BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] 523i trzęsie samochodem na zimnym silniku
PostNapisane: 23 czerwca 2013, 22:22 
Forumowicz

Moje BMW: E39 523i
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=137004
Poprzedni temat został usunięty z powodu złego nazewnictwa tematu, dlatego teraz postaram się "ładniej" go nazwać

Więc do rzeczy, gdy auto stoi trzęsie się cała karoseria i silnik, oborty nie falują, na gazie i benzynie jest tak samo,nie szarpie przy przyśpieszaniu... zdążyłem się dowiedzieć zanim poprzedni temat został usunięty że dwumas odpada, bo nie mam problemów przy zmianie biegów, pedał sprzęgła nie pulsuje itd

Auto było wpinane w kompa i był 1 błąd "błąd odczytu spalin" ale komp (tak myślę) nie miał INPA

Kolejna dziwna sprawa to dojeżdżam do skrzyżowania i jest ok przez ok 3 sek, dopiero po tym czasie czuć że zaczyna się coś dziać jak oboty spadną do odpowiedniej wartości

Jeszcze coś co może wam pomóc, im na dworze jest zimniej tym autem mniej trzęsie, najgorzej jest przy dużych upałach hmmm

Auto:
523i przedlift
1997r

Do administratorów, jeżeli temat już był poruszany to proszę o linka, a nie usuwanie teamtu, szukałem po forum i problemy są, ale PODOBNE a nie takie same i z reguły są nie rozwiązane a potem zapomniane

Ostatnio edytowano 17 maja 2014, 17:26 przez Wojtec1987, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] 523i trzęsie samochodem tylko na postoju
PostNapisane: 24 czerwca 2013, 07:33 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
swiece, cewki i przedewszystkim fajki na cewkach do sprawdzenia.

i powtarzam nadal najlepiej jakbys znalazl kogos kto posiada INPE do diagnozowania BMW. Nalezalo by tam spojrzec w zakladke gdzie pokazana sa rownomiernosci pracy cylindrow.

PostNapisane: 25 czerwca 2013, 23:31 
Forumowicz

Tak pamietam o INPA,ale aktualnie auto siedzi u lakiernika

Jeszce 1 rzecz mi się przypomniała... mianowicie jak jest w miarę chłodno na dworze to tego nie czuć, ale były takie 2 dni gdzie upał był 30 stopni i gdy silnik się nagrzał było czuć że cyklicznie się trząsł ... czyli przez 2 sekundy się trząsł i na 2 się uspokajał ... i tak przez cały czas ... może to wam jeszcze w czymś pomoże, i będzie można wykluczyć coś z grona podejrzanych ?

Może ten opis pasuje wam teraz bardziej do jakiejś usterki ?

PostNapisane: 25 czerwca 2013, 23:44 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i / E46 320Ci
Kod silnika: M52TUB28/ M54B22
Jak dla mnie wypada zapłon, czyli coś związane z zapłonem, świece, cewki czujnik wałka, wału, moze lewe powietrze.

Zaczłąbym od sprawdzenia świec i cewek.

PostNapisane: 26 czerwca 2013, 07:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 523i
Kod silnika: M52B25
popieram Kolegę i jeszcze bym sprawdził wtryski (ale to by pokazał komputer gdyby któryś nie domagał) pozdrawiam :)

PostNapisane: 4 lipca 2013, 23:31 
Forumowicz

dzisiaj auto było wpinane 2 raz w kompa i wygląda na to że jest wszystko ok, jedyna rzecz która się rzuciła mechanikowi w oczy to temperatura powietrza w dolocie, miała 72 stopni i mówił że wg niego to sporo

Prawdopodobnie auto w pn spędzi u niego noc aby mógł wszystko sprawdzić na zimnym silniku

Na wiatraku od chłodnicy zauważyłem że brakuje 1 łopatki, to raczej nie ma wpływu na trzęsiawki ?

