BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 07:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2007, 21:37 
Forumowicz

Prawda jest taka ze tym co sie scigaja nie wytlumaczy sie. Wiekszosc z tego grona uwaza ze jest fantastycznym kierowca. I gadanie ze wypadki zdarzaja sie codzien w normalnym ruchu jest nieprzekonujace. Podczas wyscigu zawsze jest podniesiona adrenalina i przecenia sie swe umiejetnosci.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2007, 21:51 
Uzależniony od forum :)

Ja uważam, że nie ma co się ścigać czy to w mieście czy poza miastem. Nigdy nie mamy pewności...
Przyklad na wlasnej skórze: gdzieś po miesiącu jeżdżenia swoim BMW chcialem sprawdzić czy jest zdrowa(czytaj ile pojdzie :hyhy: ) Jest niedaleko mnie 5 km gładziutkiej drogi rzadko uczęszczanej a w nocy to w ogóle. Nie pamietam dokładnie ile wtedy wycisnąłem, ale napewno ponad 180 km/h. I wszystko byłoby pięknie, ale dwa dni później jechałem tą drogą na dyskę tak ze 140 i mi dosłownie przed maskę wyskoczył zając, hamować nawet nie zdążylem(może trochę) straty to na szczęście byl tylko zderzak... I tu pytanie: A jakby wtedy przy 180 wpadl zając pod kolo? :przestraszony:

Teraz już na żadnej drodze nie czuję się bezpiecznie...

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2007, 22:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Sylwek_ch jakby w drewnianym kosciele spadła Ci cegła na głowę to przestałbyś chodzić??Albo zaczął na msze przychodzić w kasku? Owszem myśleć i starać się przewidywać.Ale na boga nie dać się zwariować.Jak podejście pewnej znanej mi osoby:

- Nie kupie felg alu bo mi gwizdną bo kumplowi postawili auto na cegłach

- Nie kupie dobrego radia bo wybiją szybę i ukradną,głosników tez nie bo zrobią to samo

Etc.

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2007, 22:16 
Zacna persona forum

CiOoS napisał(a):
Sylwek_ch jakby w drewnianym kosciele spadła Ci cegła na głowę to przestałbyś chodzić??Albo zaczął na msze przychodzić w kasku? Owszem myśleć i starać się przewidywać.Ale na boga nie dać się zwariować.Jak podejście pewnej znanej mi osoby:

- Nie kupie felg alu bo mi gwizdną bo kumplowi postawili auto na cegłach

- Nie kupie dobrego radia bo wybiją szybę i ukradną,głosników tez nie bo zrobią to samo

Etc.

Ano właśnie ! :) Dobrze prawisz kolego...

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2007, 22:38 
Pierwsze kroki

CiOoS, Nie igrac z wlasnym zyciem(tym bardziej zyciem innych)
Jesli masz ladne alu to raczej masz do nich sruby zabezpieczajace :hyhy:
Drzwi raxzej tez zamykasz(i okna)zeby Cie radio nie opuscilo :hyhy:
I to jest wlasnie zdrowy rozsadek :super:

Moja bunia http://bmw5er.pl/viewtopic.php?t=223

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2007, 22:51 
Przyjaciel forum

Cytuj:
araon72
PostWysłany: 19 Wrzesień 2007, 23:38 Temat postu:
CiOoS, Nie igrac z wlasnym zyciem(tym bardziej zyciem innych)
Jesli masz ladne alu to raczej masz do nich sruby zabezpieczajace :hyhy:
Drzwi raxzej tez zamykasz(i okna)zeby Cie radio nie opuscilo :hyhy:
I to jest wlasnie zdrowy rozsadek :super:

faraon72 A co dają śruby zabezpieczające i zamknięte drzwi? :D
Tylko lepsze samopoczucie.W tym kraju koła robi się w minutę a radio w 10 - 20 sekund.Sęk w tym że przy założeniu Pewnego jego mościa z Białegostoku "...nie będzie niczego" nie kupiłbym alu,nie założyłbym radia i dobrego nagłosnienia a wogóle to po co mi auto może się zabije,benzyna droga,drogi dziurawe jakiś łysy mnie natłucze..............etc.Bo po co.Rozumiesz chodzi o metodykę.

