BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dywagacje, 540i vs 330i vs S4B5 vs C32AMG
PostNapisane: 26 lipca 2013, 21:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: 320d+
Kod silnika: M47D20
A4B6 1.8T to bardzo fajny pomysl, ale tylko z quattro. Ogolnie w srodku podobna ilosc miejsca, podobna jakosc wykonczenia czy wyposazenie jak 3er. Nie czuc za bardzo w srodku 3 lat roznicy w premierze modelu w stosunku do E46. Zawias zrobiony raz, a dobrze na Lemforderze wytrzyma spokojnie 80-100tys km jak nie jezdzisz po marsjanskich dziurach, tutaj bym sie nie bal. W quattro masz z tylu wielowahacz, nie wiem jak przy B6 ale przy B5 byl on o wiele tanszy niz w e46 :wstyd: Jedyna wada dla mnie w Audi to okropne prowadzenie, owszem jest 4x4 ale nie zmienia to faktu ze ryje przodem jak swinia szukajaca w lesie trufli, silnik wisi dwa kilometry przed przednia osia i to po prostu czuc, na mokrym pluzy strasznie przodem. W zime jest mega fun, na mokrym tez nikt spod swiatel nie podskoczy ;) No i ilosc gratow do modzenia jest ogromna, na pewno wieksza niz w BMW, ale ceny tez wyzsze (grille, skora, lampy itp). Ceny samego auta tez wyzsze. Aaaa i nigdy sie nie dowiesz co to rudy jak auto nie bylo dzwonione, to jest piekne ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 lipca 2013, 22:59 
Forumowicz

Moje BMW: ST FR
Kod silnika: ACT
Garaż: Była Beta
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=105035
Jest Leon 3 ST FR
Będzie ...
Krzysiek_E34 napisał(a):
A4B6 1.8T to bardzo fajny pomysl, ale tylko z quattro. Ogolnie w srodku podobna ilosc miejsca, podobna jakosc wykonczenia czy wyposazenie jak 3er. Nie czuc za bardzo w srodku 3 lat roznicy w premierze modelu w stosunku do E46. Zawias zrobiony raz, a dobrze na Lemforderze wytrzyma spokojnie 80-100tys km jak nie jezdzisz po marsjanskich dziurach, tutaj bym sie nie bal. W quattro masz z tylu wielowahacz, nie wiem jak przy B6 ale przy B5 byl on o wiele tanszy niz w e46 :wstyd: Jedyna wada dla mnie w Audi to okropne prowadzenie, owszem jest 4x4 ale nie zmienia to faktu ze ryje przodem jak swinia szukajaca w lesie trufli, silnik wisi dwa kilometry przed przednia osia i to po prostu czuc, na mokrym pluzy strasznie przodem. W zime jest mega fun, na mokrym tez nikt spod swiatel nie podskoczy ;) No i ilosc gratow do modzenia jest ogromna, na pewno wieksza niz w BMW, ale ceny tez wyzsze (grille, skora, lampy itp). Ceny samego auta tez wyzsze. Aaaa i nigdy sie nie dowiesz co to rudy jak auto nie bylo dzwonione, to jest piekne ;)

Potwierdzam praktycznie wszystko.
Silnik do modzenia bardzo dobry. LPG bez problemów.
Miejsca więcej niż w E46. Plastiki dobre, chociaż kilka drobiazgów marnej jakości, ale każdy auto ma takie newralgiczne punkty.
Zawieszenie to koszty jak w e46 a czasami taniej, jeśli nie trzeba wymieniać kompletu. Lemforder bardzo trwały. Tylne zawieszenie w Q praktycznie bezobsługowe.
Prowadzenie dobre albo nawet bardzo dobre jak na FWD, Q jeszcze lepiej ale trochę przodem płuży, fakt. Z RWD w FWD raczej bym się nie przesiadł już.

