BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co kupić na dojazdy do szkoły przez 4 lata? BMW
PostNapisane: 4 czerwca 2013, 12:05 
A jakie zdanie ma syn o samochodzie? czego potrzebuje?
Laskowyrywacza?
Wiatrolapacza?
Autostradopolykacza?
Zapier...niczacza?
Comfortdopalacza?
20 tys na pierwsze auto to masz w czym wybierac, wiec tylko wystarczy sie dowiedziec czego syn najbardziej chce i wertowac allegro.

Powodzenia ;)

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 12:18 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: 328i+
Szczurek1986 napisał(a):
Q-bak napisał(a):
Szczurek mi się jednak wydaje że rozsądek nie gra aż takiej roli w tym wypadku ;)

W jakim znaczeniu tego słowa ? :P

W takim, że po prawku jeździć się nie umie a przy mocy 150km+ za szybka redukcja, za dużo gazu lub złe wejście w zakręt może skończyć się stłuczką lub kasacją wozu. Prosty przykład, mi się zawsze wydawało że umiem jeździć, dostałem raz auto ojca znajomego - 3000GT - i przejechałem pewien kawałek, hmmm, dość intensywnie - z bujnięciem się do 180km/h włącznie - a miałem może 16 lat. Teraz jeżdże mocniejszymi pojazdami i już czegoś takiego bym nie zrobił, ale potrzebowałem na to 4 lat za kółkiem. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy i potrzebny jest tutaj czas

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115013 - 318tds

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 12:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
renoraines napisał(a):
waskii napisał(a):
renoraines napisał(a):
Golfa IV, octawie II w kombiaku 1.6 8V z lpg, typowe dupowozy, które mlodym nie namieszaja w glowie.

To ja wole rower :D

Do pierwszych opadów deszczu, o śniegu czy mrozie nie wspominajac. Potem albo prośba o podwózke albo marsz na autobus lub pociąg ;).
Poza tym foch nastolatka, ze nie będzie jezdził zadnej krzywdy ojcu nie zrobi i nie wymusi zakupu innego auta, wrecz przeciwnie. Ojciec auto sprzeda, a nastolatek dopiero to doceni, gdy na swoje auto bedzie musial sam zarobic.

Chyba nie wyczułeś krzty ironii :hyhy:

Poważnie mówiąc to w tym wieku nie chcę się nudnego, flegmatycznego auta dla przedstawiciela czy lekarza 'z biednej parafii'. Dla jednego liczy się moc, dla drugiej wygląd. Ja nadal jestem zdania, że moc i wiek mogą iść ze sobą w parze, to, że pod maską jest 2xxKM to nie znaczy, że zaraz musimy wszystkie wykorzystywać upalać, latać bokiem etc. Fakt, na drodze może dojść do sytuacji kryzysowej, ale równie dobrze można przesadzić 320i, a równie dobrze można przesadzic 330i.

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 13:19 
Uzależniony od forum :)

Jednak trudniej znaleźć niebite 316i niż 330i, łatwiej znaleźć niebite 520i niż 540i.
Łatwiej znaleźć zadbane 316i niż nieskatowane 330i itp. itd... Moc zachęca do deptania. :ok:

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 13:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: F36 428i xdrive
Kod silnika: N20B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=102823
Nie ma tu co pierdzielić,że się młody rozpiepszy na pierwszym lepszym zakręcie.Najważniejsze,żeby się nie popisywać i nie dać się do tego podpuścić bo chyba z tego powodu jest najwięcej stluczek czy wypadków przez młodych kierowców.Ja sam rozwaliłem e90 3 lata temu przez popisywanie się więc wiem co mówię.Jednak po jakiejś przgodzie człowiek pokornieje za kierownicą.

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 13:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: Z4 e89, e60 LCI
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129051
Wróbel91, tomaszeklolek, waskii, Frank, jiGsaw, deejeys, Kyokushin, AD/HD, Gorman, Q-bak, wandii, rorafalki, Szczurek1986, Miłosz, renoraines, rafal_13, Zywiec, wujekwaldus, KotSylwester
panowie dziękuję wszystkim :padam: każdy swych radach ma trochę racji.
Na początku była mowa o z3, ale po jakimś czasie syn powiedział, że lepiej cabrio ( wiadomo, lans z kolegami i koleżankami).
Co do cabrio to jakoś ja nie jestem przekonany, bo e36 troszkę zbyt stare ( nie obrażając nikogo ) choć może okazać się, że będzie e36 cabrio.
E46 cabrio, nie ten pułap cenowy.
Diesel raczej również odpada ze względu na ewentualne naprawy ( choć również nie wykluczam).
Namawiałem syna-ów na e46 coupe, ale im przeszkadzają dwoje drzwi (dziwne, że w e36 cabrio nie przeszkadzają :hyhy: ).
Ostatni rozmowa się skończyła na e46 w sedanie i silniku 4r, a najlepiej w automacie ( wiem, wiem- toż to nie jedzie ).
Co do mocy to mogę im kupić coś z M54B30 ale w zasadzie starszy syn nie chce takiej mocy (nie wiem czy szczerze się wypowiadał ).
Ja chętnie bym zakupił im e46 qp w r4 i tyle.
Jeśli zimą im będzie ciężko śmigać z tylnym napędem, zawsze zostaje poczciwe i skromne daihatsu cuore ( bo nie idzie do żyda ).
:ok:

