BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 12:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problem z prędkościomierzem i inymi zegarami
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 13:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam wszystkich forumowiczów, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem e39 525 tds z 99 roku. Auto jak na razie spisuje się bez zarzutu, poza jednym wyjątkiem. Mój problem dotyczy zegarów, które raz działają, raz nie. Chodzi o prędkościomierz, ekonomizer oraz licznik kilometrów. Po wstępnej diagnozie stwierdziłem, że chodzi o czujnik abs w lewym tylnym kole. Nie byłem jednak do końca przekonany, czy to on jest przyczyną usterki.
Po pierwsze nie palą się kontrolki od abs, czy asc, nawet gdy zegary nie działają i abs-u faktycznie nie ma (sprawdzone podczas hamowania). Kontrolka od asc nie zapala się gdy przełączam przycisk asc na desce. Być może ktoś przy zegarach majstrował. Kiedy zegary działają, abs również działa (wtedy kontrolka od asc również nie reaguje na przycisk)
Po drugie zegary raz działają raz nie. W trakcie jazdy potrafią same się wyłączyć (możliwe, że się mylę ale wydaje mi się, że w tym momencie cd z radia zaczyna grać ciszej. może to wina jakiegoś układu elektrycznego?). Wystarczy na chwilę zgasić silnik i uruchomić ponownie, a wszystko działa poprawnie.
Po trzecie przed kupnem samochodu sprawdzałem do komputerem i jedyny błąd jaki wyskoczył to błąd prędkościomierz, który dał się wykasować. Nie wiem jednak, czy w momencie podłączenia pod komp. zegary działały czy nie?
Po trzecie zaryzykowałem i kupiłem oryginalny czujnik abs firmy ate. Niestety po jego wymianie nic się nie zmieniło.
Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny usterki. Być może chodzi o moduł abs? A przy okazji to czy możliwe jest odłączenie z deski rozdzielczej kontrolek od abs i asc? Wydaje mi się, że w momencie kiedy nie działają zegary te kontrolki powinny się świecić.

Z góry dziękuję!

trocki

Ostatnio edytowano 7 czerwca 2009, 21:11 przez trocky, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 14:07 
Forumowicz

Witam

Po pierwsze masz spalone, albo wykręcone żarówki od ABS, ASC przy liczniku.
Po drugie czujnik abs-u lewy tył odpowiada za prace prędkościomierza, ekonomizera i cały układ ABS i ASC.
Po trzecie u Ciebie ten układ raz działa, raz nie, jak nie działa to kontrolki powinny się świecić.
Musisz podpiąć jeszcze raz pod komputer, na pewno są błędy. Możliwe, że kabelek od tego tylnego czujnika jest przetarty i raz łączy raz nie.

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 18:03 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Lub do tego co pisał kwansterp, to początkowe objawy więżące się z uszkodzeniem złącza sterownika ABS.

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 21:10 
Poszukaj zanim zapytasz

Ok, dzięki, a może mi ktoś powiedzieć gdzie jest ten moduł abs w e39?

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 21:16 
Poszukaj zanim zapytasz

...no i jak się dostać do zegarów, żeby sprawdzić kontrolki od abs i asc?

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 21:47 
Forumowicz

trocky napisał(a):

W e39 były dwa typy sterowników:
- zespolony wraz z pompą abs-u
- osobny sterownik za schowkiem po stronie pasażera

Popatrz na pompę i wiązkę kabli, będzie wiadomo.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 09:47 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
trocky, Zajrzyj tu;
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=517937
biały dał linka do instrukcji naprawy wyświetlacza. Przy okazji jest opisane jak wymontować licznik :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 16:21 
Pierwsze kroki

kolego z tego co się doczytałem kupiłeś orginalny czujnik ATE, to nie jest orginał orginalne są simensy ja miałem to samo kupiłem orginał w ASO i wszystko działa :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 16:35 
Pierwsze kroki

odniośnie kontrolek możesz zrobic siftest szfy, tylko jakiego masz kompa ?

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 18:44 
Poszukaj zanim zapytasz

...nie wiem, jak mam to sprawdzić?

Tytuł: Re:
PostNapisane: 19 czerwca 2013, 01:37 
Forumowicz

Moje BMW: E39 528i2xVANOS
Kod silnika: M52 / TU
kwansterp napisał(a):
trocky napisał(a):

W e39 były dwa typy sterowników:
- zespolony wraz z pompą abs-u
- osobny sterownik za schowkiem po stronie pasażera

Popatrz na pompę i wiązkę kabli, będzie wiadomo.

u mnie pompa abs ma we wtyczce takie grube piny jest ich około 10 może 12, więc mam szukać sterownika za schowkiem pasażera?

