BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 14:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46]320d 136 dziwne buczenie z AC
PostNapisane: 22 kwietnia 2013, 20:07 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530DA
Kod silnika: M57N
Witam,

3 dni temu odebrałem od mechanika po wymianach olej, filtry, rolka prowadząca 2 paski, pompa wody, alternator, poduchy pod silnikiem, termostat. Wspomniał mechanik, że chyba łożysko sprężarki klimy lekko się zaciera ale jeszcze jest ok.

dziś z racji temperatur włączyłem klimę i szok. Nie dość, że słabo działa to jescze co 3 sekundy włącza się jakieś głośne buczenie-tarcie-ślizganie nie wiem jak nazwać tak na 2 sekundy i cichnie. Po 3 sekundach znowu się włącza i buczy... nie było tego jeszcze przed oddaniem do serwisu. Czy to może być faktycznie ta sprężarka? czy wymiana tych elementów mogła na to wplynąć? bo dziwne, że zaczęło się to po wymianie...dodam, że towarzyszy temu podczas tego buczenia jakby lekkie uskoki obrotów na biegu jałowym... maskara jakaś. Co to może być? ile coś takiego może kosztować, ponieważ ten mechanik, za te elementy skasował mnie ponad 2500zł i wiem, że dosyć dobrze sobie poiczył, więc jak wrócę do niego aby zrobił to łożysko sprężarki (jeśli to jest to) to chcę mieć pogląd, żeby znowu mnie nie naciął na nie wiadomo ile...

i czy jest możliwe, żeby po wymianie tych rzeczy nagle to padło... zeszły sezon, i przed wymianami bylo ok... proszę o pilne info...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46]320d 136 dziwne buczenie z AC
PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 08:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Wiesz ja tam specjalistą nie jestem ale na twoim miejscu ustaliłbym z kąd te odgłosy dochodzą jeśli z rejonu silnika to może i to co mówisz. Ale jeśli w środku Ci syczy lub tak pobrzękuje to masz za mało czynnika w klimatyzacji. Ja wczoraj uzupełniałem czynnik bmw e46 kwota 120 zł - ale prawdopodobnie go już tam nie było.
Pozdrówka

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 09:47 
Forumowicz

5 dni temu, zanim oddałem samochód do naprawy, klimatyzacja działała normalnie:) więc raczej w 3 dni nie ubyło czynnika:) skoro buczenie wpływa również na obroty silnika, to podejrzewam, że paski kręcące się razem z rolką sprężarki klimy mogą to powodować, a wtedy teoria o zużytych łożyskach sprężarki jest wiarygodna. I tak powiedział mechanik, że widzi, że mogą być za jakiś czas do wymiany (łożysko) ale żeby po 3 dniach?

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 11:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Często tak bywa że jak zrobisz co potrzeba to po chwili odzywa się kolejna usterka :P

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 17:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
2500zl. Tak na szybko liczac to koles 1000zl na czysto wyszedl. Tez chce takich klientow:D. Znasz znaczenie slowa reklamacja? Zaplaciles, cos jest nie tak, to idz i zrob mu z dupy jesien sredniowiecza. Wszystko.

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 00:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Ciekawe czy w tym przypadku może w ogóle liczyć na reklamację...

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 07:37 
Forumowicz

Panowie, napisałem przeca, że później mechanik stwierdził, że jeszcze jest ok więc go nie wymieniał:) zatem reklamować nie mogę, ponieważ nie naprawił mi sprężarki klimy (która w zasadzie wcześniej nie sprawiala problemów a zaczęła sprawaić po odbiorze auta).

Choć mogę zgłosić reklamację bo przed naprawami nic się nie działo, a po coś się zjeb.... i w sumie co mnie obchodzi, że to inna część. Przed wymianą działało... dobre myślę?

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 19:49 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
bardzo dobrze :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1