BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dywagacje, 540i vs 330i vs S4B5 vs C32AMG
PostNapisane: 30 lipca 2013, 12:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
jiGsaw, napęd to komfort? Możesz rozwinać? Nie wiem czy dobrze rozumiem.

Narazie musimy poczekać aż leasing dogada się z ubezpieczycielem w sprawie wypłaty odszkodowania.... I tutaj jest problem bo im się nie śpieszy. W zasadzie nam też nie, bo aut w domu pod dostatkiem, ale brakuje czegos czym można przycisnać.

Odnośnie krótkiej dywagacji Adama. Według mnie jak chcesz dupowóz z jako takimi osiągami to zejdź z A4B6 i kup S4B5. 328i nawet pogrzebane będzie miało problemy, nie wielkim kosztem podkręcisz na ~300KM i myśle, że jako dupowóz to będzie wystarczająco.

Po za tym w moim imieniu:

S4B6 - V8 w nadwoziu wielkości e46, Quattro, na zewnątrz według mnie bardzo świeżo wyglądające ładne auto. Z reguły dobrze wyposazone. Awaryjność z tego co się dowiedziałem wtrysk ma pośredni więc znikoma. Rozum mówi, że najlepszy wybór.

540i - Czyli bierz to co bliskie sercu :P W gre wchodzi tylko sedan, czyli spore, wygodne, komfortowe, dobrze wyposażone auto. RWD, również V8, dobrze mi znane auto (nie wiem czy to "+" czy "-").

C32 AMG - Chciałbym się przejechać, pomacać, z Mercedesami z tamtego okresu miałem nie wiele do czynienia, w zasadzie ciekaw jestem charakterystyki tej jednostki. Z zewnątrz sleeperek, na pierwszy rzut bez różnić między C180, a C32 :P

330i - Najładniejsze wizualnie auto, wiem czego się po nim spodziewać, ale niestety jednocześnie najsłabsze.

S4B5 - Na pewno 2,7BiT najbardziej rozwojowa jednostka z całego zestawienia, samo auto wizualnie też nie głupie, jednak wnętrze w moim mniemaniu w tym aucie jest tak paskudne, że odrzuca mnie na kilometr.

W208 CLK430 - CLK55 AMG - Wydają się fajnymi autami, ale boję się rdzy i przestarzałego, wolnego automatu. :suchy:

W209 CLK500 - Nie ten budżet... :(

Odnośnie napędu... FWD to lipa. Jednak AWD i RWD stawiam na jednym stopniu, sporo mogłem pojeździć Foresterem AWD i uważam, że bardzo fajnie się to auto prowadzi, przyjemnie się strzela ze sprzęgła. W zime szczególnie... Zasypywanie błotem pośniegowym auta stojącego za nami jest bardzo fajne :rotfl: I jeden i drugi napęd daje sporo frajdy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 lipca 2013, 18:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Brak szarpania kierownicą, rycia przodem, nadsterowności, lepsza trakcja, lepszy promień skrętu itd., to dla mnie się też składa na komfort.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 7 sierpnia 2013, 21:14 
Forumowicz

Moje BMW: Golf V GTI dsg
Kod silnika: TFSI
1, 8t spoko motor, podatny na mody ale kompletny brak dolu i dzwieku
2, 7biturbo ... mocny dol, pieknie ryczy.
Naped quattro - rewelacja :)
Minus audi to odglosy wiatru przy duzej predkosci.
W bmw jest sporo ciszej przy jezdzie autostradowej. Mowa o e46 coupe- innymi nie jezdzilem.

PostNapisane: 7 sierpnia 2013, 21:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
waskii napisał(a):
S4B6 - V8 w nadwoziu wielkości e46, Quattro, na zewnątrz według mnie bardzo świeżo wyglądające ładne auto. Z reguły dobrze wyposazone. Awaryjność z tego co się dowiedziałem wtrysk ma pośredni więc znikoma. Rozum mówi, że najlepszy wybór.

To jest podobno idealny dupowóz z lekkim zacięciem sportowym do tego bardzo mocne. Sporo szybsze od 330i i trochę wolniejsze od M3 E46 (po prostej rzecz jasna bo w zakrętach to wiadomo, że nie podejdzie do M3).

Czytałem troche opinii o tym aucie.

4.2 V8 BBK 344km - nie fsi czyli nie ma bezpośredniego wtrysku więc kłopot z dużym spadkiem mocy i szlamem w dolocie itp. odpada - mimo to ten motor i tak nie trzyma katalogowych parametrów i zazwyczaj ma ~300km (info z forum Audi).

Komfortowe, szybkie, quattro wiec zabawa w zime niesamowita do tego ma piękny dźwięk silnika.

