Ja mam sie za smartfonowego power usera wiec czuje sie wywolany do tablicy. Na poczatek warto powiedziec, ze aby wycisnac mozliwie duzo ze swojego telefonu warto zmienic rom na modowany. Jesli to mozliwe polecem Cyanogen Mod (o ile jest wersja dopracowana na dany telefon). Duzo o mozna poczytac na forum.android.com.pl a jak ktos zna angielski to na XDA ale to juz raczej dla bardziej wtajemiczonych. Dla mnie obowiazkiem jest wgranie fajnego romu a przynajmniej zmiana kernela i zrootowanie telefonu. Root daje mozliwosc glebokiej ingerencji w system i np wylaczenie reklam, zrobienie backupu itp
Z niezbednika:
AdAway- blokuje reklamy, od niedawna nie ma go w Google Play, trzeba zainstalowac f-droid.
Listonic- lista zakupow. Dodawanie przez strone www z kompa, przez kody kreskowe skanowane telefonem, glosowo lub przez szybka liste (sortowane wg najpopularniejszych). Rewelacja. Jak zonie sie cos przypomni to nie pisze mi smsa tylko modyfikuje liste online, ktora potem synchronizuje mi sie z tel. Jak powiem ze wychodze i zahaczam o market, to zona spokojnie zdazy wypelnic liste, nie musze czekac na wypisana w pospiechu karteczke a potem czytac usupelnien w smsach albo odbierac tel po drodze.
Tapatalk- fora internetowe w niezwykle przystepnej formie- niestety nie bmw-sport...
Generali- skanuje kod qr z dowodu rej i wyswietla szkody z OC i AC dla danego auta.
LightSaber- jak ktos lubi gadzety typu zaplaniczka pokocha miecz swietlny

Automapa- od zawsze jezdzilem na tym i nie zamierzam zmienic
Lucy Patcher- pozwala wylaczac reklamy i zdejmowac blokady czasowe z niektorych ograniczonych czasowo programow.
Zedge- latwe i przyjmne sciaganie tapet i dzwonkow- duza baza online.
SwiftKey- klawiatura ze swype i rewelacyjnym slownikiem
APN on off i 2g/3g switch pozwola zaoszczedzic baterie
No Frills pozwoli ustawic takty procka i zwiekszyc wydajnoc a jednoczesnie nie drenuje baterii (min taktowania 200mhz, SIO, Smarasv2)
Metego widget lub meteo alternative- precyzyjna pogoda
goo manager- modowane romy do danego telefonu, sprawdza aktualizacje.