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 13:40 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: 328i+
Krzysiek, ale mówisz o tym że nie ma co się spinać na moc dla młodego a potem dodajesz że skasowałeś e90 bo za mocno Cię fantazja poniosła :D Wiadomo, nie ma co generalizować bo każdy ma swoją wrażliwość motoryzacyjną, ale jednak większe moce bardziej przyciągają stłuczki ;)

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115013 - 318tds

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 13:44 
Częsty bywalec

krzysiekOST napisał(a):
Nie ma tu co pierdzielić,że się młody rozpiepszy na pierwszym lepszym zakręcie.Najważniejsze,żeby się nie popisywać i nie dać się do tego podpuścić bo chyba z tego powodu jest najwięcej stluczek czy wypadków przez młodych kierowców.Ja sam rozwaliłem e90 3 lata temu przez popisywanie się więc wiem co mówię.Jednak po jakiejś przgodzie człowiek pokornieje za kierownicą.

I myślisz, że łatwo jest zapanować i uchronić się od presji rówieśników?
Może lepiej niech pojeżdżą mniejszą mocą, a z czasem można auto zmienić ( mimo tego, że plan użytkowania auta oscyluje na około 4l )
No i lepiej aby nie mieli przygód :ok:

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 14:01 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
swistar, to wszystko brzmi rozsadnie. jesli syn mowi ze nie chce B30 to jest szansa ze jego rozsadek jest na bardzo przyzwoitym poziomie. takze panowie nie ma co przezywac chlopak ma 18 lat jeszcze zdarzy sie najezdzic samochodami 200+.

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 14:21 
Zacna persona forum

No, ale automat na pierwsze auto to nie bardzo. Później wsiądzie w byle manual i dupa :D

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 14:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
Skoro syn nie chce mocnego samochodu to nie kombinuj tylko kup 318i. Bezpiecznie wyprzedzić da się i to wystarczy... Krzywdę można sobie zrobić i takim mulem ale 318i o wiele mniej prowokuje jak i słabiej zaciekawi znajomych osiągami, jak kupisz 330i to nie ma bata i każdy koleżka będzie chciał zobaczyć jak lata 230KM a trudno się oprzeć więc będzie cisnął i o tragedie łatwo.
Dbaj o sprawność zawiasu i dobre opony bo to już dużo daje :) Ja z racji łysych opon miałem swoją najpoważniejszą przygodę, no dobra, troche też zapie**** ale z w miarę dobrymi kapciami zmieścił bym się :rotfl:

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 14:39 
Częsty bywalec

Zywiec napisał(a):
swistar, to wszystko brzmi rozsadnie. jesli syn mowi ze nie chce B30 to jest szansa ze jego rozsadek jest na bardzo przyzwoitym poziomie. takze panowie nie ma co przezywac chlopak ma 18 lat jeszcze zdarzy sie najezdzic samochodami 200+.

no właśnie :ok: , a przecież w garażu stoi z4 i czasem może sobie pożyczyć ;)
waskii napisał(a):
No, ale automat na pierwsze auto to nie bardzo. Później wsiądzie w byle manual i dupa :D

prawie 2l jeździ manualem, fakt 50 kuni i sądzę, że dobre rozwiązanie z tym automatem. Raczej z cienką mocą i automatem to nie poszaleje ;)
Adam_94 napisał(a):
Skoro syn nie chce mocnego samochodu to nie kombinuj tylko kup 318i. Bezpiecznie wyprzedzić da się i to wystarczy... Krzywdę można sobie zrobić i takim mulem ale 318i o wiele mniej prowokuje jak i słabiej zaciekawi znajomych osiągami, jak kupisz 330i to nie ma bata i każdy koleżka będzie chciał zobaczyć jak lata 230KM a trudno się oprzeć więc będzie cisnął i o tragedie łatwo.
Dbaj o sprawność zawiasu i dobre opony bo to już dużo daje :) Ja z racji łysych opon miałem swoją najpoważniejszą przygodę, no dobra, troche też zapie**** ale z w miarę dobrymi kapciami zmieścił bym się :rotfl:

nic synowi się nie stanie jak spokojnie będzie toczył się np. 318i.