Motor 4.2 BBK podobno jest na łańcuchu (w odróżnieniu od poprzednich, trochę innych 4.2 V8 np. z A8 D2 gdzie był pasek) więc na pewno dochodzi dokladnie sprawdzenie łańcucha/napinacza, gdyż zdarzały się jakieś awarie (nie wiem czy przypadkiem ten v8 bkk nie ma rozrządu od strony ścianki grodziowej niestety...). Podobno ten motor oprócz tego, że lubi pić sporo oleju to całkiem fajnie dogaduje się z dobrą instalką lpg wiec jako dupowóz mógłby być dość ekonomiczny.

Moim zdaniem takie auto mogło by być strzałem w "10".

E39 540i będzie fajniejsze od takiego S4 B6 ale tylko po lifcie w manualu i najlepiej z mpakiem - a znaleść takie to....

C32 AMG jest bardzo szybki i ładny. Uciekł mi taki ostatnio ze świateł jak katapulta chociaż nie chciałem go gonić nawet. Koszt utrzymania takiego AMG będzie o wiele wyższy niż S4 czy 540i.

Ostatnio edytowano 8 sierpnia 2013, 16:37 przez !kuchar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 sierpnia 2013, 22:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
!kuchar napisał(a):

E39 540i będzie fajniejsze od takiego S4 B6 ale tylko po lifcie w manualu i najlepiej z mpakiem - a znaleść takie to....
.

pod warunkiem ,że nie rdzewieje ;)

PostNapisane: 7 sierpnia 2013, 23:03 
Forumowicz

Moje BMW: Golf V GTI dsg
Kod silnika: TFSI
Osobiście z tego zestawienia bralbym s4 b6. Mimo ze trzymaja ok 300 km... nie jest to malo
W polaczeniu z dzwiekiem v8 to bajka. Sam mysle od dawna nad takim autem ale odstarszaja mnie narzekania użytkowników o drogich cewkach (byla akcja serwisowa) i napinaczy rozrzadu -wg niektorych te modele tak maja. Podobno V8 w b6 to juz nie stare dobre V8 z lat 90tych.
Znajdz sztuke na allegro, jedz zobaczyc kazde z aut i bedziesz wiedzial co Ci pasuje. Kazdy ma inne preferencje i dla kazdego inne auto jest najlepsze....

PostNapisane: 8 sierpnia 2013, 16:36 
Przyjaciel forum

REVO napisał(a):
odstarszaja mnie narzekania użytkowników o drogich cewkach

o tym zapomniałem. Cewki w tym 4.2 V8 BBK też często padały.

ciekawe ile kosztują nowe ?

PostNapisane: 9 sierpnia 2013, 09:58 
Zacna persona forum

!kuchar, to i tak troche lipa, że trzyma ~300KM, anie jest to przypadkiem tak jak z 330i? Które też rzekomo nie trzymaja mocy i piją olej, a wystarczy je dobrze i na czas serwisować i okazuje się, że olej nie ucieka, a moc jest katalogowa? :)

PS. Jak e39 to bez m paku :P

PostNapisane: 9 sierpnia 2013, 10:10 
E34 lover

waskii, bierz 540i :) Ja właśnie się na takie cudo przesiadam i będę korzystał z tego auta jako codzienny dupowóz :rotfl:

PostNapisane: 10 sierpnia 2013, 19:33 
Zacna persona forum

!kuchar, a jak jest z trzymaniem mocy w S8D2? :) Mimo posiadania nadal trzystu koni pod maską nie dawałoby mi spokoju, że brakuje chociazby 20KM.

Kamil_, powiem Ci, że będziemy chyba musieli puścić bajerke i przejechać się tym, tym i tym. Szczerze mówiąc na prawdę ciężki wybór... C32 jak się dowiaduje o utrzymaniu AMG raczej odpadnie. Zastanawia mnie teraz 540i, S8D2, S4B6. 330i to raczej krok w tył względem 540 i eSek.

PostNapisane: 11 sierpnia 2013, 20:13 
Przyjaciel forum

waskii napisał(a):
!kuchar, a jak jest z trzymaniem mocy w S8D2?

Tego nie wiem. Mój kolega ma A8 D2 99r 4.2 quattro 311KM tyle, że automat (5biegów - ten lepszy, nie multitronic) i daje to rade, jak sie wcisnie to klepie po plecach. Niestety automat nie daje kompletnie frajdy z jazdy do tego jest dość wolny wiadomo... a sekwencyjna zmiana przy kierownicy ma takie opóźnienie, że można za ten czas usnąc... To mega komfrotowe, ciche i super jakościowo wykonane auto, mocne ale nie służy do szybkiej jazdy chyba, ze po autostradzie (mimo zawieszenia S-line, które jest twardsze i niższe)

S8 D2 bedzie miało manuala i mocniejszy motor(czym się różni ??), inny zawias itp. więc na pewno różnica jest ale nie ma co porównywać tego do fajnej agresywnejszej jazdy jaką daje 330i czy nawet większe 540i.... Co do trzymania mocy to pojęcia nie mam ale to są troche inne silniki 4.2 V8 niż ten BBK w S4b6 ( w D2 jest na pasku). Trzeba pogrzebać na forum Audi czy na SR (bo tam kiedyś gdzie czytałem o tych 4.2 z A8 D2 i nie trzymaniu przez nich katalogowych parametrów ale nie znam szczegułów).

