BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 10:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Czujniki cofania PDC - gdzie znaleźć kostki?
PostNapisane: 3 września 2012, 08:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 150KM
Kod silnika: M47N
cozi77 napisał(a):
witam,
u mnie pdc nagle przestał działać-i w przeciwieństwie do opisywanych przypadków po wrzuceniu wstecznego nie wydaje żadnego dźwięku, który miałby sygnalizować awarię...
próbowałem osłuchać każdy czujnik z osobna i mam wrażenie, że w ogóle nie wydają żadnych dźwięków.
może ktoś mógłby mi pomóc zanim podepnę moją e46 pod kompa?

Zacznij od sprawdzenia bezpiecznika. Niestety nie pamiętam numeru, ale znajdziesz na liście w schowku.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 20:39 
Forumowicz

serafin2001, daj fotki jak to wygląda na tylnej listwie jestem tego bardzo ciekawy :P . Pomysł sam w sobie idealny po stworzeniu tematu w dziale zrób to sam z pewnaścią skorzysta z tego niejeden forumowicz. Ja w sumie myślałem o dodatkowym zabezpieczeniu kostek przed wilgocią i całym syfem jąkąs zabudową od stony wewnetrznej zderzka, u mnie to miejsce jest strasznie podatne na jakiekolwiek zabrudzenia i wiecznie jest zasyfione błotem. Tylko nie wiem czy cokolwiek to pomoże. Dodatkowo nurtuje mnie jedno pytanie czy ta wilgoć działa negatywnie na kostki czy może na sam czujnik.

PostNapisane: 27 marca 2013, 09:19 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 328iA
Kod silnika: M52B28
Ja podobnie jak kolega serafin2001 zamontowałem w miejsce oryginalnych czujników PDC takie z allegro za kilkadziesiąt złotych. Dodam, że PDC u mnie piszczał, bo jeden czujnik zasyfiony na maksa, wilgoć w środku a kabel nad tłumikiem jakiś partacz już robił więc pewnie był przepalony.
Też kupiłem czujniki, których rozmiar jest taki sam jak oryginałów, pasują idealnie. wiązkę od czujników puściłem przez zaślepkę gumową, która znajduje się bezpośrednio za kołem zapasowym po prawej stronie (stojąc za autem). centralkę i przewody upchnąłem koło tylnej lampy prawej za tym panelem, który osłania zbiorniczek spryskiwacza tył (mam turinga), a zasilanie wziąłem bezpośrednio z kabelków, które idą do lampy cofania.
Dla potomnych: plus jest na niebiesko-zółtym kabelku a zaraz obok niego idzie brązowy (nieco grubszy) i to jest masa. Jako, że zakupiłem wersję z wyświetlaczem, to przeciągnąłem go gdzieś tam po uszczelkach do środka i zamontowałem w tunelu obok wyłącznika awaryjnych i telefonu. Pokazuje odległość, paski zielone, żółte i czerwone, a także, z której strony zbliża się przeszkoda. Poza tym jest taka zaleta, że nawet jeśli się coś uszkodzi (czujnik) to dokupuję sobie zestaw 4 czujek za 50 zł i mam na 4 podmiany:)
Polecam.

PostNapisane: 27 marca 2013, 20:43 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318i
Kod silnika: m43
ktory to bezpiecznik od czujników

PostNapisane: 17 kwietnia 2013, 17:39 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Touring
Kod silnika: M52B20
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130617
witam.chcialbym odgrzac kotleta :d mam problem z cujnikami cofania ale w E36(szukalem tematu do e36ale nie znalazlem)wiecc pisze tu.problem polega na tym iz slysze tylko piszczenie przez jakis czas i nic wiecej.nie dzialaja mi.sprawdzalem czujniki jak wrzucilem wsteczny i kazdy tam pika sobie.kostki co ida do czujnikow sa czysciutkie.czego dalej szukac ??pomocy

PostNapisane: 19 kwietnia 2013, 22:39 
Forumowicz

ktos cos odpowie ???

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 09:44 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320Ci & z3
Kod silnika: 2x M52TUB20
Jak wszystkie cykają to pewnie wina leży gdzieś po stronie modułu. Nie dasz rady zdiagnozować kompem?

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 16:13 
Forumowicz

niestety kompa nie mam... ;/ ale jade w niedz na zlot to moze ktos bd mial i za piwko podlaczy sie to sprawadze :) a jak nie to w miescie zaplace za podlaczenie i bd wiadomo co jest. ale tez czytalem ze wina moze byc czujnika ktoregos mimo ze cyka bo moze odczytywac zla odleglosc przez to ze jest popsuty.prawda?

PostNapisane: 25 sierpnia 2017, 07:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Może ktoś podpowie, sprawa wygląda następująco błędów nie ma czujniki sprawne, centralka pdc ok.
Dzwięk jest tylko wtedy kiedy wypnę z pdc białą kostkę i ponownie wepnę wtedy wszystko działa ok a przy ponownym wrzuceniu wstecznego już nie ma sygnału i znów wyjmę kostkę z pdc wsunę i jest ok .
nic nie jest zaśniedziałem wszystko spryskałem i sprawdziłem

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1