Swego czasu borykałem się z potężnym dymieniem na czarno w swojej buni - 3 dni temu przysiadłem sam i rozwiązałem problem. Przyczyną był nieszczelny dolot (dziura w IC).
W sumie wszystko by było ok, ale mam problem puszczania czarnego dyma podczas momentu ładowania turbawki.
Mógłby ktoś mi powiedzieć czy na biegu jałowym czasem przepływomierz nie zawyża pomiaru?

Ogólnie podejrzewam, że coś jest z nim nie halo ze względu na to, że w momencie nawet delikatnego dodania gazu przez 2-3 sekundy mierzy tyle ile chce ECU, ale gdy obroty się stabilizują to znowu zaczyna zawyżać.
Co ciekawe przy pełnym obciążeniu nie zadymia i pomiary są całkiem dobre.
Oczywiste, że przy takim pomiarze jak na screenie nie osiągnie się wymaganego przez ECU ciśnienia na czujniku kolektora, bo zwyczajnie EGR przydusza silnik swoimi spalinami.
Mam jeszcze jeden przepływomierz i niestety zawyża o kolejne 100 mg co doprowadza do takiego obniżenia ciśnienia w kolektorze, że wywala mi CHECKENGINE pod którym się kryje błąd EGR (4501 - control of exhaust re-circulation) i nawet nie chcę pisać jak się zachowuje na nim samochód...
Uprzedzając odpowiedzi:
a) dolot na 100% szczelny - przy okazji jak zrzucałem kolektor to wrzuciłem nowe uszczelki.
b) korekty wtryskiwaczy prawie wzorowe (oczywiście na ciepłym silniku):
cyl. 1: -0.09
cyl. 2: 0.02
cyl. 3: 0.6
cyl. 4: 0.2
c) silnik nie pożera oleju - od wymiany do wymiany nic nie ubywa.
d) turbo zdrowe (zero luzów, grucha działa jak należy) bo od Rogera
e) wymienione elektrozaworki turbo i egr
f) wymienione wszystkie węże podciśnienia od ww. zaworków
g) wywalone klapki zawirowań z kolektora
h) nowy filtr powietrza

i) mam jeden błąd w ECU - 40A1 Generator load signal - szumi mi strasznie alternator, więc w przyszłym tygodniu wykręcę i oddam do regeneracji.
Na koniec dodam, że przejechałem się z wypiętym przepływomierzem co skutkowało wywaleniem checkengine'a, pojawieniem się kilku błędów dot. właśnie przepływki, zlikwidowaniem kopcenia (plus) i wyraźnemu spadkowi mocy (ECU zaczęło zwyczajnie przeładowywać powietrze w stosunku do potrzeb mieszanki).
edit:
edytowałem temat aby łatwiej było znaleźć go przez wyszukiwarkę