THEone napisał(a):
Czy jest jaka metoda żeby sprawdzić czy wszystko w nim ok ?
Jest, ostatnio już pisałem na forum: Jeżeli na kole zamachowym znajdują się niebieskie/fioletowe przebarwienia, pęknięcia powierzchni ciernej (wyniki ekstremalnego obciążenia termicznego), ślady porysowania na powierzchni ciernej (spowodowane skrajnym zużyciem okładziny tarczy sprzęgła), resztki okładziny sprzęgła na zewnętrznych krawędziach, wycieki smaru, wzajemne ocieranie się mas itp. to koło dwu masowe nadaje się tylko do wymiany. Mechanik powinien również zmierzyć stożkowość masy wtórnej. Natomiast ciemne odbarwienia, oraz złotawe/żółte naloty na powierzchni ciernej nie kwalifikują koła dwu masowego do wymiany. Można się tym sugerować, jednak gdy ja będę wymieniał sprzęgło w swoim wozie, raczej zdecyduje sie na wymianę koła dwu masowego razem ze sprzęgłem, niezależnie od tego jak ono wygląda. To jest tak samo jak z wymianą oleju w skrzyni biegów/mechanizmie różnicowym. Niby nie zaleca się jego wymiany i pewnie katastrofa się nie stanie jak się tego nie zrobi, ale na pewno nie będzie to korzystne dla auta. Osobiście nie wierze, żeby takie koło dwu masowe (nawet jeżeli wizualnie prezentuje się dobrze) po przebiegu rzędu 150-200 tyś km, zachowało swą pełną sprawność. A jest to bardzo istotne, ponieważ sprzęgła stosowane przy dwu masowych kołach zamachowych, pozbawione są tłumików drgań skrętnych i jeżeli w takiej sytuacji koło dwu masowe jest uszkodzone, wewnątrz zalegają zanieczyszczenia, resztki okładziny tarczy sprzęgłowej, ocierają się masy, lub np. łożysko jest na wykończeniu, przez co koło nie spełnia dostatecznie swoich funkcji tłumienia drgań i zmniejszania momentu bezwładności po stronie silnika, to wszelkie bicia i drgania przechodzą zarówno do skrzyni korbowej silnika, jak i na skrzynie biegów. A jaki jest tego późniejszy efekt, to już chyba tłumaczyć nie trzeba... Jeśli chodzi o producenta to sądzę, że zarówno Sachs jak i LUK, to ta sama wysoka jakość.
Ps: Koło dwu masowe do diesla e46 stoi 1700 pln?

Do benzyniaka, można już za 1200 LUK'a łyknąć...