BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 00:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Mieszany olej
PostNapisane: 29 czerwca 2013, 00:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i e46
Kod silnika: M43B16
Cześć, potrzebowałem dolać oleju (nie wiem jakiego oleju używał poprzedni właściciel) więc pojechałem do serwisu BMW aby rozwiązali moją zagadkę, jakiego oleju powinienem dolewać. zaproponowali mi 5w30 castrola do BMW. Dolewałem tego oleju przez 5 miesięcy i w sumie było wszystko okej. Dzisiaj potrzebowałem dolać oleju ale nie mogłem żadnego 5w30 dostać (tak się złożyło) i dolałem 5w40 castrola (samochód tak jakoś zaczął ciszej jeździć) może mi się się coś od tego stać? powinien się martwić że z mieszałem 5w30 z 5w40?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Mieszany olej
PostNapisane: 29 czerwca 2013, 00:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530d E61
Kod silnika: N57 306 D2
Witam,

Jestem wlascicielem diesla, nie wiem duzo na temat benzyniakow bo w zyciu mialem tylko 2. Mam kolege ktory ma BMW 318i E46 jak Ty, niewiem jaki olej do tej pory lal ale jakis czas temu mowil ze zalal dla testu olej Castrol Edge 0W30 lub 0W40 (nie pamietam), bo w ASO (w Holandii) powiedzieli mu ze ten olej leja oni oryginalnie do BMW. Po jakims czasie mowil ze silnik bardzo dobrze chodzi, spala troszke Mniej, a wymiany oleju musi robic co 35-40 tys. km.
Wedlug Mnie jezeli serwis BMW poleca lub uzywa 5W30 to mozesz normalnie go zalac.

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 01:51 
Pierwsze kroki

No tak ale jak teraz dolałem 5w40? do tego 5w30 to nie będzie problemu? na forum pisali że 5w30 i 5w40 się nadaje a ja mam teraz mieszankę litra 5w30 i dzisiaj dalałem z 0,6 litra 5w40 nie będzie problemu z tego powodu?

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 05:16 
Zacna persona forum

Garaż: Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy: https://sprzedajemy.pl/wymiana-uszczeln ... nr65354533

Wzmocnienie podłogi BMW e46 e36: https://sprzedajemy.pl/naprawa-mocowani ... nr53378978

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
W książce BMW sam naprawiam co prawda do e36 ale jest napisane że można mieszać oleje.

Kodowanie BMW seria E ICOM

Osoby z interfejsem BMW https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 066388&z=7

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 08:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Nic sie nie stanie wiekszosc obecnie produkowanych olei jest mieszalna.

maciano1990 napisał(a):
Po jakims czasie mowil ze silnik bardzo dobrze chodzi, spala troszke Mniej, a wymiany oleju musi robic co 35-40 tys. km.
.

Sory ale trzeba byc idiota zeby zmieniac olej co 40tys km.

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 08:51 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Wróbel91 napisał(a):
W książce BMW sam naprawiam co prawda do e36 ale jest napisane że można mieszać oleje.

Wątpię a nawet jestem pewien że tak nie jest napisane, a jeżeli jest to można mieszać ale takimi samymi parametrami :]

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 08:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
może zamiast dolewać olej wymień go na 0w-40 na stałe i potem dolewaj takiego właśnie

a co do wymian co 40 tysi to mały napisał też to co ja sądzę

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 09:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Purplehaze napisał(a):
No tak ale jak teraz dolałem 5w40? do tego 5w30 to nie będzie problemu? na forum pisali że 5w30 i 5w40 się nadaje a ja mam teraz mieszankę litra 5w30 i dzisiaj dalałem z 0,6 litra 5w40 nie będzie problemu z tego powodu?

Co to masz za silnik ze dolewasz po ponad pol litra

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 10:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Z3
maciano1990 napisał(a):
Witam,

Jestem wlascicielem diesla, nie wiem duzo na temat benzyniakow bo w zyciu mialem tylko 2. Mam kolege ktory ma BMW 318i E46 jak Ty, niewiem jaki olej do tej pory lal ale jakis czas temu mowil ze zalal dla testu olej Castrol Edge 0W30 lub 0W40 (nie pamietam), bo w ASO (w Holandii) powiedzieli mu ze ten olej leja oni oryginalnie do BMW. Po jakims czasie mowil ze silnik bardzo dobrze chodzi, spala troszke Mniej, a wymiany oleju musi robic co 35-40 tys. km.
Wedlug Mnie jezeli serwis BMW poleca lub uzywa 5W30 to mozesz normalnie go zalac.

Wymiana co 35-40 tys. ???
A potem zdziwko że silnik do remontu.

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 10:10 
Przyjaciel forum

20tys to tez jest duzo za duzo. Na oleju nie zaoszczedzisz a roznica w ochronie silnika miedzy olejem po. 10tys a po 20tys to przepasc proponuje poogladac fachowe testy. Ja zmieniem co 10-12tys akceptowalnie jest do 15tys wszystko powyzej to juz niszczenie i przyspieszone zuzycie silnika.

