BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 05:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Niebezpieczna sytuacja na drodze - duża irytacja!.
PostNapisane: 5 maja 2013, 23:31 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57T2D30
Witam.

Chciałem się z Wami podzielić pewnym zdarzeniem jakie mnie dzisiaj spotkało.

Wracałem dziś spod Poznania, w pewnym miasteczku spotkało mnie coś takiego. Dojeżdżając do skrzyżowania, jakieś 50m przed nim widzę jeden samochód jadący z przeciwka zjeżdżający z w/w skrzyżowania, jadący powoli w pewnym momencie się zatrzymuje(10m od skrzyżowania). Linia jest podwójna ciągła, żadnego przejścia dla pieszych. Okazało się, że facet chciał wykazać się wielkodusznością i kulturą i przepuścić 3kę pieszych(stojących po mojej stronie ulicy), która o mało co nie wpadła mi na maskę. Skończyło się na tym, że w odpowiedzi na pukanie się w czoło przez w/w gościa zapytałem czy bawi się w policjanta i lubi kierować ruchem, i żeby tak nie robił bo komuś krzywdę zrobi. Oczywiście ja nie mam nic przeciwko przepuszczaniu pieszych, sam to robię ale do cholery niech ku temu będą jakieś racjonalne przesłanki i niech to będzie bezpieczne dla pieszych.

Pozdrawiam i oceńcie zdarzenie sami, bo facet pewnie chciał dobrze a wyszło bardzo nieciekawie i niebezpiecznie.

Ostatnio edytowano 6 maja 2013, 11:37 przez Grzegorz76, łącznie edytowano 4 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Niebezpieczna sytuacja na drodze - duża irytacja!.
PostNapisane: 5 maja 2013, 23:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
no i?

PostNapisane: 5 maja 2013, 23:56 
Forumowicz

Darek napisał(a):
no i?

No i mało co nie potrąciłem 3 pieszych, mówi Ci to coś?

PostNapisane: 6 maja 2013, 00:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
No faktycznie, debil.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 6 maja 2013, 08:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Może był to gość miejscowy z tamtych stron i może u ich takie triki się stosuje dość często ? :]

PostNapisane: 6 maja 2013, 09:23 
Forumowicz

Moje BMW: e46T
Kod silnika: m57+
Bo u nas tak jest, że jak ktoś ma czas i mu się nigdzie nie śpieszy to ma w dupie tego kogoś, kto właśnie walczy z czasem i musi zdarzyć gdzieś na czas, jak często spotykam się z takimi zachowaniami szczególnie w mniejszych miastach, bo w dużych to 90% osób jest w ciągłym pośpiechu. Nie raz miałem sytuacje siedząc komuś tyłku bo ten ktoś jedzie 49 km/h na 50, ten ktoś silnie wypatruje pieszych itp. żeby tylko ich przepuścić i mnie zwolnić, bo inaczej tego nazwać nie można. Chamstwo i nie dostrzeganie niczego oprócz własnego czubka nosa to częste problemy u nas na drogach niestety, szczególnie zaważam to u Panów po 60 w Fabii lub jakimś Polo jadącym na działkę.

PostNapisane: 6 maja 2013, 09:34 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Aha.

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 6 maja 2013, 09:51 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Ech żeby takich więcej było...

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 6 maja 2013, 10:11 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Oczy dookoła głowy non stop i tyle ... może i racja że jakiś znajomy z wioski szedł to chciał go typ puścić. Takie tam pewnie obyczaje panują :D Bardzo grzeczny kierowca nie ma co , tylko brać przykład z niego :hyhy:

PostNapisane: 6 maja 2013, 10:25 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Sytuacja w sumie ciężka, dlatego że z jednej strony ci piesi nie mieli pierwszeństwa, i ten koleś nie miał prawa sie zatrzymywać w ten sposób - bo towrzy zagrożenie.
Z drugiej strony, magiczna formułka, niestety dość pusta, szczególna ostrożnosć pod którą niby można podpiąć wszystko, również pieszego wskakującego nam pod koła.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 6 maja 2013, 11:11 
Forumowicz

Szczególna ostrożność, masz rację, tylko niestety ja nie odczytałem zamiaru tego gościa - zjeżdżał powoli ze skrzyżowania i stanął(pogubił się czy co, myślę), pieszych jakimś cudem zobaczyłem dopiero przed maską, no i obca okolica - myślami byłem już na skrzyżowaniu. Na szczęście jechałem powoli i zdążyłem wyhamować.

