BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 08:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] jaki silnik benzynowy polecacie na SWAP
PostNapisane: 4 maja 2011, 19:29 
Forumowy terrorysta

Polecamy czytanie tekstu na zółtym polu oraz opcję szukaj :rotfl: np viewtopic.php?f=1&t=96343 , podobny temat pare linijek niżej.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 maja 2011, 19:31 
Forumowicz

Moje BMW: e38 750i
Kod silnika: M73B54
Garaż: jest: e38 750i
było:
e39 540i - http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96411
e39 530dA AC Schnitzer
popieram kolege wcześniej, dowolne R6, ale jakbym coś miał montować to motor z 330i. rewelka ;)

PostNapisane: 4 maja 2011, 19:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m43
renoraines napisał(a):
Polecamy czytanie tekstu na zółtym polu oraz opcję szukaj :rotfl: np viewtopic.php?f=1&t=96343 , podobny temat pare linijek niżej.

to akurat potrafię :hyhy:
chodziło mi konkretnie o to co napisałem
e46 a nie e36
bo różnice są

PostNapisane: 4 maja 2011, 20:12 
Forumowy terrorysta

Wąski87 napisał(a):
renoraines napisał(a):

to akurat potrafię :hyhy:
chodziło mi konkretnie o to co napisałem
e46 a nie e36
bo różnice są

Odpowiedz na pytanie o swap w E36/E46 jest ta sama: '' M52B28 lub M54B30''. Podobnie z pytaniem jakie kupić benz E36/E46: ''kup R6 min. 323i, przy poliftowym E46 ze wzgledu na akcyze także 318i''. Chyba, że pojawi sie tez odp, że ''5er lepsza i kup E60'' :rotfl: .

PostNapisane: 4 maja 2011, 20:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m43
renoraines napisał(a):
Odpowiedz na pytanie o swap w E36/E46 jest ta sama: '' M52B28 lub M54B30''. Podobnie z pytaniem jakie kupić benz E36/E46: ''kup R6 min. 323i, przy poliftowym E46 ze wzgledu na akcyze także 318i''. Chyba, że pojawi sie tez odp, że ''5er lepsza i kup E60'' .

na 99% w piątek będę miał dawcę z silnikiem m54b25, nie chciałem zakładać 2 tematu tylko tu zapytałem, czy ktoś już robił taki swap i czy udzielił by mi cennych wskazówek?
Z przebiegu prac przy wymianie zrobię opis ze zdjęciami w oddzielnym temacie.

PostNapisane: 28 lipca 2013, 07:37 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
Jaki silnik już wiem, M54B30 lub M52B28, nie o to chciałem spytać.

Co mianowicie jeszcze oprócz samego silnika? Teraz mam 318i z N46B20, zdrowiutki z każdej strony, nic mu nie jest i w sumie o swapie myślę bardziej teoretycznie póki co. Trochę szkoda pruć takiej laleczki. No ale do rzeczy - oprócz silnika z komputerem sterującym potrzebna jest skrzynia i wał napędowy, hamulce, chłodnica, wydech, o czym zapomniałem? Czy można i czy w ogóle występuje skrzynia sześciobiegowa do któregoś z tych silników? Na autostrady by się przydał szósty bieg w obecnej konfiguracji, 3.0 jeszcze nie jechałem to nie wiem.
Jaki jest orientacyjny koszt takiej dłubanki? Umiem tylko wymienić olej i klocki hamulcowe, łożyska w alternatorze i parę innych szpejów o podobnym stopniu skomplikowania, więc nawet nie podejmowałbym się samodzielnego wywalania silnika i wsadzania innego.

Zależałoby mi na utrzymaniu względnego komfortu, zatem zawieszenia o ile to możliwe nie obniżałbym ani nie utwardzał. Jednak ponieważ silnik jest cięższy, coś z przodu będzie zapewne trzeba wymienić - sprężyny? Amortyzatory? Przednia rozpórka ma jakikolwiek sens w zwykłej cywilnej jeździe (żadnych tam "dryftów" pod Lidlem)?

Zewnętrznie nie zmieniłbym nic, po niby po co. Czy jakiekolwiek ingerencje we wnętrzu kabiny są potrzebne? Czynnik chłodniczy z klimatyzacji pewnie wyfrunie w świat, więc z koniecznością nabicia klimatyzacji się liczę.

