacje, ale potem został wykluczony z kwalifikacji i z P1 startował Maldonado. W takiej sytuacji w typowaniu jako zdobywca P1 będzie zawsze traktowany kierowca, który rzeczywiście startuje z P1 do wyścigu.
Jeśli wystąpi sytuacja jak np. w trakcie GP Belgii 2008 albo GP Niemiec 2012, czyli kara czasowa dla kierowcy nałożona po zakończeniu wyścigu jako wyniki wyścigu zostaną oczywiście uznane ostateczne oficjalne wyniki wyścigu.
W GP Australii Q1 odbyła się zgodnie z planem, a Q2 i Q3 zostały przesunięte na niedzielę. W takiej sytuacji godzina zakończenia typowania pozostaje bez zmian. Jednak w sytuacji kiedy kwalifikacje w ogóle by się nie rozpoczęły i zostały przesunięte na później czas typowania zostaje automatycznie wydłużony, a godziną zakończenia typowania jest oficjalna godzina rozpoczęcia przesuniętych kwalifikacji.
Dozwolona jest zmiana swoich typów do czasu zakończenia typowania. W takim przypadku proszę edytować swoje typy zamiast pisać drugiego posta z nowymi typami.
Proszę również o uczciwe typowanie i szanowanie innych uczestników zabawy. W zeszłym roku były incydentalne przypadki, które mi osobiście bardzo się nie podobały i uważam je za próbę oszustwa tzn. dana osoba podała swoje typy w terminie, a następnie kiedy było już po wszystkim podała je drugi raz, ale poprawnie. Innym razem podała swój typ na kwalifikacje kilka godzin po ich zakończeniu, a nawet w niedzielę rano. W sytuacjach kiedy ktoś spóźni się parę minut typy nie będą uwzględniane bez żadnych konsekwencji. Ale w sytuacji kiedy ktoś wyraźnie będzie próbował oszukiwać musi się liczyć z pokazaniem "czarnej flagi" w danym typowaniu albo podzieleniem losy Grosjeana po GP Belgii 2012.
Razem z wynikami typowania będą podawał datę następnego wyścigu oraz czas zakończenia typowania. Proszę tego pilnować i jeśli jest za późno nie podawać swoich typów i nie śmiecić w temacie.