BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 18:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] woda w aucie po stronie pasażera, zdjęcia!
PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 21:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 328iA
Kod silnika: M52tuB28
Panowie,

ratujcie :/
kiedyś miałem juz problem z odklejającą się matą w drzwiach i dostawaniem wody, ale obecnie nie jest to to na 100%. Po mocnych deszczach mialem z parę litrów za siedzeniem pasażera. Pozrywałem boczki, podniosłem wykładzinę i okazało się , że nie mam korka. Zakleiłem z mysla, ze to pewnie winowajca i problem już nie wystapi...złudnie. kolejny deszcz i znów mokro...woda, wsadzając rękę po tylną wykładzinę, wyczuwalnie dostaję się z prawej strony blisko progu przedniego pasażera. Zerwałem boczki z przodu z progu i przy pasach i odciągnąłem ile mogłem wykładzine - wydaje mi się, że pod styropianem pod nogami przedniego pasażera równeiż jest wilgotno, cięzko mi to potwierdzić (musiałbym wyciągnąć fotel pasażera :/).
Woda na stówę nie leci drzwiami. Zauważyłem tez jedną rzecz i zastanawiam się czy to może być problem - mianowicie po deszczu miałem wodę pod maską w wnęcę z lewej strony (zdjęcie). Czy to normalne? może tam woda spływa jakimiś drogami do wewnątrz???
może znajdzie się ktoś mądry i mi pomoże? ewentualnie jakiś pasjonat z WWA z garażem, który pomoże wyciagnąć fotel i zlokalizować problem za dobry trunek??

Obrazek
Obrazek
Obrazek
i woda w to miejsce leci tym rogiem
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] woda w aucie po stronie pasażera, zdjęcia!
PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 21:41 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
no to masz tam niedrożne kanaliki odpływowe . Nie wiem czy w tym podszybiu czasem czegoś nie ma , o ten plastik jak kończy się szyba mi chodzi. i pewnie wali Ci przez to do środka

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 21:48 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
Miłosz napisał(a):
no to masz tam niedrożne kanaliki odpływowe
dokładnie tak, woda Ci się przelewa, udrożnij i święty spokój

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 21:52 
Pierwsze kroki

Panowie, jest na forum jakiś opis jak to zrobić? nie znam budowy auta, jakieś zdolności manualne i narzędzia posiadam, ale nie chcę niczego zepsuć...

PostNapisane: 23 sierpnia 2013, 05:57 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57T2D30
Witam. Miałem kolego to samo. Winowajcą okazał się zsuniety wężyk odprowadzajacy wodę z rynienki szyberdachu. Jak będzie padać to zobacz czy masz wilgotne obicie prawego słupka przedniej szyby. Inne rozwiązanie to założone na siebie : uszczelka drzwi i guma zawiasu.

PostNapisane: 23 sierpnia 2013, 06:15 
Uzależniony od forum :)

Udrożnić kanaliki można na kilka sposobów. Otwierasz szyber i widzisz dwa przednie. Wlek wodę i zobacz czy stoi czy ucieka. Jak nie ucieka to kompresor, lub drut.

Tylne kanaliki to demontaż podsufirki. Trzeba je odczepić i jak wyżej.

PostNapisane: 23 sierpnia 2013, 10:12 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
xero napisał(a):
Zauważyłem tez jedną rzecz i zastanawiam się czy to może być problem - mianowicie po deszczu miałem wodę pod maską w wnęcę z lewej strony (zdjęcie). Czy to normalne? może tam woda spływa jakimiś drogami do wewnątrz???

Nawet jak spływa to w tej wnęce woda nie ma prawa stać bo powinna być 'otwarta' częściowo od spodu.

Co do odpływów z szyberdachu to jak najbardziej może z nich lać się do wnętrza.

PostNapisane: 23 sierpnia 2013, 11:35 
Pierwsze kroki

Panowie, nie mam szyberdachu :) podejrzewam przelewanie się wody z tego miejsca pod maską po przewodach które biegną (m.in. od akumulatora - miał ktoś podobny przypadek?

PostNapisane: 23 sierpnia 2013, 11:43 
Forumowicz

Ale tam nie ma prawa być wody na tyle żeby stała, nawet jak się tam dostaje to normalnie ucieka dołem bo profil nie jest całkowicie zamknięty. /u mnie nie jest/ U ciebie widać w podłodze tej wnęki owalną uszczelkę, wyjmij ją i wtedy woda nie będzie tam się zbierać. Zobaczysz czy wtedy woda nadal będzie się dostawać do auta.

W tym rogu z ostatniego zdjęcia powinno być takie gumowe korytko które kieruje wodę spływającą z szyby po za plastikową osłonę którą widać obok siłownika klapy. Porównaj z drugą stroną auta.

PostNapisane: 23 sierpnia 2013, 12:12 
Pierwsze kroki

BaX, właśnie tym rogiem leje mi się do tej wnęki, na zdjęciach 2 i 3 możesz zauważyć zacieki na tym czarnym materiale - tak lała się woda.
Ten róg z ostatnie fotki, jest jakiś "rozklepany" ma szczeliny, łatwo nim ruszam, nie jest sztywny :/

PostNapisane: 23 sierpnia 2013, 12:21 
Forumowicz

Albo nie rozumiesz albo nie wiem co. Tobie brakuje albo masz uszkodzony element '11' z tego diagramu

http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=51&fg=20

ALE to nie zmienia faktu że jakaś ilość wody tam się może dostać tylko że ona NORMALNIE ma możliwość ucieczki DOŁEM.

U Ciebie jak wynika ze zdjęć nawet po wymianie/dołożeniu tej części '11' woda które dostanie się do wnęki i tak nie będzie miała gdzie uciec więc dalej będzie się zbierać.

