BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 11:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Nie zapala EWS Immobilizer
PostNapisane: 23 grudnia 2009, 17:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d 99r.
Witam
Dziś rano próbuje uruchomić samochód i nic. Podłączyłem pod INPE pokazał mi się błąd 51 Electrical immobilisation system (EWS). Rozrusznik oczywiście kręci ale silnik nawet niepróbuje zaskoczyć (błąd nie daje się skasować). Wieczorem spróbowałem zapasowym kluczykiem ale już przy próbie otworzenia samochodó z pilota nic się nie dzieje. Po ręcznym otwarciu i przekręceniu stacyjki lampki się zapalają i gasną (normalnie) ale rozrusznik nie kręci tylko dochodzi lekki stuk i same zapaliły się światła mijania. Na kluczyku który cały czas urzywam jest to samo.
Oby tylko nie było powtórki z popszedniej naprawy ok miesiąc temu. Objawy podobne, tylko cały czas kręcił. Nie powiem jakie wyszły błedy bo nie miałem swojego interfejsu. Ale okazało się że poszło sterowanie pompą wtryskową koszt 2000zł. Więc jestem teraz normalnie załamany jak się okaże, że znowu coś poważnego.
Aha dzień wcześniej autko odpalało normalnie a jedyną rzeczą jaką przy nim robilem była instalacji i sprawdzenie jak działa interfejs(teraz próbuje sobie przypomnieć czy czego nie pozmieniałem w ustawieniach ale w sumie tylko odczytywałem błędy rzadnych modyfikacji.
Proszę o pomoc bo naprawdę nie wiem co robić.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Nie zapala EWS Immobilizer
PostNapisane: 24 grudnia 2009, 20:46 
Forumowicz

Wymień antenę od imo.

PostNapisane: 25 grudnia 2009, 10:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Mam podobny problem w swojej 320d, czasami jak probuje odpalic to nie ma zadnej reakcji tylko kontrolki sie swieca, innym razem kreci ale nie odpala, czasem gdy przekrece na zapłon to swiatła same sie włanczaja, przestały migac i tykac strzałki od kierunkow na desce, a wszystko to zaczelo sie po miesiecznym postoju bez uruchamiania go, daj znac jak bedziesz wiedzial o co chodzi.

PostNapisane: 25 grudnia 2009, 12:59 
Zacna persona forum

Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 4#p1275674
guzior, proponuje aby podpiłą samochód do kompa i zrobić profesjonalną diagnostykę, wtedy wszystko powinno wykazać co jest nie tak

PostNapisane: 25 grudnia 2009, 16:20 
Pierwsze kroki

Dzięki za odpowiedzi
A więc tak rozrusznik nie kręcił bo akumulator był za słaby a stuki to chyba będiks nie miał wystarczającej ilości prądu aby zaskoczyć. Czyli został problem z uruchomieniem (kręci ale nie odpala).
quake_bmw możesz powiedzieć gdzie znajdę tę antene i jak najlepiej ją sprawdzić
Co do diagnostyki to u mechanika który robił i zdiagnozował sterownik pompy wtryskowej muszę czekać do nowego roku, więc masa czasu bez samochodu :(, dlatego próbuje uzyskać pomoc od was na forum

PostNapisane: 25 grudnia 2009, 17:26 
Zacna persona forum

Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 4#p1275674
gerypl, powiem szczerze ze ja bez swojego potworka żyć nie mogę bez bmw jak bez reki

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 11:28 
Forumowicz

gerypl napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi
A więc tak rozrusznik nie kręcił bo akumulator był za słaby a stuki to chyba będiks nie miał wystarczającej ilości prądu aby zaskoczyć. Czyli został problem z uruchomieniem (kręci ale nie odpala).
Co do diagnostyki to u mechanika który robił i zdiagnozował sterownik pompy wtryskowej muszę czekać do nowego roku, więc masa czasu bez samochodu :(, dlatego próbuje uzyskać pomoc od was na forum

Antena jest przy kluczyku tam gdzie wkładasz kluczyk to jest taka plastikowa okrągła obwódka.

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 11:29 
Forumowicz

guzior napisał(a):
Mam podobny problem w swojej 320d, czasami jak probuje odpalic to nie ma zadnej reakcji tylko kontrolki sie swieca, innym razem kreci ale nie odpala, czasem gdy przekrece na zapłon to swiatła same sie włanczaja, przestały migac i tykac strzałki od kierunkow na desce, a wszystko to zaczelo sie po miesiecznym postoju bez uruchamiania go, daj znac jak bedziesz wiedzial o co chodzi.