Jak nie potrzebne Ci tak duże auto jak A8/S8 to S4b6 będzie o wiele, wiele lepsze pod względem dawania radośći z jazdy ale to wie chyba każdy.

Ja bym wybierał między S4b6 a 540i Mpak. i brał to co będzie sprawne technicznie i bez przygód. E46 330i będzie bardzo wyraźnie wolniejsze. (może E90 330i ?)
Nie jeździłem S4b6 i nie wiem jak to się prowadzi w porównaniu do 330i Mpak czy jakimś zawiasem w stylu Eibach pro-kit ale mimo, że Bmw pewnie jest lepsze, szybsze w zakretach i ma tył napęd to jednak S4 z V8 pod maską je zmarszczy w każdych warunkach.

PostNapisane: 12 sierpnia 2013, 18:22 
Zacna persona forum

e90 330i nie ten budzet :p

Mimo wszystko sprawa się troche rozjaśnia, w tym budżecie jednak Srałdi oferuje bardzi ciekawe propozycje, jeżeli chodzi o BMW to pozostaje tylko 540i. No cóż zobaczymy co czas pokaże, mam nadzieje, że wybór będzie trafny. Trzeba będzie się przejechać tym i tym.

PostNapisane: 12 sierpnia 2013, 21:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
A powiedz jak dalekie są to plany ?

PostNapisane: 12 sierpnia 2013, 22:11 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
własnie bo też mam dywagacje , odpaliłem nfsa i nie wiem co wybrać

PostNapisane: 13 sierpnia 2013, 09:03 
Zacna persona forum

Szczurek1986 napisał(a):
A powiedz jak dalekie są to plany ?

Wspominałem już o tym, że czekamy na kase z odszkodowania. Problem jest taki, że właściciel pojazdu (firma leasingowa) musi się dogadać z ubezpieczycielem, a to trwa...

Miłosz napisał(a):
własnie bo też mam dywagacje , odpaliłem nfsa i nie wiem co wybrać

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Prowokacja czy głupota? Od początku nie ukrywałem, że nie stać mnie, żeby za własne i dla siebie kupić takie auto. Będzie to wspólna inwestycja na którą nie tylko ja ciężko pracuje. Przyszedł dzień kiedy powiedzieliśmy sobie 'diesel to diesel, tylko do pracy'. Ot cała filozofia.

Jeszcze się ktoś dziury w całym doszukuje? :faint:

PostNapisane: 13 sierpnia 2013, 22:03 
Przyjaciel forum

Co za różnica kto i kiedy ma zamiar kupić takie auto. Temat jest dobry dla każdego kto się interesuje i chciałbym w przyszłośći mieć coś takiego lub wiedzieć więcej o temacie.

waskii napisał(a):
e90 330i nie ten budzet :p

nie orientuje się dokładnie ile kosztuje E90 330i ale myśle, że od 45kpln a właśnie od tej kwoty zaczynają się Audi S4B6 - chociaż jak wiadomo ceny mocnych samochodów są mega zróżnicowane i równie dobrze takie S4 może kosztować 60kpln.

PostNapisane: 13 sierpnia 2013, 22:07 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
żeby nie zakładać nowego tematu: kolega również się rozgląda za czymś mocnym i stawia na audi s4 b6 manual. Jakieś alternatywy dla czterech zer? :P musi mieć 4 furtki (może być kombi), automat lub manual, V8, do 40tys. 540i odpada, bo zbyt oklepane ostatnimi czasy-to jego słowa

PostNapisane: 13 sierpnia 2013, 22:29 
Zacna persona forum

Wojt4S90 napisał(a):
żeby nie zakładać nowego tematu: kolega również się rozgląda za czymś mocnym i stawia na audi s4 b6 manual. Jakieś alternatywy dla czterech zer? musi mieć 4 furtki (może być kombi), automat lub manual, V8, do 40tys. 540i odpada, bo zbyt oklepane ostatnimi czasy-to jego słowa

740i ? :hyhy:

PostNapisane: 13 sierpnia 2013, 22:41 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
no właśnie niezbyt :/ ani 740i, ani s500 nie chce, s8 też odpada :P a co myślicie o rs6 c5? da radę kupić w tych pieniądzach?

PostNapisane: 14 sierpnia 2013, 08:30 
Zacna persona forum

O RS6 podpytaj uzytkownika benyy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1