Wielkim plusem jest, że A4-klub.pl to prawdziwa kopalnia wiedzy, mnóstwo schematów, gotowe rozwiązania, kupa rezaczy itd.
Audi zdiagnozujesz, naprawisz, porezasz z pomocą forum w 5 minut (mówiąc w skrócie). W przypadku BMW znalezienie odpowiedzi na niektóre pytania jest trudniejsze, przynajmniej według mnie.

Osobiście sam szukałem A4 B6 w Q a kupiłem E46 i nie żałuję. I ja chyba raczej przy BMW zostanę już.

PostNapisane: 27 lipca 2013, 09:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Takie A4 quattro 1.8T by jechało jak 328i seryjne to musi mieć z 230 ps przynajmniej i licz na tuning około 5 tysi, w 328i za 2 tysie robisz mody na 220 ps i wtedy takie A4 nie ma szans, jak dla mnie bez sensu przesiadka z E36 328i na A4 B6. By stuningować S3 (seria 225 ps) na około 300 ps potrzeba 4 tys PLN, to ile trzeba władować w zwykłe 150/180 ps...

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 27 lipca 2013, 11:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
jiGsaw, Ale ja nie chce quattro, 240 konne 1.8t robi 100-200 w 15s... Seria 328 w 21s. E36 328 to świetna fura ale już nie przeginaj to całkiem inna liga, mi nie chodzi tylko o przyspieszenie bo wtedy za cenę a4b6 zbudował bym e36 schodzące na 1/4 poniżej 13s. Po prostu to stary kopeć a ja chce w końcu cos w miarę cywilizowanego.

Wiedziałem że od audi nie.ma co wymagać super prowadzenia ale po waszych postaci to wychodzi, że jest makabra, nie przesadzacie? Trzeba poszukać w jakimś komisie i zrobić rundke....

PostNapisane: 27 lipca 2013, 11:47 
Forumowicz

Moje BMW: ST FR
Kod silnika: ACT
Garaż: Była Beta
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=105035
Jest Leon 3 ST FR
Będzie ...
Nie no makabra nie jest. Audi prowadzi się dobrze a nawet bardzo dobrze jak na fwd. Mozna wrzucić gwinta, stabilizatory od S4 i jeździ bardzo dobrze. Po przesiadce z e36 napewno będzie Ci się jezdzilo dobrze. Zresztą sam musisz ocenić bo kazdy ma inne wymagania co do auta.

PostNapisane: 27 lipca 2013, 14:31 
Przyjaciel forum

Adam_94 napisał(a):
jiGsaw, Ale ja nie chce quattro, 240 konne 1.8t robi 100-200 w 15s... Seria 328 w 21s. E36 328 to świetna fura ale już nie przeginaj to całkiem inna liga, mi nie chodzi tylko o przyspieszenie bo wtedy za cenę a4b6 zbudował bym e36 schodzące na 1/4 poniżej 13s. Po prostu to stary kopeć a ja chce w końcu cos w miarę cywilizowanego.

Wiedziałem że od audi nie.ma co wymagać super prowadzenia ale po waszych postaci to wychodzi, że jest makabra, nie przesadzacie? Trzeba poszukać w jakimś komisie i zrobić rundke....

Stary kopeć, ale z normalnie rozwiązanym układem napędowym, przesiadka na jakie by nie było audi fwd to krok wstecz.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 27 lipca 2013, 15:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW e39 528i
Kod silnika: m52b28
Garaż: byłe e34: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134211
jest e39: viewtopic.php?f=6&t=169366&start=20
Nie przesadzajcie z tym prowadzeniem w Audi. Na kołach 18" z fabrycznie obnizonym zawieszeniem (1BE) A6 na prawde sie b. dobrze prowadzi, w trasie na zakrętach trakcja jest super, ja jakoś nie czuję dużej róznicy w porówaniu z e39, bo nie lubie upalac na zakrętach i latac bokiem bo po prostu szkoda mi auta, a odjazd ze swiateł z quattro i ponad 300km pod machą robi wrażenie i wbija w fotel masakrycznie.