PostNapisane: 6 maja 2013, 21:29 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
panowie to Polska...

PostNapisane: 6 maja 2013, 21:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
Stawiam ze miejscowy bo pewnie znał tych pieszych. Co znów do zasad to stworzył zagrożenie i tyle :)

PostNapisane: 7 maja 2013, 08:05 
Stanął, to stanął, może i zrobił dobrze. Moim zdaniem kretynem stał się, kiedy nie zaczął się pukać w czoło.

Boogie napisał(a):
i ten koleś nie miał prawa sie zatrzymywać w ten sposób

Możesz wyjaśnić jaki złamał przepis? Nagłe hamowanie z opisu - raczej nie. Nie wynika, żeby tam był zakaz zatrzymywania się.

Kretynami są przede wszystkim piesi, którzy weszli nie na pasy, nie upewniając się, że drugi pas jest wolny i tyle. Po prostu bezmózgowie, bo nie ma znaczenia, czy samochód A czy samochód B co zrobił wg kogo, tylko sami będą leżeć w szpitalu z połamanymi nogami na własne życzenie.

godzio napisał(a):
Nie raz miałem sytuacje siedząc komuś tyłku bo ten ktoś jedzie 49 km/h na 50, ten ktoś silnie wypatruje pieszych itp. żeby tylko ich przepuścić i mnie zwolnić, bo inaczej tego nazwać nie można. Chamstwo i nie dostrzeganie niczego oprócz własnego czubka nosa to częste problemy u nas na drogach niestety, szczególnie zaważam to u Panów po 60 w Fabii lub jakimś Polo jadącym na działkę.

Z tego co piszesz, to raczej tylko Ty widzisz czubek własnego nosa.

Pieszy jak widać - spieszyć się nie może...

Z Twojego opisu wynika, że potępiasz kierujących zgodnie z przepisami, z dozwoloną prędkością, którzy uważają, aby nie rozjechać jakiegoś dzieciaka, czy innego.

Wczoraj takiego pospieszyńskiego spotkałem na trasie. Dojeżdżałem do świateł w jakiejś dziurze, żółte, no to zatrzymuje się. Bardzo szybko zapaliło się zielone, nawet nie wiem kiedy. Rzuciłem tylko na chwilę okiem na nawigację i znaki na drodze, bo nie bardzo wiedziałem gdzie mam skręcić. Gościu trąbnął, bo zielone - no okay, no to jadę, zagapiłem się, to ruszam... Odwracam głowę na lusterko, a tam jakiś typ pokazuje na mnie palcem w tym aucie i macha łapami. Ponieważ nie jechałem sam, zignorowałem, ale miałem ochotę wyjść i porozmawiać co oznaczają te prymitywne gesty...

Potwierdzam, że chamstwo, samolubność, prymitywne zachowania niestety są nieco za często na drogach.

PostNapisane: 7 maja 2013, 11:57 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Fryderyk napisał(a):
Gościu trąbnął, bo zielone - no okay, no to jadę, zagapiłem się, to ruszam... Odwracam głowę na lusterko, a tam jakiś typ pokazuje na mnie palcem w tym aucie i macha łapami.
Ludzie są chorzy, pozniej na nastepnym skrzyzowaniu jakbys z nim porozmawiał to by był z jego strony płacz i straszenie policją, prokuratorem... żałosne.

PostNapisane: 7 maja 2013, 12:27 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Debil z tego typa i z tych pieszych... zero myślenia.