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2007, 23:20 
Pierwsze kroki

faraon72 A co dają śruby zabezpieczające i zamknięte drzwi?
NIC a i tak je mamy
oki zaczynamy juz "lac wode" bo to temat rzeka :hyhy:

Moja bunia http://bmw5er.pl/viewtopic.php?t=223

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, 01:22 
Pierwsze kroki

faraon72 napisał(a):
esiue30 Jesli jeszcze nie wiesz do czego zmierzam to odzwiedz OIOM lub urazowke duzego szpitala.Tam lezy sporo"wscieklych"ktorym sie zdawalo ze sa "szybcy"

troche drastyczny przypadek
ale powiedzcie mi ilu osobom stala sie powazna krzywda(nie mowim o samochodach ;) ) na zorganizowanych wyscigach na 1/4 mili ???(nie mowie o sciganiu sie na czas przez miasto)
no ile????i nie przytaczajcie mi jakis artykolow z gazet ,bo one kazdy wypadek z pedzacym mlodym kierowca podpisuja pod streetracing i wyscigi,nawet jak w miescie w dzien przycisnie jakis dwoch mlodych,ktorzy sie spotkali na swiatlach opinia idzie ze to organizowane nielegalne wyscigi.
na ustawkach 1/4 mili raczej nic powaznego sie nie dzieje,procz czasem skasowanych samochodow...(ale to juz ryzyko uczestnikow)
wieksze prawdopodobienstwo ze cos sie nam stanie jest jak wyjedziemy w trase w Polsce ;)
ps
slyszalem bodajrze o dwoch nieciekawych sytuacjach jak to gazety nazwaly nielegalne wyscigi-a prawda byla taka ze to stalo sie nie na samych wyscigach,a po nich jak ludzie wracali z nich(ja caly czas mowie o 1/4 mili czyli 402m ;) )

ja nie jestem ani za ,ani przeciw to tylko takie moja rozwazania ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, 01:32 
Forumowicz

Wniosek się nasuwa sam: brakuje torów do sportowej jazdy. Jak raz czy dwa razy w tygodniu każdy by się wyluzował na torze to potem na obszarze zurbanizowanym jechałby 50 km/h i by się do tego szybciutko przyzwyczaił.

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, 01:37 
Pierwsze kroki

Rekinek napisał(a):
Wniosek się nasuwa sam: brakuje torów do sportowej jazdy. Jak raz czy dwa razy w tygodniu każdy by się wyluzował na torze to potem na obszarze zurbanizowanym jechałby 50 km/h i by się do tego szybciutko przyzwyczaił.

prawda w 100%,albo udostepnienia niektorych lotnisk istniejacych
a najlepiej nieplatnych autostrad bez ograniczenia predkosci ;) -oh-ale sie rozmarzylem :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, 06:46 

faraon72, mój tato ma szczęście do zwierzyny ucelował kilka saren i nie tak dawno dużego dzika więc wiem jak wygląda po tym samochód i zdaje sobie sprawe. ale jak jedziesz poscigać za miasto gdzieś w pola to co ci moze wylecieć?
zdaleka zobaczysz że sarna biegnie.

wszyscy piszecie na NIE a sami wyprzedzacie naperno nie raz i dwa na ciągłej, przy przekroczonej predkości,
to dopiero jest niebezpieczne.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, 06:47 
Zacna persona forum

1kowal1 napisał(a):
ale powiedzcie mi ilu osobom stala sie powazna krzywda(nie mowim o samochodach ) na zorganizowanych wyscigach na 1/4 mili ???(nie mowie o sciganiu sie na czas przez miasto)
kilka miesięcy temu w usa zginęło kilku widzów a kilkunastu zostało rannych gdy koleś przy popisowym paleniu gumy swoim bolidem stracił panowanie nad kierownicą.
Co do ścigania się po mieście to ja też nieraz sobie pozwalam nawet na 150 na pewnych odcinkach w bielsku ,ale sytuacja zawsze jest czysta , skrzyżowania przez chwilę są puste , ja stoję pod światłami jako pierwszy a za mną sznurek samochodów, zero przechodniów i co ciekawe zdarzają sie takie sytuacje tuz przed godzinami szczytu, co czasami bardzo dziwi bo po kilku minutach są straszne korki.
Jednak co do rywalizacji dwóch samochodów z takimi prędkościami na mieście to już raczej głupota bo wiadomo że wtedy jest większa adrenalina i o wypadek nietrudno bo każdy chce być lepszy za wszelką cenę.
Niektórzy się tu zarzekają że jeżdzą przepisowo , ale wątpię w to tak jak i CiOoS, i popieram jego zdanie w kwesti tego ze przepisowa jazda niczego nie daje jeśli człowiek nie ma wyobrażni i zdolności przewidywania .