PostNapisane: 27 lipca 2013, 15:16 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
JRafal napisał(a):
A6 na prawde sie b. dobrze prowadzi
no dokładnie: jak każde awd i fwd, czyli jak taczka z gnojem ;)

PostNapisane: 27 lipca 2013, 17:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW e39 528i
Kod silnika: m52b28
Garaż: byłe e34: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134211
jest e39: viewtopic.php?f=6&t=169366&start=20
Wojt4S90 napisał(a):
JRafal napisał(a):
no dokładnie: jak każde awd i fwd, czyli jak taczka z gnojem ;)

Ja mam wrażenie, że chyba nie jechałes w 100% sprawnym quattro, że zdrowym zawiasem, bo biadolisz Panie strasznie pierdoły. Mam wrażenie, że nie możecie się pogodzic z tym, że Audi w niektórych kwestiach jest lepsze od BMW, ja patrze trzeźwym okiem na dwie marki bo oby dwiema jeździłem b. długo. Nie faworyzuje żadnej z marek, ale po prostu DLA MNIE C5 po lifcie jest lepsze od e39 i tyle.

PostNapisane: 27 lipca 2013, 17:59 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
JRafal napisał(a):
Ja mam wrażenie, że chyba nie jechałes w 100% sprawnym quattro, że zdrowym zawiasem, bo biadolisz Panie strasznie pierdoły
w domu mam passata b5 4motion, więc trochę się najeździłem. Polecam się przejechać takim autem szybciej po zakrętach i wtedy pogadamy ;) pięknie płużą przodem i ryją jak dzik w żołędziach te auta. Jedyne awd, które fajnie się prowadziło to subaru impreza IIgen-nowszymi nie jeździłem. Z awd w zimie w łuku nigdy nie wiesz, z której strony zakrętu skończysz-mowa o zamkniętej drodze na lotnisku z ustawionymi pachołkami, gdzie walczysz o przyczepność na każdym cm drogi
JRafal napisał(a):
DLA MNIE C5 po lifcie jest lepsze od e39 i tyle.
to zależy co kto lubi i uważa za lepsze :]

PostNapisane: 27 lipca 2013, 21:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
jiGsaw napisał(a):

Stary kopeć, ale z normalnie rozwiązanym układem napędowym, przesiadka na jakie by nie było audi fwd to krok wstecz.

dajże już spokój chłopaku. Porównywanie kebaba do a4 b6 jest lekko mówiąc niestosowne. Technologicznie totalna przepaść , użytkowo, wizualnie również. e36 to już zabytek do niedzielnych przejażdżek albo idealne auto do upalania dla niezbyt zamożnego dresika ;)

PostNapisane: 27 lipca 2013, 23:23 
JRafal napisał(a):
Nie przesadzajcie z tym prowadzeniem w Audi. Na kołach 18" z fabrycznie obnizonym zawieszeniem (1BE) A6 na prawde sie b. dobrze prowadzi, w trasie na zakrętach trakcja jest super, ja jakoś nie czuję dużej róznicy w porówaniu z e39, bo nie lubie upalac na zakrętach i latac bokiem bo po prostu szkoda mi auta, a odjazd ze swiateł z quattro i ponad 300km pod machą robi wrażenie i wbija w fotel masakrycznie.

wg mnie za taki post to powinien być ban...

Wojt4S90 napisał(a):
JRafal napisał(a):
no dokładnie: jak każde awd i fwd, czyli jak taczka z gnojem

za ten z resztą też...

PostNapisane: 27 lipca 2013, 23:52 
Przyjaciel forum

///david napisał(a):
jiGsaw napisał(a):

dajże już spokój chłopaku. Porównywanie kebaba do a4 b6 jest lekko mówiąc niestosowne. Technologicznie totalna przepaść , użytkowo, wizualnie również. e36 to już zabytek do niedzielnych przejażdżek albo idealne auto do upalania dla niezbyt zamożnego dresika ;)

Technologicznie? W jakim sensie?

