Projektory posiadam chyba od 9 lat. Wg.mnie nie nadaje się to jako zamiennik telewizora.
Miałem przez dłuższy czas projektor w pokoju dziennym i zdawał dobrze egzamin nawet w dzień - przy gumowanych roletach, można było oglądać w lipcu w południe. Ale pamiętaj że nie zawsze chcesz zaciemnić pokój jak chcesz coś oglądać a nwet zimą się okaże że księżyc albo latarnia Ci rzuca smugę na ekran - złośliwość losu
Obecnie korzystam z pomieszczenia dedykowanego z czarnym sufitem i grafitowymi ścianami i projektora Optoma HD20 - kupionym zresztą w rzutniki.com - tym sklepie, do którego dałeś link. Testowałem droższego Benq ale kilka stówek tańsza Optoma świeciła znacznie lepiej. Długo szukałem ekranu, zdecydowałem się w końcu na powłokę szarą - Suprema Andromeda IM. U mnie ekran ma chyba 234cm szerokość pola projekcji. Ważne wg. mnie jest czarne obramowanie i długość czarnego pasa rozbiegowego. Ja szukałem ekranu z długim pasem, bo zamontowany jest w suficie i nie chciałem zadzierać głowy to raz a dwa projektor powinien wisieć w poziomie, nie świecić ani w dół ani w górę. Co prawda jest regulacja trapezu ale nie zaleca się korzystania jak nie trzeba.
Ja kupiłem projektor na 7-8 miesięcy zanim ukończyłem kino. Jak pomieszczenia było po wstępnym wykończeniu - przed gipsowaniem, postawiłem projektor na statywie i dokładnie pomierzyłem jak wyjdzie ekran. Wtedy go dopiero kupiłem. Kupiłem biały, udało mi się zamienić na szary - jest znacznie lepszy obraz. Na forum audiostereo mówią że jasny pokój szar ekran, ciemny pokoj biały ekran - kompletnie nie jest to prawdą. Mam ciemny pokój i na szarym obraz jest lepszy.
Jest strona:
http://www.projectorcentral.com/project ... or-pro.cfm na której znajdziesz projektor i policzysz sobie jaki wyjdzie ekran z danej odległości. Każdy projektor ma zoom - aby dokładnie się dopasować do ekranu.
Projka HDready bym nie brał. Uważam że FullHD jest tym co powinno się kupić, szczególnie że nie jest to zakup na 2-3 lata a jest już system 4K. Chociaż TV chyba nadal jest w 720p (HD Ready)

Co do samych filmów to u mnie przy podstawie 234cm wychodzi 106" przekatna i widać spore różnice między HDReady a HD.
Acha pamiętaj że pod sufitem projektor się wiesza do góry nogami - inaczej się nie da.
Pamiętaj żeby kupić w miarę dobry kabel HDMI. Ja kupiłem Prolink Exclusive 15m za 180zł. Zanim zamurujesz kabel sprawdź jak działa. Ja kupiłem jeden i śnieżył. Na tym prolinku, mimo że jest tani działa bardzo dobrze. Oczywiście możesz kupić kabel i za 1000zł ale u mnie na prolinku nie ma zastrzeżeń. Najlepiej jednak kupić dwa kable i puścić je w rurze - zawsze można wymienić.
Acha, z moim projkiem była w firmie Suprema Polska na dobór ekranu. Pan był pod wrażenim Optomy. Stały u nich projki po 25tys zł, ale powiedziałem że nie chcę nawet widzieć jak świecą bo już nie będę nigdy z Optomy zadowolony. Powiedział: "Szczerze mówiąc różnicy wielkiej nie ma, ta Optoma świeci bardzo dobrze"
Podsumowując: Powieś na ścianę tani TV LCD 32"-42 za 1500-2000zł do ogladania wiadomości a ekran niech zjeżdża przed TV jak chcesz coś na dużym ekranie. Ja kupując TV do dużego pokoju kupiłem najtańszy LCD Full HD 46" ale pokój mam duży, więc 32 byłoby pomyłką. Jaki ten TV nie byłby super hiper projektor go przebija.
Jak potrzebujesz porad, pytaj.