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Ostatnio edytowano 20 września 2007, 11:36 przez mcgiver, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, 11:24 
mcgiver napisał(a):
ednak co do rywalizacji dwóch samochodów z takimi prędkościami to już raczej głupota bo wiadomo że wtedy jest większa adrenalina i o wypadek nietrudno bo każdy chce być lepszy za wszelką cenę.

I to właśnie mi chodzi.

mcgiver napisał(a):
Niekturzy się tu zarzekają że jeżdzą przepisowo , ale wątpię w to tak jak i CiOoS, i popieram jego zdanie w kwesti tego ze przepisowa jazda niczego nie daje jeśli człowiek nie ma wyobrażni i zdolności przewidywania .

Jestem tego samego zdania!

:ok:

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, 11:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
BartE36 napisał(a):
ak ktoś chce się sprawdzić są od tego inne miejsca. uwieżcie, gdyby to było równie bezpieczne co konkurencje na torze, nie byłoby to zakazane.

wyścigi nie są zakazane, przynajmniej w Polsce :) polskie prawo nie definiuje, a już tym bardziej nie zabrania "nielegalnych wyścigów" :)

CiOoS napisał(a):
Pamiętam tylko wypowiedź jednego ze streetracingowców który stwierdził że mimo tego że jest sss w którym prym już w tej chwili wiodą auta - prawie dragstery, adrenaliny przy "nielagalnych wyścigach nic nie zastąpi"

mało jest teraz "nielegalnych wyścigów" (nie mówię tu o spotkaniach na warszawskiej spalarni ) , przyszła moda na drift ;) zresztą ile można sprawdzać czyj tatuś da więcej kasy na samochód ;)

Coupe, czyli historia o tym jak kupić seryjne auto i nie dać się zwariować

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, 12:04 
Ania napisał(a):
wyścigi nie są zakazane, przynajmniej w Polsce :)

no nie :rotfl: hehe, tak jak Ali G się ścigał :viva:

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, 13:04 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Ania Wysłany: Dzisiaj 12:59 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

BartE36 napisał/a:
ak ktoś chce się sprawdzić są od tego inne miejsca. uwieżcie, gdyby to było równie bezpieczne co konkurencje na torze, nie byłoby to zakazane.

wyścigi nie są zakazane, przynajmniej w Polsce polskie prawo nie definiuje, a już tym bardziej nie zabrania "nielegalnych wyścigów"

CiOoS napisał/a:
Pamiętam tylko wypowiedź jednego ze streetracingowców który stwierdził że mimo tego że jest sss w którym prym już w tej chwili wiodą auta - prawie dragstery, adrenaliny przy "nielagalnych wyścigach nic nie zastąpi"

mało jest teraz "nielegalnych wyścigów" (nie mówię tu o spotkaniach na warszawskiej spalarni ) , przyszła moda na drift zresztą ile można sprawdzać czyj tatuś da więcej kasy na samochód

No tak :D Z definicją coś było aczkolwiek jeśli coś nie jest nielegalne to po co zajmuje się tym policja? :hyhy: ;)
Mało było nagonek?Łącznie z niejedną akcją policji która trzepała wszystkich i wlepiała mandaty na pokaźne sumy?

Hehe mało?Nie obracam się w tym światku ale z tego co wiem to takie "spoty" są po prostu organizowane tak żeby ograniczyć do minimum styczność z policją i "ciekawskimi" i innymi którzy robili tylko niepotrzebny szum i zamieszanie.

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, 14:53 
Zacna persona forum

przykładów już jest sporo. ale każda sprawa wymaga indywidualnego podejścia. jeśli ktoś się ściga np. z kolegą. to jest to zaplanowane i przemyślane w mniejszym lub większym stopniu. myślę że większe niebezpieczeństwa spotykają nas co dzień jadąc zwyczajnie tak jak zawsze do pracy albo do sklepu, gdziekolwiek...

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, 16:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
CiOoS napisał(a):
No tak Z definicją coś było aczkolwiek jeśli coś nie jest nielegalne to po co zajmuje się tym policja?
Mało było nagonek?Łącznie z niejedną akcją policji która trzepała wszystkich i wlepiała mandaty na pokaźne sumy?