Wizualnie - kwestia gustu.

Użytkowo - niech będzie...

Nadal wolałbym E36 RWD z jakimś sensownym R6 niż jakiekolwiek Audi FWD.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 28 lipca 2013, 00:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: E81
Kod silnika: N54b30a
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=172345
Wojt4S90, A6 ma quattro- czyli 4x4 z torsenem, a w passacie masz haldexa, czyli fwd, które w razie czego dopina tył, zupełnie inne rozwiązanie..

Ja mam w domu a3 quattro z haldexem i nie zgodzę się z tym, że jedzie gdzie chce, w zimie sadzi się tym dużo fajniejsze boki niż rwd, bo napędza się jak szalone, tylko trzeba bardzo dużo miejsca i odrobinę wyrachowania w traktowaniu sprzęgła ;)

Galeria Compacta 325ti
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=161392&start=0

Galeria M5:
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=158685&start=0

Galeria jedynki 135i:
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=172345

PostNapisane: 28 lipca 2013, 09:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
jiGsaw, Ale jakie tak ogromne zalety ma rwd względem fwd w dupowozie? Różnica długości przy starcie ze świateł? Może pokonanie zakrętu o 3km szybciej? Ja nie chce walczyć o setne sekundy na torze tylko szybko i przyjemnie przejechać z punktu A do B. Choć muszę trochę bardziej zgłębić różnicę w osiągach awd i fwd w a4. Ze startu oczywiście przepaść ale ciekawe jak to wygląda z rolki bo to dla mnie najistotniejsze bo głównie latam trasy...

PostNapisane: 28 lipca 2013, 10:32 
Specjalista

Kod silnika: MXXBXX
Garaż: E36 Coupe Black Bitch http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 9#p1307309

FunPage E36 Coupe Black Bitch http://www.facebook.com/e36bbcosmos/
ja wybierałbym między 540i a 330i.

PostNapisane: 28 lipca 2013, 11:06 
Częsty bywalec

k13thelegend napisał(a):
Wojt4S90, A6 ma quattro- czyli 4x4 z torsenem, a w passacie masz haldexa, czyli fwd, które w razie czego dopina tył, zupełnie inne rozwiązanie..

Ja mam w domu a3 quattro z haldexem i nie zgodzę się z tym, że jedzie gdzie chce, w zimie sadzi się tym dużo fajniejsze boki niż rwd, bo napędza się jak szalone, tylko trzeba bardzo dużo miejsca i odrobinę wyrachowania w traktowaniu sprzęgła ;)

Passat b5 ma mechanizm torsen, to tak gwoli ścisłości. Passat b6 ma haldex.

PostNapisane: 28 lipca 2013, 13:30 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
dobra pitu pitu było , a teraz na co padł tak na prawdę wybór ??

PostNapisane: 28 lipca 2013, 22:55 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Miłosz napisał(a):
dobra pitu pitu było , a teraz na co padł tak na prawdę wybór ??

Pewnie dalej jest w kropce :P

PostNapisane: 29 lipca 2013, 00:13 
Przyjaciel forum

Adam_94 napisał(a):
jiGsaw, Ale jakie tak ogromne zalety ma rwd względem fwd w dupowozie? Różnica długości przy starcie ze świateł? Może pokonanie zakrętu o 3km szybciej? Ja nie chce walczyć o setne sekundy na torze tylko szybko i przyjemnie przejechać z punktu A do B. Choć muszę trochę bardziej zgłębić różnicę w osiągach awd i fwd w a4. Ze startu oczywiście przepaść ale ciekawe jak to wygląda z rolki bo to dla mnie najistotniejsze bo głównie latam trasy...

RWD to oprócz lepszych właściwości jezdnych i trakcji także komfort, łatwiejsza obsługa serwisowa itd. Najlepiej pojeździj trochę i sam ocenisz, czy Ci pasuje, ja do FWD nie wracam.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1