BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 14:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] OBROTY I GASNĄCY SILNIK
PostNapisane: 5 października 2007, 17:16 
Mam problem z BMW E36 316i z silnikiem M43 bez instalacji gazowej!!!
Chodzi o takiego typu usterki:
- od czasu do czasu zawieszające się obroty (na ok. 1200-1500) na biegu jałowym kiedy silnik jest gorący, albo inny objaw: falujące obroty od 400-1000 również na gorącym silniku na biegu jałowym (nigdy te dwie sytuacje nie występują jednocześnie, jest dzień że się zawieszają albo że falują na niskich obrotach, niekiedy pomaga zgaszenie silnika i uruchomienie go ponownie, ale rzadko)
- ostatnio również kiedy odpalam samochód na gorącym silniku to obroty również zaczynają falować od 400-1000 i coraz częściej się zdarza że auto gaśnie (dzieje się tak tylko na gorącym silniku, a na zimnym jest ok, muszę wtedy trochę go przegazować i potem ruszyć a po pewnym czasie obroty się stabilizują na ok. 850-1000)
- są również problemy z przyspieszaniem na zimnym silniku (czuję pod butem że traci troszkę moc i nieco nim szarpie - nie przyspiesza płynnie)
To co już zrobiłem:
- wymieniłem świece
- wyczyściłem silniczek krokowy
- wymieniłem sondę lambda (była zepsuta co wyszło gdy pierwszy raz podpiołem go do kompa u mechanika)
- wyczyściłem przepływomierz
- mechanicy wyczyścili przepustnicę
- sprawdziłem gumy (nie ma żadnych pęknięć)

Chciałbym wiedzieć czy ktoś miał jeszcze w swoim BMW podobne objawy jak moje i czy udało się z tym coś zrobić. Myślę jeszcze o wymianie czujnika ustawienia przepustnicy, sprawdzeniu pompy paliwa (jeśli się da, jak nie to wymianie), i nie wiem co jeszcze, może wy coś poradzicie...

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, 18:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E-39 530D
Wszystko wskazuje na lewe powietrze.czujnik możesz sprawdzić ale nie myślę żeby to on dawał popalić a sondę masz orginał czy badziewie z allegro.Sory za pierwszą odpowiedż coś się popitoliło.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, 20:01 
sondę mam oryginalną, masz pomysł którędy lewe powietrze może wpadać, sprawdziłem doloty i wszystko jest raczej ok, ale mozna sprawdzić jeszcze raz...

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, 20:11 
Matek napisał(a):
(czuję pod butem że traci troszkę moc i nieco nim szarpie - nie przyspiesza płynnie)

a od dawna tak masz?
prócz lewego powietrza, również lewe paliwo może być przyczyną. tak było w moim przypadku.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2007, 14:23 
Cytuj:
a od dawna tak masz?
prócz lewego powietrza, również lewe paliwo może być przyczyną. tak było w moim przypadku.

od ok. 5 miesięcy i to raczej nie jest wina paliwa...

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, 14:55 
Pierwsze kroki

czy jak mam ustawione obroty na 1200na jałowym to bedzie w porzadku czy nie?? prosze o rady :niepewny:

Ostatnio edytowano 18 października 2007, 12:13 przez Felipe82, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1