Większe (mocniejsze) hamulce zmieszczą się w fabryczne alusy 16"? Z zewnątrz wolałbym nie zmieniać absolutnie niczego, czy podwójny wydech jest niezbędny czy wystarczy pojedynczy?

Co z akumulatorem i przewodem plusowym? W mojej wersji jest on pod maską silnika, większe mają akumulator w bagażniku.

I wreszcie najistotniejsze - co z legalnością takiej przeróbki? W dowodzie jest jak byk 1991 ccm i 318i, mogę świrować że to sześciocylindrowe 2.0 (silnik to wedle jakichś tam przepisów część zamienna, tak?) albo w ogóle liczyć na ignorancję psiarni i na to, że nawet nie każą otwierać maski w poszukiwaniu "marychuany" (wiadomo, że każdy kierowca BMW to diler i złodziej, zostawmy to już). Ale czy takie coś uchodzi płazem? Nie chciałbym się przykro zdziwić, ruszywszy gdzieś w świat, że oto zabrali mi dowód rejestracyjny bo coś ma pan tu dłubane i w dalszą drogę udam się autobusem, łykając łzy i smarki. Co na przeglądach? Wprawdzie diagnosta ze stacji, na którą raz do roku prowadzam swoje bolidy, dopatrzył się kiedyś napędu na cztery koła w 318i, biorąc chyba jakieś drążki skrętne za przeguby napędowe, ale już braku tylnych hamulców w Seicento nie przepuścił, więc jeżdżę tam nadal.
Jak wygląda ubezpieczenie? Siedzieć cicho i potakiwać uprzejmie, kiedy pytają o pojemność i o to, czy pojazd nie jest aby tuningowany? Co w razie buby - "przyczyną wypadku było niedostosowanie prędkości do warunków" czy może sam się podłożę do protokołu mając większy silnik niż w papierach? Czy ktoś to w ogóle sprawdza?

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

PostNapisane: 28 lipca 2013, 10:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
jonas napisał(a):

No ale do rzeczy - oprócz silnika z komputerem sterującym potrzebna jest skrzynia i wał napędowy, hamulce, chłodnica, wydech, o czym zapomniałem?

Chyba jeszcze półosie oraz dyfer. Jeśli sprzedasz graty z N42 to taki swap silnika około 3k.

jonas napisał(a):

Czy można i czy w ogóle występuje skrzynia sześciobiegowa do któregoś z tych silników?

od 03.2003 występuje 6 bieg w B30. Koła minimum 17.

PostNapisane: 28 lipca 2013, 10:20 
Specjalista

Kod silnika: MXXBXX
Garaż: E36 Coupe Black Bitch http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 9#p1307309

FunPage E36 Coupe Black Bitch http://www.facebook.com/e36bbcosmos/
Do E46 nie ma sensu ładowac M50B25, ja poleciłbym 2.8 albo m54 3.0

PostNapisane: 28 lipca 2013, 10:21 
Specjalista

Kod silnika: MXXBXX
Garaż: E36 Coupe Black Bitch http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 9#p1307309

FunPage E36 Coupe Black Bitch http://www.facebook.com/e36bbcosmos/
damianRC napisał(a):
Koła minimum 17.
bzdura, minimum to 16'stki, a 15'stki na pewno nie wejdą ze względu na większa tarczę hamulcową 300mm

PostNapisane: 28 lipca 2013, 10:32 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
Nie mam zamiaru ładować M50B25, nie wiem skąd się tu wziął.

Z tymi 16" felgami to by nawet dobrze wychodziło, bo akurat takie mam i jeśli nie będę musiał to nie zmienię. Perfekcyjnie pasują do imydżu dziadkowozu, oryginalne alusy co jeszcze Helmut do kaseciaka zamówił.

Pytania o legalność przedsięwzięcia interesują mnie w sumie najbardziej.

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

PostNapisane: 28 lipca 2013, 11:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Było:
e30 coupe
e36 sedan
e36 coupe
Jest:
e46 coupe
mrcin86 napisał(a):
bzdura, minimum to 16'stki, a 15'stki na pewno nie wejdą ze względu na większa tarczę hamulcową 300mm

Jeśli ładuje m54b30 i chce żeby było jak z fabryki to koła minimum 17'!!!!
16' nie wejdzie na tarcze z b30.
Zawieszenie też do wymiany bo r6 jest cięższe od r4.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1