PostNapisane: 6 lipca 2013, 17:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Hmm... Sprawdź jedną rzecz. Nie wiem czy to benzyny też się tyczy, ale sprawdzić nie zaszkodzi:). Poduszki silnika, w dieslach są z dodatkowym podcisnieniem, w benie może też. Cały bajer polega na tym, że poduszki z dodatkowym podciśnieniem mają 2 poziomy twardości. Steruje tym mały eletrozaworek. Kiedy obroty są powyżej 1000rpm poduchy przełączają się na tryb twardy, a poniżej 1000rpm na tryb miękki. Zapobiega to nadmiernym wibracją jak i sztywności zespołu napędowego w czasie jazdy. Może w tym jest problem...

PostNapisane: 6 lipca 2013, 21:46 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M54B22
Kolego piszesz że na wiatraku nie ma jednej łopatki. Podejrzewam że wiatrak masz na wiskozie zamontowany do pompy wody. Nie ma łopatki , wiatrak jest nie wyważony , ma bicie i to dosyć spore . Im mniejsza predkość obrotowa tym bardziej odczuwalne, im cieplej tym silnik bardziej gorący , wtedy wiskoza załancza wiatrak i pojawiają się drgania , jak jest zimno to wiskoza się nie załancza wiatrak kręci się powoli napędzany oporami toczenia wiskozy, i drgań nie ma. Wykręć ten wiatrak i weż go do ręki i spróbuj nim zakrecić , zobaczysz jakie ma bicie. Wymień ten wiatrak choćby ze względu na pompe wody, bo Ci ją niedługo rozpiep...y. Jak masz wątpliwości to zapytaj mechanika po co się wyważa koła przy zmianie opon.

PostNapisane: 7 lipca 2013, 21:42 
Forumowicz

A mogło coś się stać z samym wisko ? Tzn czy może dostało po dupie jego łożysko czy coś w tym stylu

PostNapisane: 10 lipca 2013, 20:56 
Forumowicz

Dzisiaj zostały wymienione poduszki pod silnikiem i wiatrak chłodnicy i jest ogromna różnica ... powiedzmy nie jestem w 100 % zadowolony ale na pewno w 95 :D teraz trzeba poczekać jeszcze na upał i będzie wiadomo wszystko na 100 % czy wymiany pomogły

Niżej fimik przedstawiający pracę silnika po wymianie owych części :

http://www.youtube.com/watch?v=QpcJyIL9LEM&feature=youtu.be

PostNapisane: 31 lipca 2013, 23:37 
Forumowicz

Odświeże temat, jak auto jest zimne i puszczę gwałtownie gaz, to lubi sobie delikatnie poszarpać, czasami (rzadko ale zdarza się) że nie mogę utrzymać stałej prędkości bo szarpie ...

Moim skromnym zdaniem to że się silnik trząsł to nie była wina poduszek, byly one po prostu zmęczone i pokazały że z silnikiem cos się zaczyna dziać ... jakieś sugestie ?

PostNapisane: 8 listopada 2013, 09:18 
Forumowicz

Odkop bo problem powrócił :/

Od jakiegoś miesiąca od czasu do czasu auto się trząsło tylko na gazie, tydzień temu spojrzałem w płyn do chłodnicy i było mniej niż minimum, więc uznałem że partownik się zapowietrzył dlatego silnik na gazie się trząsł, tak też było, po dolaniu płynu i odpowietrzeniu auta 2 razy wszystko wróciło do normy na 2-3 dni ... po ok 3 dniach auto znowu zaczęło się trząść , ale teraz nie ma znaczenia czy gaz czy benzyna, i tu i tu jest to samo, od razu po odpaleniu auta jest w miarę ok np po nocy, jak wskazówka wychodzi za niebieskie pole zaczyna telepać autem niesamowicie, jak temp dojdzie do normy to jest lepiej, trzęsie się ale nie ma tragedii ... dodam że bywają momenty że trzęsiawki przechodzą.

