BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 316i brak mocy przy większych prędkościach
PostNapisane: 7 czerwca 2013, 08:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M54b22
Witam.
Mam problem z brakiem mocy w E46 silnik M43 77kw. Kiedy próbuje się rozpędzić to auto ciągnie do 140km/h i koniec potem auto tylko lekko szarpie i nie idzie dalej. Odpuszczę troche gazu i znów wcisnę do końca pedał i zaczyna ciągnąć ale z powrotem zatzrymuje się przy 160km/h i ani grama więcej, a w aucie słychać buczenie obciążonego silnika. Oczywiście wyskoczyły błędy: problem z dawką paliwa i drugi problem z sondą lambda w katalizatorze. Na stacji diagnostycznej sprawdziłem emisje spalin i jest w normie paliwa też nie bierze dużo bo w trasie spalał mi 6.7 l/100km. Po skasowaniu błędów komputer wywala ponownie usterkę po 2 dniach. Wymieniłem filtr paliwa ale to nie pomogło. Wymieniłem wszystkie wężyki od powietrza bo były stare ale dalej to samo. Silnik chodzi równo i na biegu jałowym nie falują obroty. Auto kupiłem już z tą usterką i nie wiem od kiedy ten objaw występuje.
Z góry dziekuję za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 316i brak mocy przy większych prędkościach
PostNapisane: 7 czerwca 2013, 15:07 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57T2D30
A jakie te problemy z dawką i sondą?, bo są różne błędy. Musisz poprosić o wydruk.

PostNapisane: 8 czerwca 2013, 08:12 
Pierwsze kroki

Już dwa razy był u mnie elektryk i dwa razy płaciłem mu 120zł za zwykłą diagnozę... To normalna cena za podłączenie do kompa? Żadnego wydruku mi nie dał tylko powiedział żebym wymienił filtr paliwa, sprawdził ciśnienie pompy paliwa i sprawdził świece i potem będziemy dalej szukać. Wyczytałem w internecie że za takie zachowanie może odpowiadać przepływomierz powietrza. Co myślicie o tym?

PostNapisane: 8 czerwca 2013, 11:14 
Zacna persona forum

Garaż: Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy: https://sprzedajemy.pl/wymiana-uszczeln ... nr65354533

Wzmocnienie podłogi BMW e46 e36: https://sprzedajemy.pl/naprawa-mocowani ... nr53378978

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
jedz do kogoś innego i sam zobacz jakie są błędy.W mojej okolicy podłaczenie pod kompa to 50zł

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
Kodowanie BMW seria E ICOM

Osoby z interfejsem BMW https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 066388&z=7

PostNapisane: 8 czerwca 2013, 14:39 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57T2D30
Te 120 zł to pewnie dlatego, że to on był u Ciebie a nie Ty u niego :) Pojeździj, niech auto nałapie trochę błędów i sam się pofatyguj do jakiejś stacji diagnostycznej z komputerem i poproś o wydruk, ewentualnie zapisz sobie dokładnie jakie błędy wyskakują. Wtedy będziemy myśleć.

PostNapisane: 8 czerwca 2013, 14:55 
Pierwsze kroki

W ciemno wymieniłem przepływomierz powietrza i to był traf w dziesiątkę. Kupiłem używkę w serwisie BMW. Teraz auto ciągnie do 200km/h i lepiej się zbiera. Temat można zamknąć i może komuś innemu się przyda.

PostNapisane: 8 czerwca 2013, 15:41 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Troszkę kolega przepłacił za diagnostykę która tak naprawdę nic nie dała :]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1