BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 07:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 330xi tuleje przednich wahaczy-prośba o radę
PostNapisane: 8 września 2013, 16:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 Touring 330xi
Kod silnika: M54B30
Witam,

Jeżeli temat powinien znaleźć w dziele "Zrób to sam" to proszę o przerzucenie.

Obrazek
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=31&fg=05 (nie wiem jak wstawić ten obrazek do postu)

W sobotę razem ze szwagrem wzięliśmy na warsztat moją 330xi. Do zrobienia było min. wymiana wahaczy przedniej osi. Plan był taki aby wymienić tylko wahacze zostawiając sworzeń nr.4 oraz tuleję z uchwytem nr. 3, 2. Niestety przerosło nas zdjęcie w/w tulei nr. z wahacza.

Jutro kupuję nowe tuleje i będę zakładał na nowy wahacz. Prośba o podpowiedź czy jest to jakoś mocno problematyczne? Bo jeżeli tak to mogę podjechać do mechanika żeby złożył mi ten wahacz+tuleje i wtedy przykręcę do samochodu już komplet. Generalnie ta tuleja jest metalowo gumowa i plan mam taki aby wcisnąć ją na jakiś np. Ludwik.

Tuleje można kupić beż uchwytów (jest taniej). No i zastanawiam się czy mogę zastosować stare uchwyty do tulei, część nr.2 - jeżeli tak to jak zdjąć je ze starej tulei i założyć na nowe?

Będę wdzięczny za szybkie i klarowne odpowiedzi, bo jutro muszę zakupić ewentualne elementy i składać furę do końca.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 330xi tuleje przednich wahaczy-prośba o radę
PostNapisane: 8 września 2013, 17:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: pocket rocket 323ti
Kod silnika: r6 :)
Garaż: Pocket rocket 323ti vel dzikus
Smoczyca 645ci vel dziadkowóz
tuleje możesz spokojnie wprasować w stare "ucho".
tuleja nie jest w żaden sposób mocowana na wahaczu.
choć ja miałem taką jedną nie oryginalną i mała pierścień zaciskający na gumie.
kręcić, pukać, itp. jak wymieniasz wahacze to zdejmij całość, wkręć ucho w imadło i kręć wahaczem. rozwierć otwornicą. opcji jest wiele. musi wyjść.

Lekki zamach 240mm
Hamulec 325/294mm+ pompka e84
Szpera 40% w końcu na pokładzie!
Gwint 4x kolumna
Stroker waiting.......
Jest przeciąg :)

PostNapisane: 8 września 2013, 17:53 
Pierwsze kroki

Tak tez zrobiłem, wymontowaliśmy całe wahacze ale tulei już nie mogliśmy zdjąć. Stąd pomysł aby kupić nowe.
Ale jak nie zdejmę starej tulei z wymontowanego wahacza to nie odzyskam również uchwytu, który mógłbym wykorzystać do montażu tulei. Dodam, że jesteśmy amatorami tzn. nie posiadamy różnego rodzaju ściągaczy czy prasy.

Może ktoś w Warszawie i okolicy ma prasę i mógłby mi pomóc złożyć tuleję z wahaczem, tak abym mógł gotowy zestaw zamontować na aucie???

Generalnie zależy mi na czasie ponieważ, przez te nieoczekiwane utrudnienie ze zdjęciem tulei musiałem zostawić rozebraną furę u znajomego na kanale - jakieś 40km od miejsca w którym mieszkam. Wiec muszę ją jak najszybciej zabrać, a co za tym idzie muszę jechać tam mając komplet - nie ma mowy o kolejnej trudności nie do przeskoczenia:)

PostNapisane: 8 września 2013, 18:44 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M54B22
Tylko prasa i odpowiedni sprzęt, jak nie masz czym to urobisz się jak dziki osioł (za przeproszeniem ) i nie do końca efekt koncowy może pokrywać się z zamieżonym. Wiem to z autopsji , ta sama wymiana , miało być taniej , kupe roboty i nerwów , potem jeżdzenia za kimś kto ma to czym zrobić . Po przeliczeniu kosztów następnym razem kupiłem wachacz z zamontowanymi tulejami , czas pras i po robocie. Generalnie wg mnie daj te tuleje do założenia jakiemuś mechanikowi

PostNapisane: 8 września 2013, 20:20 
Pierwsze kroki

Dzieki koledzy za sugestie. Musze temat doprowadzic jak najszybciej do konca wiec kupie tuleje zamontowane juz w uchwycie. Jezeli sie nie myle to zalozenie juz nowej tulei na nowy wahacz nie jest problemem. Poprawcie mnie jezeli sie myle.
Z ciekawosci jeszcze pytanie: mozna wsadzic nowy wahacz w stara tuleje-tak jak ja chcialem zrobic?

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1