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 10:46 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
--==Mały==-- napisał(a):
20tys to tez jest duzo za duzo. Na oleju nie zaoszczedzisz a roznica w ochronie silnika miedzy olejem po. 10tys a po 20tys to przepasc proponuje poogladac fachowe testy. Ja zmieniem co 10-12tys akceptowalnie jest do 15tys wszystko powyzej to juz niszczenie i przyspieszone zuzycie silnika.

Oj biedne te wszystkie nowe eFki eksploatowane przez nieuświadomionych właścicieli, a jeszcze biedniejsi przyszli użytkownicy. :rotfl:

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 11:36 
Zacna persona forum

Garaż: Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy: https://sprzedajemy.pl/wymiana-uszczeln ... nr65354533

Wzmocnienie podłogi BMW e46 e36: https://sprzedajemy.pl/naprawa-mocowani ... nr53378978

COUPE napisał(a):
Wróbel91 napisał(a):

Wątpię a nawet jestem pewien że tak nie jest napisane, a jeżeli jest to można mieszać ale takimi samymi parametrami :]

No to sobie poczytaj.
Obrazek

Kodowanie BMW seria E ICOM

Osoby z interfejsem BMW https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 066388&z=7

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 11:51 
Przyjaciel forum

elviss napisał(a):
W TDSie wymieniałem co 12 tys ,lałem Mobila 5W 50 ,teraz w 3.0d zalane mam Mobila 0 W 40 i wg diód mógłby zrobić nawet 30 tys ,ale nie patrze na to i wymieniam średnio co 20 tys i na te 20 tys muszę dolać 3 setki ,a nawet bym nie musiał bo i i tak jest stan :) Nic sie absolutnie nie stanie silnikowi M57 jak zrobi 20 tys na dobrym oleju :) Nie chodzi mi wcale o jakieś oszczędności :)

Wiadomo ze od razu silnik sie nie wysypie ale skrocisz jego zywotnosc jezdzac na starym oleju. Szybsze zuzycie pierscieni,panewek walkow, slizgow w rozrzadzie itd itd
Wymiany co 20tys to duze przegiecie zwlaszcza w silniku doladowanym.

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 11:52 
Przyjaciel forum

elviss napisał(a):
W TDSie wymieniałem co 12 tys ,lałem Mobila 5W 50 ,teraz w 3.0d zalane mam Mobila 0 W 40 i wg diód mógłby zrobić nawet 30 tys ,ale nie patrze na to i wymieniam średnio co 20 tys i na te 20 tys muszę dolać 3 setki ,a nawet bym nie musiał bo i i tak jest stan :) Nic sie absolutnie nie stanie silnikowi M57 jak zrobi 20 tys na dobrym oleju :) Nie chodzi mi wcale o jakieś oszczędności :)

Wiadomo ze od razu silnik sie nie wysypie ale skrocisz jego zywotnosc jezdzac na starym oleju. Szybsze zuzycie pierscieni,panewek walkow, slizgow w rozrzadzie itd itd

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 14:42 
Pierwsze kroki

Ja mam E46 318i (1895cm) na bagnecie sprawdzałem to było minimum. (nie dolewałem nic przez 2-3 miesiące) bałem się że się silnik zatrze.. tak wiem głupio postąpiłem nie sprawdzając oleju co jakiś czas :( :( :( jak dolałem ponad 0,5 litra to na bagnecie pokazało coś koło ponad połowy. Dolać więcej? czy zostawić na połowie? Przepraszam ale się nie znam to mój pierwszy samochód i nie chciałbym go zajeździć :(

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 15:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Spokojnie nic mu nie będzie, pamiętaj wcześniej wymienić olej i staraj się mieć olej na dolewkę taki jak masz w silniku.

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 15:35 
Pierwsze kroki

Okej, dziękuje ^^'

PostNapisane: 30 czerwca 2013, 19:09 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
--==Mały==-- napisał(a):

Widać inżynierowie BMW mają w tym temacie odmienne zdanie.

PostNapisane: 30 czerwca 2013, 19:52 
Częsty bywalec

Tu nie chodzi o to, że olej nie wytrzyma 40 tysięcy. Problem jest z filtrami, które praktycznie po 12-15 tysiącach nadają się na śmieci. Sam wymieniam olej co 10-12 tysi + filtr oleju, paliwa, powietrza, co 2 zmiany kabinówka.

Wymieniajcie olej na czas, te 300 raz na 10-12 tysięcy kilometrów to nie majątek.

Pozdrawiam,
Grzegorz

PostNapisane: 2 lipca 2013, 14:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530d E61
Kod silnika: N57 306 D2
Witam,

Zle Mnie zrozumieliscie, kolega mi mowil ze musi co 35-40 tys km robic wymiany oleju, ale jak jest naprawde to wam nie powiem. Sam robie wymiany oleju co 10 tysiecy nawet dla samej pewnosci. Wole wymieniac co 10 tys dobry olej ktory moze jeszcze posmigac z 5 tys. a nie ciagnac go do kresu wytrzymalosci. Szczerze tez jestem zdziwiony, bo mowil ze w poprzedniej BMW filtr paliwa wymienial co 30 tys, a olej co 15 tys :szok: Ja to robie przy wymianie oleju, zapewne jak kazdy z was.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1