Temat jak na dzień dzisiejszy rozwiązany. Teraz tylko jeździć i testować. Już opowiadam co i jak - może komuś się przyda...
Powodem tych wszystkich problemów były.... Nowe, wadliwe przewody wysokiego napięcia NGK!!!
Zaczynając od początku:
1) Założyłem nowe świece (4-elektrodowe) i przewody NGK - zaczęło przerywać jak w jakimś komarku więc najszybciej podmienić przewody na stare - trafiony! Chodził dobrze czyli podejrzenie padło na przewody.
2) Po 2 dniach nagle zaczęło telepać strasznie silnikiem

i bez znaczenia czy ciepły czy zimny, czy lpg czy PB.
3) Diagnostyka na kompie - nie działa 1 i 3 cylinder

4) Sprawdzenie jak wyglądają te nowe super fajne świece 4-elektrodowe - czarne, zasmolone

co najlepsze to koleś w sklepie mi takie "dopasował" a wczoraj jak ryłem forum to znalazłem że do LPG nie powinno się dawać więcej jak 2-elektrodowe świece, poza tym mieszanka air-pb ma mniejszą rezystancję od air-lpg (niektórzy na lpg zmniejszają szczelinę na świecy). W ostateczności świece zastąpiono starymi.
5) po kilku następnych testach pod kompem podejrzenie (w 99%) padło na cewkę - kupiłem nową.
6) założyłem nową cewkę, te kupione juz nowe kable i stare swiece - chodził OK. przyjechałem do domu i nagle znów się zaczęło.
7) Dzisiaj miałem farta bo do mechanika podjechała taka sama bunia więc przełożyliśmy cewkę i kable od tamtej i zaczęło działać - test kilkanaście km i wszystko OK.
Natomiast do tamtej buni przełożyliśmy mój zestaw cewka + kable i zaczęła się telepać

Zamienialiśmy jeszcze cewki żeby je wykluczyć i wszystko jasne:
ZAWINIŁY PRZEWODY!!!
Do tamtej buni zakładaliśmy moje stare przewody (telepał strasznie ze nie mozna bylo ruszyć, tylko 2 cylindry chodziły) i nowe te wadliwe kable (telepało ale mniej - 3 cylindry chodziły).
Teraz jeżdżę na starych swiecach, jutro pójdę je zareklamować - myślę ze przez źle dobrane świece mogło się tak porobić z kablami...
Ale się rozpisałem...

ale może komuś się przyda taka wiedza. Uważajcie na świece i pseudo znawców w sklepach...
Dziękuję również wszystkim, którzy chętnie dzielili się ze mną swoimi sugestiami.