BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 08:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Strażak,Ratownik- jakieś pytania?
PostNapisane: 28 grudnia 2012, 15:20 
Forumowicz

Moje BMW: 1er 120i
Tan filmik pokazuje totalną nieudolność gamoni strażaków, dowódcę z OSP kopnął bym najchętniej w zad a strażaka co gasił utopił w stawie. Tym wozem z muzeum mogli stanąć jeszcze ze 200 metrów dalej :mur: szkoda komentować nieudaczników. Panowie gaszący samochód śniegiem zamiast machać łopatą i się gapić powinni zatrzymywać każdy samochód co jedzie ulicą i wyciągać gaśnicę, w pierwszej fazie ten pożar był do ugaszenia.
A tu znalazłem coś takiego, kamerzysta to jakaś parówka :super:
http://www.youtube.com/watch?v=XVHzqqc4AuQ

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 stycznia 2013, 07:59 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Mam pytanie do Strażaków ;)

Powoli kończę szkołę wyższą i postanowione już mam, że pracował będę w mundurówce. Waham się pomiędzy Policją a Strażą Pożarną. Z Policją styczność mam każdego dnia - kilka osób w rodzinie bliższej i dalszej, więc mniej więcej wiem jak to jest. W Straży nikogo, oprócz znajomego, który od grudnia pracuje w KP PSP.

Testy powinienem przejść, przynajmniej taką mam nadzieję ;) Problem mam tylko jeśli chodzi o zarobki. Pytałem się w rodzinie Policjantów jak to jest z zarobkami to mówią, że minimalnie mniej zarabia się w Straży. Według stron internetowych itp. jednak jest trochę inaczej, bo piszą, że średnio 1600-1700 netto w co nie za bardzo chce mi się wierzyć. Kolega za grudzień dostał 2200 netto - o ile nie kręci.

Ile tak naprawdę dostaje się wypłaty w początkowych 2-3 latach pracy? Wiem, że jest to sprawa indywidualna, bo zależy od dodatków itd. ale tak mniej więcej jak wygląda kwestia zarobków.

Kolejna sprawa to kurs ratownika medycznego. Ponoć nie ma już takich kursów tylko np. policealne 2 letnie studium ratownika medycznego. Czy warto zrobić taki kurs - czy będzie on punktował przy rekrutacji?

PostNapisane: 8 stycznia 2013, 23:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
KaroleK napisał(a):
bo piszą, że średnio 1600-1700 netto w co nie za bardzo chce mi się wierzyć.

To uwierz, ale było minęło. W październiku zatwierdzono ale nie wiem czy wprowadzono od razu czy dopiero od 01.01.2013 300zł brutto podwyżki...
Raczej nie ma takiej możliwości aby świeżo przyjęty w komendzie powiatowej dostał 2200zł na rękę, po 3 latach to i owszem a i więcej, może mu się pomyliło z kwotą brutto? :D

PostNapisane: 10 stycznia 2013, 03:29 
Forumowicz

Moje BMW: 1er 120i
Wejdz w link http://www.straz.gov.pl/page/index.php?str=1507 i kliknij w '' służba przygotowawcza'' tam masz nowe przepisy co do przyjęć- powodzenia
Co do zarobków to są oczywiście marne czyli mniej niż 2 tysie i nikogo nie interesuje że masz studia chemiczne albo masz przeszkoleń więcej niż sam komendant- jesteś kotem i już. Tytuł ratownika med. masz tylko i wyłącznie po szkole a po innych kursach jesteś nikim. Ale warto taki kurs zrobić czyli KPP bo masz wiedzę teoretyczną i dodatkowe punkty a one są najważniejsze w rekrutacji.

PostNapisane: 13 stycznia 2013, 21:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
KaroleK, ja bym szukam w innym kierunku zawodu. za ta kasę to można na 2 marne imprezy wyskoczyć :D chodz nie przepadam za policją to juz wiem czemu biorą łapówki itd... za taka kasę nie da sie normalnie żyć :/

PostNapisane: 13 stycznia 2013, 22:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 318i 96r.
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=88829
KaroleK, a dobrym sportowcem jesteś? :)
W straży są ciężkie testy sprawnościowe najgorsze ze wszystkich nadmurówek,
jeśli chodzi o policję to testy sprawnościowe to pikuś przynajmniej te zeszłoroczne :).
Jak masz znajomych w policji to składaj to może coś pomogą na multiselekcie jak to przeskoczysz to już masz prawie pewne :)

Obrazek

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 20:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
Siemka. Mam małe pytanie odnośnie pierwszej pomocy. Dziś miałem następującą sytuację. Mam sąsiada alkoholika. Dziś upadł (prawdopodobnie schodząc) ze schodów. Nie wiem z jakiej wysokości itd. ale był twarzą do ziemi, (do góry nogami) - przygryziona warga, lekkie otarcia głowy. Na 99% miał atak padaczki alkoholowej dlatego upadł.
Gościu charczy (pewnie krew w ustach), oddycha, lekkie ruchy nogami (ale nie wierzganie jak opętany).
Aha chwilę przed zjawieniem się karetki wstał o własnych siłach i chciał iść do mieszkania (2-gie piętro).

Co powinno się zrobić w takiej sytuacji jako pierwsza pomoc? Oraz co zrobić do momentu przyjazdu karetki która była zawiadomiona?

Jestem ciekaw czy dobrze postąpiłem. Po odpowiedzi napiszę co zrobiłem. Ciekawe czy w miarę ok.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1