BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 14:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Przekładka silnika
PostNapisane: 27 września 2007, 18:03 
Pierwsze kroki

Witam! Mam mały problem. W swoim BMW E34 Touring z roku 1994 silnik 1.8, 115km :( chciałbym przełożyć silnik na 2.0 tylko nie wiem co będę musiał wymienić oprócz skrzyni, komputera i ewentualnie hamulcy. Nie wiem w ogóle jak bedzie musiała być poprowadzona elektryka do akumulatora, która w tej wersji jest w komorze silnika, a nie spotkałem się żeby w jakiej kolwiek wersji w silniku 2.0 akumulator był pod maską, także nie wiem czy w ogóle bedzię sie dało coś takiego zrobić i czy w ogóle sie on zmieści... Proszę pomóżcie!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 18:12 
W 2.0 czasem występuje aku pod maską! A co do swapa to zamiast na 2.0 to bym swapował już na 2.5i, bo tyle samo roboty co przy 2.0 a różnica w mocy spora!

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 18:16 
Pierwsze kroki

A co do osprzętu? Dojdzie coś jeszcze oprócz tego co wymieniłem? Bo wydech też do sporych modyfikacji...

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 18:33 
Komputer, Silnik z osprzętem, Skrzynia, hamulce, zawieszenie przynajmniej z przodu, być może Dyfer, to chyba by było na tyle, chyba ze o czymś zapomniałem, pewnie jeszcze w praniu parę rzeczy wyjdzie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 18:34 
Pierwsze kroki

Cały dyfrencjał??? :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 18:39 
Kondzior napisał(a):
Cały dyfrencjał???

No Dyfer to znaczy tylny most,
Twój ma przełożenie 3,46 a w E34 525i ma 3,23, na biedę mógłby zostać. Wtedy auto będzie miało trochę lepsze przyśpieszenie a mniejszą prędkość max !

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 19:01 
Forumowicz

darek ma rację na 2.0 l masz o 15 km więcej a roboty duzo 2.5l to już 170 km to lepie j już 2.5 l a co do zmian,to praktycznie wszystko w komorze silnikowej życze powodzenia.i napisz kiedyś jak ci to wyszlo,jestem sam ciekawy

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 20:04 
Uzależniony od forum :)

drak napisał(a):
2.5l to już 170 km
192ps :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 20:05 
Pierwsze kroki

Tylko jest jeden problem. Paliwo! Wiem że to zależy od stylu jazdy i w jakich okolicach się poruszam ale na 100% 2.5l będzie palił więcej niż 2.0 a gazem napewno jej nie skróce...

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 20:08 
Kornelio napisał(a):
drak napisał/a:
2.5l to już 170 km
192ps :hyhy:

to zalezy.... 2.5 w tez mialo 170PS.... z oznaczeniem *23 :) a 192 *25

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 21:01 
Pierwsze kroki

Zobaczę jak to wyjdzie. Moze tą sprzedam, a kupie już całą( bez żadnych przeróbek). Tylko przy tej trzyma mnie utrzymanie i ogólnie jest wszystko (prawie) w niej zapięte na ostatni guzik.

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 22:08 
Forumowicz

Skrzynia może zostać, dyfer może zostać, wał może zostać. Wymieniasz komputery, całą elektryke, wszystko co pod maską, cały układ wydechowy. Najgorsza zabawa jest z elektryką. ogólnie baaardzo dużo pracy... i mówi Ci to człowiek który tydzień temu skończył SWAPa z 1.6 na 2.5 i po przekręceniu kluczyka auto odpaliło i jeździ :hyhy: :cwaniak: życze powodzenia :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, 08:19 
Pierwsze kroki

To już nie wiem co mam wymieniać, a co nie :zdziwko: . Musze się poważnie zastanowić nad tą wymianą. A tak z ciekawości ile dałeś za silnik z osprzętem?

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, 08:23 
Kondzior napisał(a):
To już nie wiem co mam wymieniać, a co nie :zdziwko: . Musze się poważnie zastanowić nad tą wymianą. A tak z ciekawości ile dałeś za silnik z osprzętem?

Przeczytaj sobie jeszcze raz powoli cały temat ;)
Powiem Ci ze między 2.0 24V i 2.5 24V spalanie nie różni sie tak bardzo, a nawet wg. danych w cyklu mieszanym E34 520i spala 9,8l na 100km a 525i 9,5l na 100km, wiadomo to są tylko dane, ale to potwierdza ze te silniki mają podobny apetyt na paliwo, użyje nawet stwierdzenia "taki sam"!
A moc dzieląca te 2 silniki to 42konie i już jest czym poszaleć :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, 08:49 
Pierwsze kroki

Co do silnika to też słyszałem że jest mała różnica w spalaniu ale nie wiem co wymieniać :zdziwko: Ty Darex piszesz że skrzynie itd, a mooDy19 pisze że skrzynia może zostać...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1