Teraz rozumiesz?!

PostNapisane: 23 sierpnia 2013, 15:02 
Forumowicz

Ten siłownik zasłania wszystko :mur: . Ogarnij jakoś te zdjęcia lepiej bo dupa widać... :)

PostNapisane: 23 sierpnia 2013, 21:38 
Pierwsze kroki

BaX , ok rozumiem, tą część 11 mam , sprawdzałem, ale nie przystaje tak idealnie jak po prawej stronie auta. Co do stania wody,to nie stało jej tam litr czy dwa tylko z 1-2 cm wysokosci, musze zrobić jutro próbę czy ścieka prawidłowo czy nie.

Widać po macie, że woda mocno ściekała po niej w dół i może w ten sposób spływała po kablach...innej opcji nie widzę na tą chwilę :zdegustowany:

PostNapisane: 1 września 2013, 18:39 
Pierwsze kroki

Panowie, czekałem na deszcze, by sprawdzić czy problem nadal występuje - i nic się nie zmieniło :( (używałem silikonu do uszczelnienia miejsca w którym wchodzi kabel od aku do grodzi.
Zerknijcie na fotki, wygląda to tak, że woda dostaje się spod czarnego wygłuszenia podłogi (wpływa za siedzeniem pasażera w wszystkich otwartych meijsca (bliżej progu - tam gdzie tunel środkowy jest sucho
Obrazek

zerkając pod styropian pod nogami pasażera z przodu (na ile mogę tylko zerknąć) widać, że przy czerwonym kablu też były ślady wody:
Obrazek

pod maską w tej komorze po lewej stronie gdzie wchodzą przewody do grodzi, ta mata wygłuszająca była cała nasiąknięta wodą:
Obrazek

Obrazek

ślizg mam identyczny jak po prawej stronie gdzie woda nie leci (z problematycznej strony jednak odstaje bardziej i ścieka po nim do komory):
Obrazek

jakieś pomysły? :(
nie wiem czy może niedokładnie uszczelniłem tym siliconem przewody? nie mam już pojęcia. Trzeba chyba znaleźć blacharza i rozkręcić wszystko i lać wodę...

PostNapisane: 1 września 2013, 18:47 
Forumowicz

Hmmm... Piszesz, że woda zbiera się za fotelem pasażera czyli z tyłu tak? Z przodu jest sucho?

Wg mnie szukasz w złym miejscu, jeżeli przeciek byłby z przodu (tak jak było to u mnie) to najpierw miałbyś wiadro wody do wylania z przodu pasażera, dopiero potem woda przemieszczałaby się za fotel.

PostNapisane: 2 września 2013, 20:27 
Pierwsze kroki

Grzegorz76, za pasażerem to normalnie miałem kilka litrów wody, az dywanik sliski był. Z przodu jak odciągnąłem wykładzinie to widzę, że pod styropianem jest mokro, ale bez powodzi. Nie wiem gdzie tam czegoś szukać...Ewidentnie robi się bardziej mokre od strony progu, ewidentnie nie muszę jeździć by było mokro - więc jest to raczej od ściekającej wody z góry w dół (wykluczam dziurę w podłodze ;) )

nie mam bladego pojęcia :/

PostNapisane: 2 września 2013, 20:59 
Forumowicz

Ja będę się upierać, że nie tędy droga. Jeżeli przeciek byłby od przodu to pierwszym miejscem jakie było by całe mokre jest miejsce pod nogami pasażera z przodu - tam jest pierwsze zagłębienie gdzie może zbierać się woda. Sam tak miałem i wylewałem stamtąd wiaderko wody. No chyba, że parkujesz auto na skośnej płaszczyźnie (przód wyżej-tył niżej) wtedy mogę zrozumieć, że woda spływa do tyłu a z przodu jest tylko wilgotno. Wg mnie, ale to tylko przypuszczenia, woda musi się dostawać drzwiami. Jedyny sposób na zlokalizowanie takiego przecieku to wąż z wodą i obserwacja. Poproś jakiegoś kolegę niech Ci leje wężem na drzwi a ty macaj progi aż wyczujesz w którym miejscu robi się mokro. Wtedy można myśleć dalej co robić i dokładniej zlokalizować przeciek.

PostNapisane: 2 września 2013, 21:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Ostatnio naprawiałem to w E39, przy czym wody było znacznie mniej. Powód - nieszczelna mata wygłuszająca na drzwiach. Ciekło dołem maty, potem na wewnętrzną stronę boczku i... przez szparę koło oświetlenia (sic!) wlewało się prosto na próg, a potem na dywanik pasażera z tyłu (z prawej strony). Kupiłem klej uniwersalny który reaguje z wodą/powietrzem - zachowuje się podobnie jak pianka do golenia, najpierw przezroczysty żel, a potem nabiera objętości i robi się biała gumą.

PostNapisane: 6 września 2013, 22:03 
Pierwsze kroki

Grzegorz,

jutro jadę do znajomego i mamy zamiar wykręcić fotel i sprawdzić w czym problem - czyli plan na jutro - ogarnąć temat! 3majcie kciuki :)

Uli - nie jest to mata na 10000% - znam ten temat.

PostNapisane: 10 września 2013, 20:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318d 02r
Kod silnika: M47D20
witam Panowie mam ten sam problem ... jechałem do holandii lało jak nie wiem co nic nie przemakało, postał jeden dzień na parkingu, też na dużych ulewach i woda normalnie stoi po stronie pasażera z przodu, leje ale nie mogę zlokalizować przecieku, a jest z 5l wody Co zrobic?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1