Jesli jest barak reakcji to miałem znajomych którym pomogła wymiana anteny w aso około 60zl a wymiane zrobisz sam. bez problemu.

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 11:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
quake_bmw napisał(a):
gerypl napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi

Antena jest przy kluczyku tam gdzie wkładasz kluczyk to jest taka plastikowa okrągła obwódka.

to jest pętla kolego . ale obstawiasz dobrze tym bardziej ze wyskoczył ci błąd imo. a próbowałeś 2 kluczykiem .szkoda że nie masz na podmianę.pętli .odkręć obudowę kierownicy i zobaczysz przewód wchodzący do pętli spróbuj nim się pobawić.

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 12:02 
Pierwsze kroki

Co do 2 kluczyka to zero kontaktu z samochodem(wcześniej chodził bez problemu). Dzisiaj spróbuje odkręcić obudowe i poszukać tego kabelka, jutro wrzuce fotke z INPY może wyniki pomiarów coś pomogą

PostNapisane: 28 grudnia 2009, 21:55 
Pierwsze kroki

Tak żeby temat nie został bez odpowiedzi ;)
Rozwiązanie problemu było banalnie proste w INPIE w sekcji silnik wchodzimy w EWS 3 Startwert synchronisieren (Shift+F6) a następnie F1 EWS startwert uebertragen. Kasujemy błędy silnika wyjmujemy i jeszcze raz przekręcamy kluczyk powinno działać.
Dzięki wszystkim za pomoc :super:

PostNapisane: 17 kwietnia 2013, 15:53 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54
Garaż: Był Golf mk3, było e46 320d, jest e46 330Ci.
Witam, panowie mam problem, kilka minut temu wróciłem wkur :cenzura:, bo moja e46 nie pali.. tzn. przekręcam kluczyk w pozycje nr. 1 wszystko ok, pozycja nr. 2 tez okej, zaświecają się kontrolki, po chwili gasną, ale dalej to już nic się nie dzieje.. nie kręci (trup). Próbowałem kilka razy i nic.. Nie mam swojego sprzętu żeby go podpiąć pod komputer.. a z całym parkingiem ciężko gdziekolwiek podjechać. Co to może być? Miał ktoś może coś takiego? czytałem kilka tematów, ale nie znalazłem odpowiedzi. :kwasny: Mam nadzieje ze wybrałem w miarę dobry temat. Nie chciałem robić nowego :) Z góry dzięki za pomoc :)

PostNapisane: 17 kwietnia 2013, 17:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57
potrzebujesz robić to co kolego zrobił wcześniej i już po problemie. czyli potrzebujesz kogoś z inpa na 5min.

PostNapisane: 18 kwietnia 2013, 07:45 
Forumowicz

Gorman napisał(a):
zn. przekręcam kluczyk w pozycje nr. 1 wszystko ok, pozycja nr. 2 tez okej, zaświecają się kontrolki, po chwili gasną, ale dalej to już nic się nie dzieje.. nie kręci (trup). Próbowałem kilka razy i nic..

A czy słyszysz taki lekki stuk zamiast rozruchu?

Bo przecież objawy są dość jednoznaczne, przynajmniej dla mnie bo dokładnie to samo miałem teraz jak kupowałem auto które 6 msc stało w miejscu. A mianowicie: wyładowany stary akumulator ;)

Spróbuj zapalić z kabli, albo przełóż aku od kogoś kto ma nowy sprawny na chwile, żeby zdiagnozować. Obędzie się bez INPY i będziesz już coś wiedział.

PostNapisane: 18 kwietnia 2013, 12:54 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54
Garaż: Był Golf mk3, było e46 320d, jest e46 330Ci.
Wielkie dzięki za pomoc! Już mam rozwiązanie, okazało się że to rozrusznik. Auto musiało wylądować u mechanika.

PostNapisane: 9 czerwca 2013, 14:40 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M52TU
miałem podobnie reset EWS pomógł teraz kręci i pali jak złoto

PostNapisane: 10 czerwca 2013, 11:30 
Forumowicz

Moje BMW: e46 2002
Kod silnika: M47N
Tez tak mialem obstawialem ews a to podobno padl w kompie jakis modol komunikacji z ews no i wszysko poszlo do wymiany...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1