BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 13:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36]czy to sprzeglo
PostNapisane: 4 października 2007, 11:39 
Forumowicz

Witam,powiedzcie mi co to moze byc,otoz podczas przyspieszania,gdzies w z okolicy licznika dochodzi dziwne brzęczenie,obojetnie na ktorym biegu.Najlepiej jest to slychac gdy na 5 biegu jade tak 120-140km/h.Nic z autem sie nie dzieje ale jest to denerwujace,ostatnio nawet doszedlem do tego ze gdy ten dzwiek sie pojawi i wcisne delikatnie pedal sprzegla,gdzies 0,5-1cm to brzeczenie znika.Co to moze byc?...Dodam ze auto E36,318I,m43.Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 4 października 2007, 21:06 przez jaro, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2007, 13:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
a na wolnych obrotach tez slychac ten dzwiek?
jaro napisał(a):
ostatnio nawet doszedlem do tego ze gdy ten dzwiek sie pojawi i wcisne delikatnie pedal sprzegla,gdzies 0,5-1cm to brzeczenie znika

objawy wskazuja na lozysko

Tytuł: Re: e[36]czy to sprzeglo
PostNapisane: 4 października 2007, 13:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
jaro napisał(a):
Witam,powiedzcie mi co to moze byc,otoz podczas przyspieszania,gdzies w z okolicy licznika dochodzi dziwne brzęczenie,obojetnie na ktorym biegu.Najlepiej jest to slychac gdy na 5 biegu jade tak 120-140km/h.Nic z autem sie nie dzieje ale jest to denerwujace,ostatnio nawet doszedlem do tego ze gdy ten dzwiek sie pojawi i wcisne delikatnie pedal sprzegla,gdzies 0,5-1cm to brzeczenie znika.Co to moze byc?...Dodam ze auto E36,318I,m43.Pozdrawiam.

Lozysko kolego :/ mnie wlasnie czeka wymiana ehhh bo tez sie rozsypalo 3 dni temu...narazie jezdze...ale chyba trzeba bedzie wymieniac... :(

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2007, 14:15 
Forumowicz

Nie na wolnych obrotach tego nie ma,nie pojawia sie gdy przegazuje na postoju,dopiero gdy wrzuce bieg i jak wcisne gaz i tak mniej wiecej od 3000-4000tys.obrotów nie zaleznie od biegu ten brzękot sie pojawia,znika gdy obroty spadną lub gdy lekko wcisne pedał sprzegla.

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2007, 22:27 
Forumowicz

Hej wiec czeka mnie wymiana lozyska tak?czy od razu trzeba by cale sprzeglo wymienic?Wymiana sprzegla mniej wiecej orientuje sie jaki to koszt,a wymiana lozyska?

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2007, 23:36 
tarcza+docisk+łożysko części niecałe 500, robocizna koło powiedzmy 400. a łożysko, to robocizna pewnie podobnie, bo nie wiem, czy nie trzeba rozbierać skrzyni. zobaczymy, co Kisiel24 powie

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, 05:55 
Przyjaciel forum

Czarny_simr napisał(a):
tarcza+docisk+łożysko części niecałe 500, robocizna koło powiedzmy 400. a łożysko, to robocizna pewnie podobnie, bo nie wiem, czy nie trzeba rozbierać skrzyni. zobaczymy, co Kisiel24 powie

A co mam powiedziec...hehe, wszystko dobrze napisales Czarny :) czesc 500 zlotych (u Stonesa kpl. sprzeglo 465 zlotych) i do tego robocizna...u mnie tylko 200 zeta wezma ;)
jaro kazdy Ci powie, ze lepiej wymienic wszystko...bo troche lipa by byla jakby za pol roku padla Ci tarcza :rotfl: , znowu koszta...tak wiec wymieniaj wszystko...
P.S Ja narazie jezdze na tym szumiacym lozysku...zbieram na sprzeglo ;) (zart) tak powaznie to jakos nie mam weny oddac auto do mechanika...ale chyba trzeba bedzie... :/

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, 07:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
Kisiel24 napisał(a):
Ja narazie jezdze na tym szumiacym lozysku
mam ten sam problem i czasami jak ruszam to czuje wibracje na pedale sprzegla tez to macie ? nie planuje tego robic bo jak piszecie to okolo1000zl trzeba szykowac a ja powoli rozgladam sie za 318ti wiec po co mam komus robic furczan tylko boje sie tego zeby mi kiedys nie pierdyknelo w trasie jest taka mozliwosc ?

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, 10:10 
Przyjaciel forum

CZECHU napisał(a):
Kisiel24 napisał(a):
Ja narazie jezdze na tym szumiacym lozysku
mam ten sam problem i czasami jak ruszam to czuje wibracje na pedale sprzegla tez to macie ? nie planuje tego robic bo jak piszecie to okolo1000zl trzeba szykowac a ja powoli rozgladam sie za 318ti wiec po co mam komus robic furczan tylko boje sie tego zeby mi kiedys nie pierdyknelo w trasie jest taka mozliwosc ?

Mam wibracje Czechu, mam niestety... :/ heh 700 zeta piechota nie chodzi :/ hmmm a co do pierdykniecia jest taka mozliwosc...moze walnac, rozmawialem z moim mechanikiem mowil, zeby szybko to zrobic bo bedzie lipa jak Ci sie sprzeglo zblokuj w czasie jazdy...bedzie kicha...ehhh chyba w poniedzialek zakupie potrzbne rzeczy ;(

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, 23:26 
Forumowicz

Dzieki panowie,to teraz powiedzcie mi czym to sie moze skonczyc jesli dalej bede z tym jezdzil,czy ta usterka bedzie dalej postepowac?,jak tak to jakie pozniej moga okazac sie szkody?,jesli teraz tego bym nie zrobil.Czy mozna cos bardziej popsuc i bardziej sie nie da?

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2007, 16:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
pogrzebalem troche na forum http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... t=sprzeglo i juz nic nie wiem :( czy to docisk czy skrzynia czy kolo dwumasowe ? z tego co pamietam to chyba w moim 316 m43 nie ma kola dwumasowego bo to 94rok ale nie wiem nie znam sie na tym wcale doradzcie cos bo sie pogubilem

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1