PostNapisane: 7 maja 2013, 13:28 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Boogie napisał(a):
Z drugiej strony, magiczna formułka, niestety dość pusta, szczególna ostrożnosć pod którą niby można podpiąć wszystko, również pieszego wskakującego nam pod koła.

Dodatkowo jest przepis (Art. 26.7 PoRD) który nakazuje umożliwić pieszemu przejście, poza wyznaczonym miejscem jeżeli wygląda on na niedołężnego, niepełnosprawnego (czyli np widzisz babcie z siwą głową która jest niestabilna w zachowaniu, masz prawo a nawet powienineś ją przepuścić).
Oczywiście inne paragrafy są po stronie kierowcy w przypadku miejsc nieoznaczonych.

godzio napisał(a):
Nie raz miałem sytuacje siedząc komuś tyłku bo ten ktoś jedzie 49 km/h na 50

A ile ma jechać na ograniczeniu do 50?
Było go wyprzedzić, jak masz z tym problem, a nie jechać jak głupek 'metr' za nim, na jego ogonie w momencie gdy człowiek jedzie prawidłowo.
Albo wyprzedzasz i jedziesz dalej, albo się oddalasz, a nie zawracasz komuś dupę, albo rybki albo akwarium.

Spieszy ci sie? To sobie dzień lepiej zaplanuj albo wyjdź wcześniej by dojechać wcześniej, a innych nie poganiaj.

Jak chcesz łamać przepisy to je łam, ale ktoś kto jedzie przepisowo, w tym przypadku jest świętą krową, bo to on jest 'na prawie' i cokowliek co robisz niezgodnego, o ile musisz, to rób tak, by prawidłowo jadący człowiek tego w ogóle nie odczuł.

PostNapisane: 7 maja 2013, 17:13 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Fryderyk napisał(a):
Stanął, to stanął, może i zrobił dobrze. Moim zdaniem kretynem stał się, kiedy nie zaczął się pukać w czoło.

Boogie napisał(a):
i ten koleś nie miał prawa sie zatrzymywać w ten sposób

Możesz wyjaśnić jaki złamał przepis? Nagłe hamowanie z opisu - raczej nie. Nie wynika, żeby tam był zakaz zatrzymywania się.

nie zrobił dobrze, bo sam stworzył zasade i ją zastosował,
Kiedy jest skrzyżowanie, z pierwszeństwem, nie ma pasów, czy jakiegokolwiek innego powodu, dla którego auto mogłoby sie zatrzymać, kierowca z tyłu ma prawo oczekiwać (co mówi PRD) że inni uczestnik ruchu zna przepisy i sie do nich stosuje,
a kierowca ogólnie ma obowiązek nie utrudniać jazdy innym.
Co za problem jechać ulicą, nagle dać po hamulcach, i mamy remont tyłu z OC auta za nami. Ale właśnie taką sytuacje reguluje to, co napisałem wyżej.

Inna sprawa, że zatrzymanie sie na dwpasmówce w mieście, nagłe, żeby przepuścić pieszego który stoi w okolicach przejścia, jest traktowane na egzaminie instruktorskim jaki powodowanie zagrożenia.

Przepisy tak naprawde wielu spraw nie wyjaśniają jednoznacznie, i to do kierowcy właśnie należy działania z motywem - nie powodować zagrożenia, nie utrudniać, być uprzejmym dla innych uczestników ruchu - wszystko to jest w kodeksie ruchu

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 7 maja 2013, 17:19 

Kod silnika: BCY+
Jakbym przy moich przebiegach miał strzelać do każego kto podobne sytuacje stwarza to by nie miał kto po tych piepszonych drogach jeździć :rotfl:

PostNapisane: 7 maja 2013, 18:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Szczurek1986 napisał(a):
panowie to Polska...

Zawsze mozesz wyjechac na "przezajebisty zachod"...tam wszyscy sa idealni i nieomylni :wstyd:

Sytuacja rzeczywiscie dziwna ale zawsze musisz sie spodziewac, ze ktos ci wtargnie na droge, tymbardziej w miescie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1