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 14:40 
Zacna persona forum

Adam_94 napisał(a):
Ja z racji łysych opon miałem swoją najpoważniejszą przygodę, no dobra, troche też zapie**** ale z w miarę dobrymi kapciami zmieścił bym się :rotfl:

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Świstar myślałem, że to jaki pierwsze auto ma być automat. Teraz doczytałem o Cuore :P

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 14:53 
Częsty bywalec

waskii napisał(a):
Świstar myślałem, że to jaki pierwsze auto ma być automat. Teraz doczytałem o Cuore :P

prawie 2l przez 5 dni w tyg robi około 60km dziennie, a jeszcze wypada sobie czasem na weekendy, więc troszkę tych kilometrów natrzaskał tą popierdułką ;)
A co do osiągów cuore to daje radę:
Przyspieszenie 0-100 km/h: 11,1 s
Prędkość maksymalna: 160 km/h
Średnie zużycie paliwa: 4,4 l / 100 km
przy masie około 760kg taki silniczek 1.0 ogarnia tą budę.

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 16:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: nie lubi znaków :(
Kod silnika: mityczny
Garaż: in progress
tak btw o tej mocy, która ma zabijać itp. itd. to imo wszystko zależy od kierownika, a nie od mocy. ja sam sie ładnie wyeabałem na cbr 125, a mysle ze jak to np byla by 600 to bym tego uniknął, bo powiedzmy przeciągnąłbym na 1 biegu i starczy, a ta popierdółką to przez całą wioskę się musiałem do 100 km/h rozpędzać :kwasny: co prawda miałem wtedy 16 lat i byłem znacznie głupszy niż teraz, bo taki wypadek naprawdę uczy, ale lepiej uczyć się chyba na cudzych błędach ;) a w Twoim wypadku to tym bardziej, że chłopak już 2 lata kurą (tak kumpla daihatsu nazywaliśmy :D ) przejeździł to wie o co chodzi w ruchu drogowym i chyba nie będzie pajacował jak na torze :)

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 16:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: F36 428i xdrive
Kod silnika: N20B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=102823
swistar napisał(a):
I myślisz, że łatwo jest zapanować i uchronić się od presji rówieśników?
Może lepiej niech pojeżdżą mniejszą mocą, a z czasem można auto zmienić ( mimo tego, że plan użytkowania auta oscyluje na około 4l )
No i lepiej aby nie mieli przygód :ok:

No z tą presją rówieśników to różnie bywa.Mnie na przykład to może ze 2 razy w życiu się zdarzyło by ktoś powiedział "wyprzedź go" czy coś w tym stylu bo zazwyczaj znajomi prosili bym zwalniał :P A czasem nawet nie musi być presji i wymuszania jakiegoś zachowania przez innych,ja np: e90-tką jechałem przed znajomym w zimie i (tak sobie myslę: a za driftuje,pokażę co potrafię) jedne bok,drugi bok, trzeci już nie wyszedł :kwasny:
ps: I życzę ,żeby synkowie podobnych przygód nie mieli :)

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 16:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: E81
Kod silnika: N54b30a
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=172345
viewtopic.php?f=15&t=129991 i wydaje mi się, że tyle w temacie ;)

Spełnia wszystkie wymagania, do tego bezpieczne, pewne i po założeniu gazu ekonomiczne, a jaki szał pod szkołą.. O panie! :]

Galeria Compacta 325ti
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=161392&start=0

Galeria M5:
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=158685&start=0

Galeria jedynki 135i:
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=172345

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 17:13 
Forumowicz

Moje BMW: 330xd
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=121602
A ja bym im kupił http://otomoto.pl/seat-ibiza-ibiza-fr-C29337648.html to dobre auto. Ekonomiczne, dość szybkie, trwałe i wygląda efektownie jest też bezpieczne (dachowanie i całkiem mocny kontakt z Tirem a wyszedłem bez szwanku). Polecam auto prowadzi się chyba najlepiej w tej klasie i pasuje do młodego charakteru posiadacza podejrzewam ze na trasie też zadowoli paląc 5l na sete ;-]

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 18:01 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
daj spokój z takim kasztanem, w ogole nie pokazuj tu tego :rotfl:

PostNapisane: 4 czerwca 2013, 18:09 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
k13thelegend napisał(a):
Spełnia wszystkie wymagania
swistar określił max na 2.0 :P ale wychodzę z założenia, że i tak będą zapieprzać i tak. A skoro mają jeździć w trasie to przydałoby się coś czym można szybko i bezpiecznie wyprzedzić. Alpinka Kamilowa to dobry pomysł :) tym bardziej, że forumowa i zadbana

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1