Tytuł: Re: [E39] Problem z prędkościomierzem i inymi zegarami
PostNapisane: 19 czerwca 2013, 04:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
A ja bym zaczął od bezpiecznika. Kiedyś miałem zaśniedziały i czasem łączył a czasem nie.
I podepnij pod kompa w opisie błędu będzie więcej informacji.

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 18:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 320i Coupe
Kod silnika: m52b20
Witam! jest to mój 1 post tutaj więc chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów!
Pozwólcie ,że podepne się pod temat,bo mam podobny problem z zegarami w mojej e36.wszystko było w porządku,jednak niedawno podczas jazdy w intensywnym deszczu,coś "pstryknęło" i od tego czasu nie działa prawa strona zegarów, czyli - Obrotomierz, ekonomizer, wskażnik temperatury. Dodam ,że inspekcja świeci cały czas,czego wcześniej nie było.podświetlenie jest,reszta działa.Sprawdziłem bezpieczniki - wszystkie są dobre, sprzawdzałem ecu (siemens) ale tam suchutko,odkąd z fabryki wyjechała nikt tam nie zaglądał. Wyciągnąłem zegary,tam tez sucho i kostki siedziały jak trzeba. Macie jakieś pomysły?? Gdzie szukac przyczyny? Co nią może być?

Tytuł: Re:
PostNapisane: 23 czerwca 2013, 18:27 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
ulinek3 napisał(a):
kolego z tego co się doczytałem kupiłeś orginalny czujnik ATE, to nie jest orginał orginalne są simensy ja miałem to samo kupiłem orginał w ASO i wszystko działa :rotfl:

Nie zgodze się z Tobą, ja też wymieniałem i oryginał jaki zdjąłem jest firmy ATE a z drugiej strony na tym okrągłym plastiku jest napis wyryty z plastiku BMW więc ATE też szły na pierwszy montaż :cisza:

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 22:30 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Panowie Ate to firma należąca do Continental Teves, do której należy także VDO-Siemens, stąd różne oznaczenia ;)

PostNapisane: 24 czerwca 2013, 20:42 
Pierwsze kroki

24valve napisał(a):
Witam! jest to mój 1 post tutaj więc chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów!
Pozwólcie ,że podepne się pod temat,bo mam podobny problem z zegarami w mojej e36.wszystko było w porządku,jednak niedawno podczas jazdy w intensywnym deszczu,coś "pstryknęło" i od tego czasu nie działa prawa strona zegarów, czyli - Obrotomierz, ekonomizer, wskażnik temperatury. Dodam ,że inspekcja świeci cały czas,czego wcześniej nie było.podświetlenie jest,reszta działa.Sprawdziłem bezpieczniki - wszystkie są dobre, sprzawdzałem ecu (siemens) ale tam suchutko,odkąd z fabryki wyjechała nikt tam nie zaglądał. Wyciągnąłem zegary,tam tez sucho i kostki siedziały jak trzeba. Macie jakieś pomysły?? Gdzie szukac przyczyny? Co nią może być?

Pomoże ktoś? każda wskazówka jest cenna

PostNapisane: 25 czerwca 2013, 09:05 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
Miałem podobnie z tym że wskazówki działały pewnie dla tego że to był prawy tył a nie lewy, ale świeciły się co jakiś czas kontrolki ASC,ABS i wykrzyknik. Naderwany okazał się czujnik ABS, wymieniłem na nowy i jest ok.

Podłącz auto pod INPE , masz tam test prędkości kół i zobacz czy wszystkie czujniki pokazują prędkość prawidłowo

PostNapisane: 26 czerwca 2013, 16:58 
Pierwsze kroki

oki,podjade do mechanika ,żeby podpiąć pod inpe i może się czegoś dowiemy. Dam znać jak znajdziemy i wyeliminujemy usterkę,oby nie była kosztowna:(

PostNapisane: 4 lipca 2013, 15:03 
Pierwsze kroki

Stwierdzili,że przepaliła się jakaś ściezka w zegarach i poradzili ,zeby kupić inne zegary. Sprawdzili też kompresję w silniku,okazało się że na trzech cylindrach jest kiepsko,a na jednym z nich wręcz fatalnie. Co teraz?? Szukac głowicy?? regenerować?? Czy może sprzedać samochód? ? :zalamany:

PostNapisane: 6 lipca 2013, 21:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 325i
Witam,koledzy mam problem z prędkościomierzem w BMW E36 325I ponieważ na postoju przy ruszaniu wskakuja mi na 250km/h wymieniłem już zegary i w tych używanych to samo się dzieje :rozpacz: jaka może to być przyczyna? pomoże ktoś w tym problemie :zalamany:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1