Policja się tym zajmuje, bo ścigający się łamią niektóre przepisy ruchu drogowego, żeby wszyscy byli świadomi jakie są to przepisy, to poniżej macie przykłady (razem z ilością punktów, które można za poszczególne wykroczenia dostać i z wysokością mandatu, który należy zapłacić :P):

1. „Zajmowanie więcej niż jednego, wyznaczonego na jezdni, pasa ruchu” 150zł, do tego około 6 punktów karnych za „spowodowanie innego niż kolizja drogowa zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego”
2. „Nieustąpienie pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu podczas włączania się do ruchu” 300zł, do tego około 6 punktów karnych za „spowodowanie innego niż kolizja drogowa zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego”
3. Przekroczenie dopuszczalnej prędkości do 10km/h - mandat do 50zł (od 6-10km/h-1 punkt karny)
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o:
11 - 20 km/h - mandat: od 50 - 100 zł + 2 punkty karne
21-30 km/h – mandat od 100 – 200 zł + 4 punkty karne
31 - 40 km/h – mandat 200 – 300zł + 6 punktów karnych
41 - 50 km/h – mandat 300 – 400zł + 8 punktów karnych
51 km/h i więcej - mandat 400 – 500 zł + 10 punktów karnych
4. „Zawracanie w warunkach, w których mogłoby to zagrażać bezpieczeństwu ruchu lub ruch ten utrudnić” od 200 – 400zł, do tego 5 punktów karnych
5. „Utrudnianie lub tamowanie ruchu poprzez brak lub błędne sygnalizowanie manewru” 200zł
6. „Nieustąpienie pierwszeństwa przez kierującego pojazdem zmieniającego zajmowany pas ruchu” 250zł, do tego 2 punkty karne
7. „Omijanie pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu” 500zł, do tego 10 punktów karnych
8. „Utrudnianie ruchu podczas cofania” od 50 – 200 zł
9. „Wyprzedzanie na przejściach dla pieszych lub bezpośrednio przed nimi” 200zł i 8 punktów karnych
10. „Naruszenie zakazu wyprzedzania na zakrętach oznaczonych znakami ostrzegawczymi” 300zł i 5 punktów karnych
11. „Naruszenie zakazu wyprzedzania na skrzyżowaniach” 300zł i 5 punktów karnych
12. „Wyprzedzanie z niewłaściwej strony lub bez zachowania bezpiecznego odstępu” 200 zł i 3 punkty karne
13. „Zwiększanie prędkości przez kierującego pojazdem wyprzedzanym” 350zł
14. „Nieustąpienie przez kierującego pojazdem pierwszeństwa pieszym znajdującym się na przejściu” 350zł i 8 punktów karnych
15. „Nadużywanie sygnałów dźwiękowych lub świetlnych” i „Używanie sygnałów dźwiękowych na obszarze zabudowanym” po 100zł
16. „Zatrzymanie lub postój pojazdu w warunkach, w których nie jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących lub powoduje utrudnienie ruchu” od 100 do 300 zł i od 2 do 4 punktów karnych
17. „Naruszenie warunków dopuszczalności zatrzymania lub postoju pojazdu na chodniku” 100zł
18. „Korzystanie ze świateł drogowych w sposób niezgodny z przepisami” 200zł od 2 do 4 punktów karnych
19. „Zakrywanie tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne” 100zł
20. „Używanie pojazdu na obszarze zabudowanym w sposób powodujący uciążliwości związane z nadmierną emisją spalin do środowiska lub nadmiernym hałasem” do 300zł

Te i inne przykłady, na podstawie których wyścigi można uznać za nielegalne znajdziecie w: ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o Ruchu Drogowym (PoRD), w Kodeksie Wykroczeń w rozdziale XI dotyczącym Wykroczeń przeciwko bezpieczeństwu i porządkowi w komunikacji, w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz. U. Nr 170, poz. 1393), w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 24 stycznia 1986 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o drogach publicznych oraz w Ustawie z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych.

:] :] :]

Coupe, czyli historia o tym jak kupić seryjne auto i nie dać się zwariować

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, 17:34 

:zdziwko: Aniu chylę czoła... :padam:

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, 17:38 
Przyjaciel forum

Cytuj:
:zdziwko: Aniu chylę czoła... :padam:

.............ja też :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1