BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 22:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 530dA skrzynia automatyczna
PostNapisane: 29 marca 2013, 18:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530dA
Kod silnika: M57B30
Witam!
Mam takie pytanie bo poczytalem troche o skrzyniech GM ASB w 530d i pisal ktos tak ("Skrzynia nie lubi sie grzac tak więc dłuższe jeżdzenie z predkościami powyżej 150km/h nie jest wskazane") :zdziwko: To co jak bede jechal do polski przez niemcy to nie bede se mogl grzac tak 180-200 ? :suchy: bo sie przegrzeje dla mnie to troche dziwne ze w takim aucie z tata moca i takich osiagach nie mozna sobie jechac spokojnie bez obaw 180 Powiedzcie mi czy tak jest czy on cos kreci. A i sory ze tak pisze jakos dziwnie nie humanitarnie ale zalozylem dopiero konto 10 minut temu . Pozdrawiam i dzieki :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e39 530dA skrzynia automatyczna
PostNapisane: 29 marca 2013, 19:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Podobno nie lubi takich prędkości, taka opinia. Nie miałem okazji sprawdzać, ciągle po polskich drogach się poruszam. Jeżeli mogę podpowiedzieć to zadbaj o drożność układu chłodnic, żeby nie było zapchane ożebrowanie pyłem, wtedy przepływ powietrza będzie większy, a co za tym idzie skrzynia będzie miała chłodniejszy płyn(olej), bo to on się grzeje i robi się rzadki.

PostNapisane: 29 marca 2013, 19:19 
Pierwsze kroki

No to nie za fajnie :/ale tez czytalem ze jesli si ebedzi ewymienialo olej tak co 60 tys to skrzynaia pochodzi 500 tys km a nawet i wiecej i ze jak silnik zczipowany no to juz skrzynia nie wytrzymuje mocy i padaja po 200 tys gdzies. I gdzie sie znajduje chlodnica oleju w skrzyni bo nie wiem :P

PostNapisane: 29 marca 2013, 22:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
wszystkie chłodnice znajdują się w czołowym segmencie auta wszystkie są skupione razem za chłodnica klimy jest chłodnica skrzyni ;)

PostNapisane: 30 marca 2013, 15:44 
Zacna persona forum

Dokładnie jak martinobmw pisze, ale zdemontuj samą chłodnicę z silnika, otrzymasz wtedy dobrzy dostęp żeby przeczyścić wszystkie chłodnice, najlepiej sprężonym powietrzem. U mnie najbardziej zawalona była ta z silnika i dużo powietrza zatrzymywała.

PostNapisane: 30 marca 2013, 16:06 
Zacna persona forum

Ja miałem pod ręką kompresor i wspomagałem się szczotką drucianą w miejscach gdzie nie szło samym powietrzem. Może nie udrożniło w 100% ale w 90% to na pewno. Jak ma pod ręką karcher to warto spróbować.

PostNapisane: 30 marca 2013, 16:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
Bryksiu napisał(a):
GM ASB w 530d i pisal ktos tak ("Skrzynia nie lubi sie grzac tak więc dłuższe jeżdzenie z predkościami powyżej 150km/h nie jest wskazane")

Również posiadam tę skrzynię i przed jej kupnem studiowałem wiele forów i znalazłem także pobieżną informacją taką jak Ty podajesz, że nie lubi jeździć długo z wysokimi prędkościami, ale na innym forum ktoś opisał to dokładniej i wyjaśniał, że owszem tak jest ale w skrzyniach montowanych na rynek USA gdyż są bez chłodnic ASB (tam jeżdżą ze stała prędkością po autostradach nie przekraczając 130km/h i to niby dlatego), a w europejczykach montowali chłodnicę do skrzyni aby zapobiec się przegrzewaniu. Ile w tym prawdy to nie wiem ale ślepo w to wierzę gdyż nie mam innego wyjścia ;D (a z takimi prędkościami na dłuższych odcinkach w Polsce rzadko się poruszam). Może jakiś user to potwierdzi lub rozwieje wątpliwości.

PostNapisane: 30 marca 2013, 16:43 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: TESLA
Kod silnika: ELEKTRYCZNY
Garaż: TESLA MODEL 3 Performance | BMW e92 328iA ALPINWEISS III | DODGE CHALLENGER R/T | Opel vivaro XD | G30 518d+ RWD 8HP
Tak jak piszesz, wymieniać olej, drożność chłodnic i powinno być dobrze, w Oplach z silnikami CDTI pada 6ty bieg i to w manualu(sam byłem świadkiem tego..na autostradzie przy prędkości 180km/h wysypał się bieg...), bo opel nie zaleca wymiany oleju i jazda z prędkościami 160+ i robienie dużych przebiegów zabija je, przy przelocie ok +/-100tyś zaczynają wyć, do 200tyś dolatują po pierwszej naprawie :rotfl: i potem znowu się sypią...nawet powstały zestawy naprawcze do tej usterki..mało tego warsztaty które tylko to naprawiają :rotfl:

E46 M3 Alpinweiss III viewtopic.php?f=89&t=171180
BYŁO:
E92 335i Schwarz 2 IC turboworks + Charge Pipe Turboworks
367KM/541NM http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=167595

e39 540iA SEDAN CANYONROT ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147863

e36 318is Coupe HELLROT MOTORSPORT INTERNATIONAL LIMITED EDITION ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145412

e36 328i Coupe ALPINWEISS III
->> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141651[/color]

PostNapisane: 31 marca 2013, 00:43 
Pierwsze kroki

Ok popatrze na te chlodnice zobacze czy nie jest zabita i wgl. Dzieki za podpowiedz :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1