Obroty nie falują
Moc jest
Jak się auto trzęsie to podniesienie obrotów nie pomaga, dalej czuć że go telepie

Jakieś rady sugestie ?

Od czego zacząć wymianę ? Świece może ?

PostNapisane: 8 listopada 2013, 12:05 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: TESLA
Kod silnika: ELEKTRYCZNY
Garaż: TESLA MODEL 3 Performance | BMW e92 328iA ALPINWEISS III | DODGE CHALLENGER R/T | Opel vivaro XD | G30 518d+ RWD 8HP
WYMIEŃ ŚWIECIE JAK JESZCZE NIE WYMIENIAŁEŚ fajki itp wszystko do przejrzenia i przede wszystkim INPA sprawdź, czy zapłony nie wypadają a świece przy gazie zmienić, to chyba nie taka anomalia nie zaszkodzi, a może pomóc...

E46 M3 Alpinweiss III viewtopic.php?f=89&t=171180
BYŁO:
E92 335i Schwarz 2 IC turboworks + Charge Pipe Turboworks
367KM/541NM http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=167595

e39 540iA SEDAN CANYONROT ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147863

e36 318is Coupe HELLROT MOTORSPORT INTERNATIONAL LIMITED EDITION ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145412

e36 328i Coupe ALPINWEISS III
->> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141651[/color]

PostNapisane: 8 listopada 2013, 19:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
sluchaj nawet na bkr6ek sa problemy przed 98 rocznikiem, bo kiedy auto stoi i ma niskie obroty biegu jalowego silnik ma dodatkowo ciezko, to napiecie w ukladzie zaplonowym dla iskry jest wyzsze niz kiedy osiagnie 2,5 tys obr i zmierza do odcinki. dlatego wypada zaplon tylko na wolnych silniki szarpia lub faluja na postoju. rozwiazaniem są swiece jeslie problem tyczy sie gazu. sprawdz swiece i napisz czy masz gaz. na gazie uklad zaplonowy dodatkowo potrzebuje wieksze napiecie. zalezy to od rodzaju swiecy a dokladniej od powierzchni przeskoku czyli grubosci elektrod na koncach i od zaplonnosci czyli ilosci elektrod

PostNapisane: 8 listopada 2013, 20:37 
Forumowicz

Problem najpierw tyczył się samego gazu a teraz i gazu i benzyny, świec nie wymieniałem odkąd mam auto czyli jakieś 15k km, a kiedy poprzedni właściciel to robił tego nie wiem...

Auto nie szarpie ani nie falują obroty, czasami się zdarzy że podczas zmiany biegów podczas puszczania sprzęgła auto się zachowało tak jakbym za szybko puścił sprzęgło jakby szarpnęło całym silnikiem i musze powoli puszczać sprzęgło wtedy jest ok

Niestety u mnie w mieście z INPA jest problem, każdy twierdzi że INPA to nie potrzebne narzędzie, że BMW to nie statek kosmiczny i nikt nie potrzebuje tych że narzędzi :cenzura: najbliżej to 50-70 km ode mnie ,u mnie mają jedynie zwykłe kompy

Kolejna sprawa

Wczoraj u mnie w mieście była mgła a więc było bardzo wilgotno, a dzisiaj pada i czuć lekkie drgania, są , ale znacznie mniejsze ... dlaczego pogoda ma na to taki wpływ :szok:

Jestem po sprawdzaniu świec, niestety czas pozwolił na spr tylko 2 świec foto niżej jak wyglądały 2 :

Obrazek

Świece jakie są w aucie to ngk r bkr6ek

PostNapisane: 9 listopada 2013, 14:34 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
gdzieś na forum przewinął się temat gdzie sporo ludzi narzekało na problemy z wypadaniem zapłonów na świecach NGK. Ale są też i tacy którzy nie mieli problemów.

