BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 14:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] Zapalenie samochodu i wymiana swiatlowodow
PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 09:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520d
Witam Serdecznie,

Mam pytanie do osob znajacych sie na mechanice w szczegolnosci elektronika.
Kilka tygodni temu przy wyjezdzie z prakingu zapalil mi sie samochod - wygladalo to bardzo powaznie - musiala przyjechac straz aby go ugasic.. Na zdjeciach, ktore ponizej skopiowalem widac jakie sa szkody. Dalem wiec samochod do mechanika, ktory stwierdzil, ze trzeba wymienic swiatlowody gdyz zostaly podpalone.. Nowe kosztuja podobno 20 tys zlotych :przestraszony: no ale On zadeklarowal sie ze kupi uzywki i bedzie je sztukowal.. Kupil owszem jednak od 3 tygodni probuje je polaczyc - i nie bardzo mu to wychodzi bo jak mowi brakuje mu jakiejs kostki itp i szuka nowych kabli pelnych zeby nie sztukowac...

Tak wiec moje pytanie do drogicj uzytkownikow - czy ta naprawa tzn wymiana swiatlowodow jest tak bardzo skomplikowana, ze trzeba ja 3 tygodnie robic i jeszcze nie zrobic? Ma moze ktos z was schemat takich swiatlowodow ? to sobie sam poszukam w necia a noz ktos sprzedaje ... a Moze znacie jakiegos dobrego mechanika, ktory sie w tym specjalizuje i mozecie podac namiary ?

Bede wdzieczny za kazda opinie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E60] Zapalenie samochodu i wymiana swiatlowodow
PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 11:42 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Masz AC na to autko ? Samozapłon tez powinno objąć. Wtedy odstawiasz do ASO i nie bawisz się w jakichś magików co sztukują Ci kable po 3 tygodnie.

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 11:54 
Pierwsze kroki

Niestety Szczurek - ubezpieczenie ktore mam /mialem nie obejmowalo samozaplonu - dlatego szukam magikow jak Ty to nazwales.. ale ciezko widze o dobrego ...

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 13:37 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Do łączenia światłowodów potrzebujesz narzędzi.
Prędzej u kogoś zajmującego się usługami TP znajdziesz takie niż u mechanika.

Szukaj aut na części z podobnym wyposażeniem jak twoje.

Światłowód służy do połączenia sprzętu audio, czyli radio z przodu(M-ASK/CCC), zmieniarka, moduł telefonu, wzmacniacz logic 7

Jest jeszcze druga sieć światłowodowa do systemu airbag

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 14:04 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30
cursor napisał(a):
Do łączenia światłowodów potrzebujesz narzędzi.
Prędzej u kogoś zajmującego się usługami TP znajdziesz takie niż u mechanika.
Dokładnie, tak jka kolega napisał. Jeśli mechanik nie ma odpowiednich narzędzi to nie poradzi sobie z połączeniem światłowodów.

Robiłem taką instalację w A8 też po samozapłonie. Do łączenia światłowodów użyłem spawów mechanicznych. Robota prosta i szybka więc nie wiem dlaczego trwa to już 3tygodnie... Może warto zmienić mechanika?

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 14:28 
Pierwsze kroki

Dzieki Panowie - jutro przycisne mechanika a jak cos tak jak mowi 5oul trzeba bedzie go zmienic..

Sprawa z tym mechanikiem jest powoli coraz dziwniejsza... Nie dostalem wyceny jeszcze gdyz musi podlaczyc swiatlowody aby odpalic samochod i zeby zobaczyc jakie bledy wyskakuja - no i tak sie z tym pierniczy 3 tygodnie

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 15:15 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Wiem, ze to moze byc kosztowny temat, ale zastosuj taka metode: Oddajesz auto zepsute, odbierasz naprawione, sprawdzasz jeszcze czy nie sypie jakis bledow. Bierzesz fakture, zeby miec podstawe do roszczen gwarancyjnych- chocby z pol roku, chociaz jak na uzywkach, to moze nie byc chetnych do takich deklaracji. Kiepska naprawa moze skonczyc sie kolejnym samozaplonem, niedzialeniem polowy wyposazenia, sypaniem tysiacem bledow i innymi przyjemnosciami :kwasny: Ja osobiscie rozwazylbym zmiane auta juz teraz, puki nie poszedles w koszty. Jakis handlarzyna ja "ulepi" i sprzeda jako igle- przykre ale prawdziwe. Jesli bedziesz naprawial ten samochod w warsztatach, ktore srednio kumaja co robia, to obawiam sie, ze auto stanie sie Twoja zmora.

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 19:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530,e60 525
Kod silnika: M 57
światłowody można łączyć kostkami - ja tak ostatnio robiłem i jest dobrze kupowałem na eBay 29 euro za 120cm razem ze złączkami
http://www.ebay.pl/itm/350226117917?ssP ... 1439.l2649

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=61&fg=15

schematy
http://translate.google.com/translate?d ... /index.htm

PostNapisane: 27 kwietnia 2013, 10:59 
Pierwsze kroki

Dzieki za wszytskie odpowiedzi..

Tak to w tej chwili wyglada:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widac mechanik w ciagu 3 ponad tygodni niewiele polaczyl przewodow.. Pomijam juz fakt jego braku zaangazowania - gdyz caly czas trrabi ze potrzebuje jakos polaczyc swiatlowody ew kupic nowe... Oczywiscie szukal pewnie tylko na szrotach.. Zadzwonilem wiec do serwisu BMW i 7m kabel swiatlowodu kosztuje 150 zl - wystarczy zadzwonic - wystarczy checi... sa rowniez jakies zestawy naprawcze ktorych mozna uzyc nie kupujac swiatlowodow...

Mam pytanie zatem - czy ktos z was laczyl swiatlowody ? tak jak na zdjeciu polaczyc jedna wiazke z druga ?
Czy lepiej jednak wymienic caly swiatlowod ?

Dzieki jeszcze raz

PostNapisane: 27 kwietnia 2013, 11:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: F11
tak jak ktoś już wspomniał najprędzej znajdziesz osobę ze spawarką do światłowodów w jakiejś firmie zajmującej się telekomunikacją
tak to nie ma wielkiej filozofii w łączeniu światłowodów, ale potrzebne jest takie urządzenie
Obrazek

co do ceny w ASO to jakieś totalne nieporozumienie ...
oni to i pewnie kilo ryżu by sprzedawali po 80zł

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, 09:25 
Pierwsze kroki

Panowie a jakiej grubosci swiatlowod jest w tych BMW ? bo chcialem kupic ale sa rozne swiatlowody

edit:

Jak dobrze sprawdzilem to 2mm

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1