Wymiana świeć na pewno nie zaszkodzi. Jeśli wilgotność powietrza ma wpływ na drgania należało by sprawdzić przede wszystkim fajki no i obejrzeć cewki.

PostNapisane: 9 listopada 2013, 15:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
to moze ja podpowiem, bo wiem co jest problemem. sluchaj kolego jest taka swieca "bosch platinum" to samo co BMW stosowalo od 98 roku od wrzesnia z tej samej serii i sa +4 cztery elektrody czyli zamiennik bkr6equp NGK ciagnie mniejsze napiecia (zaplon nie wypada). byla ona stosowana fabrycznie w niektorym modelach BMW od 98 roku. sa tez z tej serii swiece +2 czyli to samo, ale w wersji 2 elektrod czyli odpowiednik bkr6ek, ale tez pobiera mniejsze napiecie. :) do gazu z tej serii mozna zamontowac 1 elektrodowe tylko musi byc dobrze dobrana cieplota i przerwa dla silnika BMW. pogoda ma ogromny wplyw. im zimniej (opory silnika, niedogrzany) i wilgotniej (wilgoc wnika w izolacje w ukladzie zaplonowym swiec oraz w silikon fajek i przewodow) tym napiecie narasta w ukladzie zaplonowym. wtedy na wolnych obrotach nie zawsze go starcza co objawia sie na wolnych obrotach tak falowaniem :/ a do 2000-2500 szarpaniem silnikow BMW przy manualu. Twoje swiece pobierają dosc duze napiecie i te cewki ktore masz sa juz wysluzone na swiecach. musisz uzyc swiec ktore daja rady pracowac silnikowi w duzy mroz i na wolnych obrotach z tymi cewwkami :) nie koniecznie musisz kupowac nowe cewki. pamietaj ze bmw nie bylo przystosowane fabrycznie (ich cewki) do zasilania gazem - potrzebne jest dodatkowe napiecie wtedy kilka tys voltow. polecam bosch platinum, nie musisz ich kupować z logo BMW i w wersji 4 elektrod, dlatego ze masz LPG. możesz uzyc ich w wersji 1 elektrodowej. gdybys mial sama benzynke to polecilbym CI 2 elektrodową wersje (ma wieksze szczeliny). do gazu nie polecam. nalezy pamietac ze taka swieca pobiera mniejsze napiecie jesli ma ciensza igielke jako elektrode srodkową i jesli ma wiele elektrod napiecie dodatkowo spada. po prostu zaplonnosc jest wyzsza takich swiec. mam nadzieje, ze pomoglem :ok: moge na 100% powiedziec Ci, że taka swieca wyrowna prace silnika. jakbyś miał problem z doborem odpowiedniej, napisz do mnie. w niejednym silniku BMW pomoglo

PostNapisane: 13 listopada 2013, 00:00 
Forumowicz

PANOWIE ! Jak wam coś napisze to z krzesła spadniecie .... Przy wymianie poduszek pod silnikiem wymieniałem też wiatrak od wisko, bo brakowało 1 łopatki, coś mi nie dało i zaglądnąłem teraz pod maskę i co ??? Znowu nie ma 1 łopatki a druga jest uszczerbiona !! Pytam jakim cudem ?

Wszystko się zgadza, jak jest zimne auto to wisko ledwo pracuje i silnik pracuje równo, a jak się rozgrzeje to wisko przyśpiesza i silnikiem zaczyna telepać LoooooooL

PostNapisane: 13 listopada 2013, 08:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
A samo Wisko wymieniłeś? Proponowałbym też sprawdzić luz na pompie wody:).

PostNapisane: 13 listopada 2013, 11:32 
Forumowicz

Wiska nie wymieniałem bo nie było takiej potrzeby, sam wiatrak tylko

Może wymienić pompę wody profilaktycznie ? skoro tak jeżdżę miesiąc i poprzednio latem tez jeździłem ok miesiąca ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1